Nemzetközi foci

FIFA: Platini szerint ő a legjobb elnökjelölt

Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vezetője 90 napos felfüggesztése ellenére úgy véli: a jelöltek közül ő a legalkalmasabb arra, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke legyen.

– Teljes alázattal úgy gondolom, én vagyok a legalkalmasabb a szervezet vezetésére” – nyilatkozta egy csütörtöki interjúban a játékosként Európa-bajnok Platini. Hozzátette: meg akarják akadályozni, hogy versenybe szálljon az elnöki posztért, mert tudják, hogy nagyon jó esélye van a győzelemre.

A 60 esztendős sportvezetőt október 8-án tiltotta el a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől a FIFA etikai bizottsága, mert korrupció gyanújával nyomozást folytat ellene a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot (575 millió forint) kapott a FIFA elnökétől, a szintén felfüggesztett Joseph Blattertől 2011 februárjában.

– A legvégsőkig el fogok menni, hogy megvédjem magam. Ugyan jelenleg nem kampányolhatok, de én akkor is jelöltnek tartom magam” – tette hozzá Platini. – Olyan érzésem van, mint egy középkori lovagnak egy várkastély előtt. Próbálok bejutni, hogy kimentsem a labdarúgást, de helyette forró olajat öntenek a fejemre – mondta.

A FIFA etikai bizottsága ellenőrizni fogja a hétfő éjféli határidőig érvényes jelentkezést benyújtó pályázók feddhetetlenségét, s a jelentkezők ezt követően válnak hivatalosan is a február 26-án esedékes voksolás jelöltjeivé. Platini mellett további hat jelölt – Gianni Infantino, az európai szövetség (UEFA) főtitkára; a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnöke; Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese; Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja; Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember; valamint a libériai Musa Bility – versenghet a FIFA elnöki posztjáért.

Olvasói sztorik