Nemzetközi foci

Kikaptak a franciák a Wembley-ben

A szolidaritás jegyében kezdődött az Anglia–Franciaország barátságos mérkőzés.

Kapcsolódó cikkek

A szolidaritás és az együttérzés példátlan gesztusaival kezdődött kedd este a londoni Wembley Stadionban az angol és a francia válogatott barátságos mérkőzése.

A világhírű észak-londoni stadion mozgatható tetőszerkezetét tartó 133 méter magas, dőlt acél boltívet – amely London területének jelentős részéről jól látható – a francia trikolór színeivel világították ki, és a stadion homlokzatára a „Liberté, Égalité, Fraternité” (Szabadság, Egyenlőség, Testvériség) francia nemzeti jelmondatot vetítették.

A pályára kifutó francia válogatottat az ősi rivális angolok részéről ilyenkor „szokásos” füttykoncert helyett hatalmas üdvrivalgás és tapsvihar fogadta, az angol szurkolók közül is több ezren francia zászlókat lengettek.

Ugyancsak tapsorkán fogadta Vilmos herceget, II. Erzsébet királynő unokáját, a brit trón majdani várományosát, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elnökét. Vilmos, valamint az angol és a francia szövetségi kapitány, Roy Hodgson és Didier Deschamps egy-egy koszorút helyezett el a pálya szélén. Mögöttük David Cameron brit miniszterelnök is kivonult a pályához a koszorúzás és a két nemzeti himnusz idejére.

Az angol szurkolókat a hangosbemondón felkérték, hogy énekeljék ők is a francia himnuszt, ehhez segítséget nyújtott, hogy a kivetítőn olvasható volt a Marseillaise szövege. A kérésnek több ezer angol szurkoló eleget tett és a francia himnusz elhangzása után is hatalmas tapsvihar tört ki a stadionban. Ezután a játékosok és a szurkolók egyperces csenddel adóztak a párizsi áldozatok emlékének. A megemlékezés idejére a Wembleyre néma csend borult, egyetlen füttyszót vagy bekiabálását sem lehetett hallani.

Az angol és a francia játékosok egymás vállát átölelve, a kezdőkör mentén körben felsorakozva emlékeztek a merényletsorozat áldozataira.

A párizsi merényletek után felvetődött, hogy a meccset elhalasztják, de végül az FA és a francia szövetség, valamint a két ország biztonsági szolgálatainak hétvégi egyeztetése után mégis a mérkőzés megtartása mellett döntöttek.

A Wembley környékét és bejáratait automata fegyverekkel felszerelt rendőri egységek biztosították, és a nap folyamán London más városrészeiben is – elsősorban a tömegközlekedési eszközökön – jól látható volt a fokozott rendőri jelenlét.

https://www.youtube.com/watch?v=bYeX988QprI

A párizsi merényletek egyikét a Stade de France Stadion közelében követték el a francia–német barátságos mérkőzés (2-0) idején.

A keddi találkozót végül Dele Alli és Wayne Rooney góljával az angolok nyerték. Az 57. percben csereként pályára lépett Lassana Diarra is, akinek unokanővére péntek este, a terrortámadás során elhunyt.

A Németország–Hollandia és a Belgium–Spanyolország meccs a terrorfenyegetettség miatt elmaradt.

Az orosz válogatott sorozatban öt győzelem után hazai környezetben, Rosztovban kikapott a horvátoktól, pedig a szünetben még vezetett. Érdekesség, hogy a két ország önállósodása óta a csapatok egymás elleni meccsén most született először gól, hiszen korábbi két találkozásuk alkalmával 0-0-ra végeztek.

A törökök és a görögök meccsén nem született gól – a legjobb csoport-harmadikként Európa-bajnoki résztvevő Törökország immár több mint egy éve veretlen, hiszen legutóbb tavaly november 12-én kapott ki. Sajnos a török szurkolók kifütyülték az egyperces megemlékezést. Ausztria hét veretlen találkozó után kapott ki, ráadásul odahaza, Svájctól. A két együttes előző két meccsét is a svájciak nyerték, az osztrákok legutóbb 2006-ban tudtak győzni.

A lengyel–cseh meccsen is két Európa-bajnoki résztvevő mérkőzött: a hazaiak magabiztos sikert arattak, és öt találkozó óta veretlenek. Románia megszerezte a vezetést az olaszok vendégeként, Bolognában, de a 88. percben lőtt gólja „csak” a döntetlen kiharcolását jelentette, mert közben az itáliaiak kétszer is betaláltak. A románok továbbra is tavaly nyáron kaptak ki legutóbb, azóta ez már a 15. meccsük volt veretlenül. Az olaszok ellen 1983 óta tartó nyeretlenségük azonban nem szakadt meg…

A szlovákok vendégeként vesztő izlandiak sorozatban már az ötödik mérkőzésükön nem tudtak nyerni.

Barátságos mérkőzések, kedd

Oroszország–Horvátország 1-3 (1-0)

Törökország–Görögország 0-0

Luxemburg–Portugália 0-2 (0-1)

Ausztria–Svájc 1-2 (1-2)

Lengyelország–Csehország 3-1 (2-1)

Olaszország–Románia 2-2 (0-1)

Szlovákia–Izland 3-1 (0-1)

Anglia–Franciaország 2-0 (1-0)

Németország–Hollandia elmaradt

Belgium–Spanyolország elmaradt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik