Nemzetközi foci

Tényleg pénzért vették a vb-t a németek?

A frankfurti államügyész is vizsgálódik a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) által a nemzetközi szövetségnek (FIFA) 2005-ben átutalt 6,7 millió eurós összeg miatt.

– Elindítottunk egy ellenőrző folyamatot, amelynek az a célja, hogy eldőljön, szükség van-e szabályszerű nyomozás lefolytatására – mondta hétfőn Nadja Niessen, a frankfurti államügyészi iroda szóvivője.

A Spiegel című német lap múlt pénteken arról írt, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os vb 2000-es kijelölése előtt, mégpedig úgy, hogy a 24 fős végrehajtó testületből négy ázsiai tag kapott pénzt. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfusnak, az adidas 2009-ben elhunyt vezérének a segítségével egy titkos “fekete kasszát” hoztak létre, Louis-Dreyfus kölcsönözte a pénzt is. A Spiegel azt írta, Franz Beckenbauer, a vb szervezőbizottságának elnöke, valamint Wolfgang Niersbach, a DFB mostani elnöke és akkori alelnöke is tudott a megvesztegetésről, a pénzt pedig a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak, ez volt a 2005-ös utalás.

Niersbach, Beckenbauer és a DFB is határozottan visszautasította a Spiegel által írtakat, alaptalannak nevezve az állításokat, kijelentve, hogy az újság nem tudja bizonyítani, mindazt, amit leírt.

– Semmiféle megvesztegetési pénz nem volt, nem vásároltunk voksokat, törvényesen versenyeztünk és úgy is nyertük el a rendezés jogát 2000. július 6-án Zürichben – jelentette ki Niersbach.

A DFB már múlt pénteken, közleményben jelezte, saját vizsgálatakor nem tárt fel szabálytalanságot, nem talált semmilyen arra utaló jelet, hogy a kampányuk idején szavazatokat vásároltak volna a szövetség korábbi illetékesei.

A DFB azt is közölte, vizsgálatot indított annak érdekében, hogy kiderítse, mi lett a sorsa a FIFA-nak utalt 6,7 millió eurónak, gyanúja szerint ugyanis a tíz éve a FIFA kulturális programja számára folyósított támogatást nem arra használták fel, amire szánták. A pénzből mintegy 50 kísérőprogramot kellett volna tartani a vb alatt. A német szövetség ugyanakkor azt is jelezte, a 6,7 millió eurónak nem lehet köze a 2006-os vb elnyeréséhez, mivel az összeg utalása öt évvel azt követően történt.

Olvasói sztorik