Nemzetközi foci

Dárdai – mint Klinsmann és Beckenbauer

A Kicker vezető anyagban foglalkozik a Herthával várakozáson felül szereplő magyar edzővel, aki nagyon ért a játékosok nyelvén.

Dárdai Pál, a játékos-edző – ez a címe a Kicker.de honlapon megjelent hosszú portrénak, amely a Hertha BSC magyar edzőjével, Dárdai Pállal foglalkozik. A berliniek eddigi szereplése a Bundesliga őszi szenzációja, jelenleg negyedik helyen állnak, miközben Dárdai tavasszal egy kiesőjelölt csapatot vett át (és tartott bent az élvonalban). A cikk szerzője többször is kihangsúlyozza, mennyire jól érti a játékosok nyelvét és lelkét a magyar tréner, aki maga is a berliniek futballistája, sőt legendája volt.
Több történetet is felidéz a riport Dárdai életéből, játékos- és edzői karrierjéből, amikkel elszántságát, határozottságát, ugyanakkor humorát és lazaságát is kiemeli. Feleleveníti, amikor megvédte csapatát egy riporterrel szemben a Dortmundtól elszenvedett vereség után; vagy hogy milyen szigorú belső szabályokon lazított, amikor vezetőedző lett, például a mobiltelefon-használatot illetően, illetve a játékosoknak adott szabadnapok kapcsán.

„Volt játékosként pontosan tudja, hogy az a legjobb a futballistának, ha kényelemben érzi magát” – magyarázza Dárdaival kapcsolatban a berliniek klubvezetője, Michael Preetz. Ugyanakkor a munkában nagyon kemény és szigorú is tud lenni és a stábját is így választotta meg. Dárdai maga is azt mondja, félig még játékosnak és félig edzőnek érzi magát. És hozzátette, ezen nem is akar változtatni, legfontosabbnak az őszinteséget tartja.
Szóba kerül Dárdai Pál családja is, hiszen fiai is futballoznak. Más értelemben is szó esik a családi környezetről, megemlítik öccse, Balázs tragédiáját, aki annak idején mérkőzés közben halt meg – Pál ezek után még nagyobb elszántsággal, akarattal játszott Berlinben, írja a szerző. A magyar válogatott kapitányi munkáját a közelmúltban nehezen hagyta ott, és ugyancsak felemlegetik Dzsudzsák Balázs sikertelen szerződtetését, akit pedig Dárdai nagyon szeretett volna a Herthában látni. És ha már csábítás: nem feledkeznek meg arról sem, hogy 1999-ben Dárdai nemet mondott a Bayern Münchennek, sőt, olasz topkluboknak is, maradt Berlinben.
A terve az volt, hogy fokozatosan építi fel magát edzőként a Herthánál, az élet azonban máshogy alakult. Reméli, hogy elődje, Jos Luhukay nem neheztel rá, a váltás óta nem beszéltek. A cikkhez fűzött kommentárban a KIcker szerzője megemlíti, hogy Dárdai Pál, a Hertha BSC csúcstartója a lejátszott mérkőzések számát tekintve, olyan német világnagyságok nyomaiba lépett, mint Franz Beckenbauer és Jürgen Klinsmann. Mert az említettek játékos karrierjük után nem sokkal már hazájuk válogatottját irányították, akárcsak Dárdai Pál.

Olvasói sztorik