Nemzetközi foci

Ibra-duplával jutottak ki a svédek

Ukrajnával és Svédországgal vált teljessé a jövő évi, franciaországi Európa-bajnokság mezőnye.
Európa-bajnoki pótselejtező, visszavágók
Dánia–Svédország 2-2 (0-1)
Gólszerzők: Y. Poulsen (81.), Vestergaard (91.), illetve Ibrahimovic (19., 76.)
Továbbjutott: Svédország (4-3)
Szlovénia–Ukrajna 1-1 (1-0)
Gólszerzők: Cesar (11.), illetve Jarmolenko (97.)
Kiállítva: Brecko (93. Szlovénia)
Továbbjutott: Ukrajna (3-1)

Kedden este, a két pótselejtező visszavágója után teljessé vált a jövő évi, franciaországi Európa-bajnokság mezőnye.

Az ukránok kétgólos előny birtokában léptek pályára Szlovéniában, és bár Bostjan Cesar találata miatt korán hátrányba kerültek, egy gólt megőriztek az előnyükből, sőt Jarmolenko a rendes játékidő hosszabbításának legvégén egyenlített, ezzel Ukrajna biztosította helyét a 24-es mezőnyben.

A svédek dolga nehezebbnek tűnt, hiszen otthon „csak” 2-1-re tudtak nyerni Dánia ellen. Az elején egy szöglet után majdnem gólt kaptak, de Källström reflexmozdulattal belerúgott a labdába, ami a keresztlécre, onnan pedig kifelé pattant, szóval szerencséjük volt a vendégeknek.

A 19. percben egy tudatos szögletvariáció után Zlatan Ibrahimovic ismét bravúros gólt szerzett, vagyis az első svéd kapura lövés máris meghozta a vezetést az idegenben játszó svédeknek (0-1). A PSG klasszisa a 27. percben ismét betalálhatott volna, de Kasper Schmeichel ezúttal védeni tudott. A folytatásban mindkét kapu veszélybe került egy-két alkalommal, de a szünetben a svédek vezettek egy góllal.

Helyzetekben bővelkedő, jó iramú második felvonást láthattunk, a 72. percben nagy dán lehetőség maradt ki, négy perccel később pedig ismét jött – az első meccsen tizenegyesből eredményes – Ibrahimovic, aki káprázatos szabadrúgásgóllal tett pontot a párharc végére (0-2). A 81. percben Yussuf Poulsen fejesével összejött a szépítés a hazaiaknak (1-2), majd a 91. perc elején egy szöglet után Vestergaard fejelte az egyenlítőgólt (2-2) is megszerezte, ám ez mindössze a szép búcsúhoz volt elegendő – a sorozatban öt nyeretlen meccsnél járó – Dánia számára.

Ibra a világbajnoki pótselejtezőn is kitett magáért – és csapatáért –, de akkor Cristiano Ronaldo jobbnak bizonyult nála, most viszont nem játszott hozzá hasonló klasszis az ellenfélnél.

Az Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását december 12-én tartják Párizsban. Íme, a kalapok:

1. kalap: Spanyolország, Németország, Anglia, Portugália, Belgium

2. kalap: Olaszország, Oroszország, Svájc, Ausztria, Horvátország, Ukrajna

3. kalap: Csehország, Svédország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Magyarország

4. kalap: Törökország, Írország, Izland, Wales, Albánia, Észak-Írország

Olvasói sztorik