Nemzetközi foci

Vesztegetés és fekete kassza Németországban?

A német szövetség a FIFA-nak utalt milliók után nyomoz; a Spiegel szerint vesztegetés történt.

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) vizsgálatot indított, hogy kiderítse, mi lett a sorsa a nemzetközi szövetségnek (FIFA) 2005-ben utalt 6,7 millió eurónak.

A DFB pénteken közleményben jelentette be, hogy gyanúja szerint a tíz éve a FIFA kulturális programja számára folyósított támogatást nem arra használták fel, amire szánták. A pénzből mintegy 50 kísérőprogramot kellett volna tartani a világbajnokság alatt. A vizsgálat még nem zárult le, de a DFB annak lehetőségét is mérlegeli, miképpen kaphatja vissza az összeget.

A mostani gyanú azután merült fel, hogy a FIFA-botrány kapcsán megvizsgálták a 2006-os világbajnokság odaítélésének körülményeit is. A német szövetség ugyanakkor közleményében hangsúlyozta, hogy a vb-elnyerésével kapcsolatban a DFB nem tárt fel szabálytalanságot, nem találtak semmilyen arra utaló jelet, hogy a kampányuk idején szavazatokat vásároltak volna a DFB korábbi illetékesei. A német szövetség jelezte, a 6,7 millió eurónak sem lehet köze a 2006-os világbajnokság elnyeréséhez, mivel az összeg utalása öt évvel ezt követően történt.

A Spiegel című német lap ugyanakkor arról ír, hogy az összeget a FIFA végrehajtó bizottságának tagjai kaphatták, még pedig a 24 tagú testületből négy ázsiai képviselő. Az újság úgy tudja, hogy a vesztegetésben részt vett Robert Louis-Dreyfus, az Adidas 2009-ben elhunyt korábbi vezére is, ő kölcsönözte ugyanis a szükséges pénzt. Ezen kívül a DFB-ben volt egy titkos „fekete kassza” is, ezen keresztül folyt a vesztegetésre szánt összeg.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik