Nemzetközi foci

Rendkívüli készültség az olasz–román meccs miatt

A bolognai San Petronio bazilika egyik kápolnájának freskója a Pokolban ábrázolja Mohamed prófétát.

Az olasz terrorizmus ellenes nyomozóigazgatóság (Digos) felügyeli a biztonságot Bologna városában, ahol a kedd esti Olaszország–Románia barátságos mérkőzés miatt rendkívüli intézkedéseket vezettek be.

A Renato Dall’Ara stadionba 150 rendőrt és csendőrt vezényelnek ki. Bombakereső kutyákat is bevetnek a stadionba belépők ellenőrzésénél. Mintegy 40 ezer szurkolót várnak, közöttük az Olaszországban élő román közösség tagjait a 20.45-kor kezdődő találkozóra.

Sajtóértesülések szerint az olasz titkosszolgálat emberei is a városban vannak. Megerősítették a bolognai zsinagóga és a helyi diplomáciai képviseletek védelmét, valamint az olasz és a román válogatottat vendégül látó szállodák őrzését.

Kiemelt biztonsági gyűrű övezi a San Petronio bazilikát is, a város legnagyobb templomát, amelynek egyik kápolnájának freskója a Pokolban ábrázolja Mohamed prófétát. 2002-ben letartóztattak négy Olaszországban élő marokkóit, akik az olasz hatóságok szerint a bazilika felrobbantását tervezték éppen a próféta gyalázása miatt. Azóta a bazilika többször is az Olaszországot érő iszlamista terrorista fenyegetések célpontjai között szerepelt.

Olvasói sztorik