Nemzetközi foci

Király Gábornak már nem kell tartania a végzetétől

A norvégok emlékeznek rá, hogy legendás csatáruk, Ole Gunnar Solskjaer többször is csúnyán megtréfálta a magyar kapust – aki most mindent feledtethet egy sikeres pótselejtezővel.

A magyar válogatott tétmérkőzésen a 2008-as Európa-bajnokság selejtezőin találkozott utoljára Norvégiával. Az emlék nem szép, hiszen az északiak a csoport nyitómeccsén 4-1-re nyertek a Megyeri úton a Várhidi Péter vezette magyarok ellen. Igazi kiütés volt, hiszen a 40. percben már 3-0-ra vezetett a vendégcsapat, aztán a második félidő elején rögtön berúgták a negyediket is.
És milyen negyediket… A magyar válogatott kapujában az akkor 28 éves Király Gábor állt, aki aligha idézi fel szívesen Ole Gunnar Solskjaer lövését, mely után a nem túl erősen, középre helyezett labdát sikerült valahogyan a lába között beengednie. Megtette viszont helyette az emlékidézést a mostani pótselejtező kapcsán a norvég lap, a Bergens Tidente internetes kiadása. Igaz, nem csak a potyáról írnak a magyar kapus kapcsán, tisztelettel említik, hogy hamarosan válogatottsági rekorder lehet.


„Király Gábor áll a jellegzetes szürke melegítőjében és várja a lövést. Solskjaer ballal lő, a labda egyenesen Király kezéhez érkezik. Ő lehajol, hogy megfogja, ahogyan már sok ezerszer tette korábban. Ehelyett most kicsúszik a kezéből, a szürke mackóalsó alatt be a kapuba, és gól! Király a megalázó találat után semmit sem tehet, megnyalja a szája szélét és kiveszi a labdát a hálóból” – idézi a drámai, tragikomikus pillanatot a cikk szerzője. „A magyar szurkolók reménykednek, hogy a most 39 éves kapus már elfelejtette azt a szeptemberi estét. Mert a magyarok ismét Norvégiával találkoznak – és a kapuban megint Király Gábor áll” – teszi hozzá.
Az a meccs valóban tragikusan sikerült az akkor még Angliában védő magyar kapus számára, mert már a második norvég gólban is benne volt, amikor rosszul gurította oda a labdát Lőw Zsoltnak (igaz, a hátvéd ügyetlensége legalább annyira kellett a találathoz). Solskjaer lövésénél pedig akkorát hibázott, hogy a Manchester United csatára sportszerűen nem is ünnepelte nagyon a gólt, amiért később meg is dícsérték.

De ezzel még nem volt vége a drámai párbajnak a magyar kapus és a norvég csatár között: pár hónappal később, az FA Kupa harmadik fordulójában, a Manchester United-Aston Villa meccs 90. percében 1-1-nél Solskjaer ismét lőtt, ezúttal jobbal – és az egész meccsen remeklő Király Gábor megint balszerencsésen ért a labdához, így a vörös ördögök jutottak tovább.

Amiben bízhatunk: a ma már edzőként tevékenykedő egykori „babaarcú gyilkos”, Solskjaer most már egészen biztosan nem fogja a végzetbe taszítani a magyar válogatottat és kapusát… Akiről a norvég cikk azért azt is megírja, hogy Magyarországon nagyon népszerű, és hogy hamarosan utolérheti Bozsik Józsefet, az 50-es évek legendás magyar válogatottjának középpályását, aki 101-szer húzta fel a címeres mezt. Király Gábor jelenleg két mérkőzésnyire van a rekord beállításától.
Hosszú és sikeres klub-pályafutás van mögötte, de a válogatottal még egyszer sem szerepelhetett nagy nemzetközi tornán. Most itt a remek alkalom – jegyzi meg a szerző. Ahogyan arra is, hogy egy sikeres meccsel Király végleg elfeledtesse mindenkivel a rossz emlékű 2006-os estét a Megyeri úton.

Olvasói sztorik