Nemzetközi foci

Terrorveszély az El Clásicón?

Szombaton este összecsap a két spanyol óriás.

A múlt pénteki párizsi merényletsorozat miatt a szokásosnál is nagyobb várakozás előzi meg a spanyol labdarúgó-bajnokság szombati csúcsrangadóját, a listavezető és címvédő Barcelona, valamint a második Real Madrid fővárosi mérkőzését.

A világszerte El Clásico néven ismert összecsapáson példátlan biztonsági intézkedéseket vezetnek be. Spanyolország biztonságért felelős államtitkára, Francisco Martinez szerdán közölte, hogy a mérkőzést kiemelt kockázatúnak nyilvánították, ezért a megszokotthoz képest megduplázzák a rendőri létszámot. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 1500 biztonsági ember, illetve legalább 1000 rendőr tevékenykedik majd a Santiago Bernabéu Stadionban és környékén. Több biztonsági zónát is kialakítanak, hogy érvényes jegy nélkül senki ne tudjon az aréna közvetlen közelébe kerülni.

Az El Clásicót gyakran kezelik magas kockázatú mérkőzésként, de általában a két szurkolótábor összecsapásának veszélye, és nem terrorfenyegetettség miatt.

Ami a sportszakmai részt illeti, a szombati meccs lesz a két sztárcsapat szezonbeli első egymás elleni találkozója. A Bajnokok Ligája-győztes katalánok hárompontos előnnyel várják a madridi fellépést, de azzal a tudattal, hogy ha kikapnak, visszacsúsznak a második helyre, a Realnak ugyanis jobb a gólkülönbsége. Barcelonai győzelem esetén ugyanakkor hat pontra nőne a két gárda közötti különbség.

A vendégeknél várhatóan ismét pályára lép Lionel Messi, aki szeptember 26-án, a Las Palmas elleni mérkőzésen szenvedett térdszalag-szakadást. Bár a szurkolók nagyon hiányolták a 21 találatával El Clásico-rekorder argentin támadót, a Barca a távollétében is jól teljesített, köszönhetően az uruguayi Luis Suáreznek, illetve a brazil Neymarnak, akik összesen 20 gólt termeltek ebben az időszakban. A másik oldalon elsősorban Cristiano Ronaldóban bíznak a drukkerek, s nem alaptalanul: a portugál csatár ugyanis az előző három Real-Barcelona rangadón betalált. Rajta kívül Karim Benzema is jól teljesít a katalánok elleni rangadókon, különösen a Santiago Bernabéuban, ahol a legutóbbi négy alkalommal eredményes volt. A francia csatár ezúttal térhet vissza a kezdőcsapatba, miután két hete egy zsarolási ügy miatt kihallgatta őt a versailles-i bíróság, s rövid időre őrizetbe is vették.

A hétvégi fordulót a Getafe és a Rayo Vallecano hétfői összecsapása zárja, a hazaiak magyar kapusát, Megyeri Balázst várhatóan ismét a cserék közé nevezik.

Olvasói sztorik