Nemzetközi foci

FIFA: egyelőre öt hivatalos elnökjelölt

A felfüggesztett Michel Platinivel nem foglalkoztak.

Kapcsolódó cikkek

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) eseti választási bizottsága nem fogadta el a libériai Musa Bility jelentkezését a február 26-i elnökválasztásra, így a posztért jelen állás szerint öten szállnak harcba.

A FIFA csütörtökön közölte, hogy a hét pályázó közül Ali bin al-Husszein jordán hercegnek, a FIFA végrehajtó bizottsága korábbi tagjának; Gianni Infantinónak, az európai szövetség (UEFA) főtitkárának; Jérome Champagne-nak, a FIFA korábbi főtitkár-helyettesének; a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejknek, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnökének; valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletembernek a jelentkezését hagyta jóvá azután, hogy megvizsgálta a jelöltek feddhetetlenségét.

Bility elutasításának okáról személyiségi jogok védelmére hivatkozva nem hoztak nyilvánosságra semmit – a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) fellebbezhet a mostani döntés ellen –, az UEFA-elnök Michel Platini pályázatával pedig a francia sportvezető felfüggesztése miatt egyelőre nem foglalkoztak.

Platinit a FIFA etikai bizottsága október 8-án tiltotta el 90 napra a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, mert vizsgálat indult ellene azzal összefüggésben, hogy 2011 februárjában kétmillió svájci frankot kapott Joseph Blatter FIFA-elnöktől.

Az eseti választási bizottság vezetője, Domenico Scala azt mondta, egy jelölt feddhetetlenségének a vizsgálata nem végezhető el, ha eltiltását tölti. Platini fellebbezett, s ha sikerrel jár, a testület elbírálhatja majd a pályázatát, illetve eltiltásának januári lejárta után szintén ellenőrizni tudják még a feddhetetlenségét az elnökválasztás előtt.

A korrupciós botránnyal sújtott FIFA új elnökének megválasztására Zürichben kerül majd sor jövő februárban.

Platini csodálkozik azon, hogy az illetékes bizottság mennyire lassan bírálja el a felfüggesztésével kapcsolatban benyújtott fellebbezését. Az ügyvédei által csütörtökön megfogalmazott közlemény szerint az UEFA-elnök furcsállja, hogy meglepően lassan hozza meg a határozatát a fellebbviteli bizottság.

„Platini úr elnöki pályázatát csak a felfüggesztése után bírálják el, azaz semmilyen módon nem lett elutasítva” – utalt ugyanakkor a szövegben tanácsadója, Thibaud d’Ales arra, hogy a FIFA-elnökjelöltek feddhetetlenségi vizsgálata Platini esetében még nem történt és nem is történhetett meg.

Olvasói sztorik