Nemzetközi foci

Kövekkel dobálták meg Albániában a szerbek buszát

A csütörtök esti selejtező megrendezése is veszélybe került.

Kövekkel dobálták meg Albániában a szerb labdarúgó-válogatott buszát egy nappal az Elbasanban rendezendő Európa-bajnoki selejtező előtt.

A szerb közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a vendégjátékosokat a repülőtérről rendőri felügyelet mellett vitték egy tiranai hotelbe, az őket szállító autóbuszt ennek ellenére megdobálták kövekkel. Tomislav Karadzsics, a Szerb Labdarúgó Szövetség elnöke szerint a támadás miatt megkérdőjeleződhet a csütörtöki albán-szerb mérkőzés is, hiszen ha a rendőrség már az érkező játékosokat sem tudta megvédeni egy ilyen rövid útszakaszon, akkor nem tudni, mire lehet számítani a meccsen, ahol több ezer albán néző lesz.

A Szerbia és Albánia közötti addig sem felhőtlen kapcsolat tavaly októberben vált igen feszültté, amikor Belgrádban a két futballválogatott mérkőzése a 41. percben félbeszakadt, miután valaki egy quadrokopterrel (négyrotoros távirányítható helikopterrel) Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé, ami miatt verekedés tört ki a játékosok között, és a szurkolók is csatlakoztak hozzájuk. A nézők megdobálták az albán labdarúgókat, akik az öltözőbe menekültek, és nem akarták folytatni a meccset. Egyórás szünet után a bíró a mérkőzést végleg lefújta.

A hatóságok a legmagasabb kockázatúvá nyilvánították az Elbasanban sorra kerülő meccset a tavalyi belgrádi találkozón történtek miatt, és bejelentették, hogy az újabb botrány elkerülése érdekében azokat a szurkolókat, akik a legkisebb incidenst is elkövetik, azonnal eltávolítják a stadionból. A legfrissebb rendőrségi információk szerint az eseményt mintegy kétezer rendőr, és a biztonsági szolgálatok emberei is felügyelik majd, az Elbasanba vezető utakat pedig már szerdán lezárták, az utcákon folyamatos a járőrözés és helikopterekkel is figyelik a területet. A 12 800 férőhelyes Elbasan Arénába minden jegy elkelt, a biztonsági intézkedések részeként pedig mindenki névre szóló jegyet kapott, amely csak a személyigazolvánnyal együtt érvényes. A rendőrség minden jegyvásárlót ellenőrzött.

A csütörtöki meccs előtt egy nappal Tiranában elfogták azt a férfit, aki állítólag tavaly Belgrádban a pálya fölé irányította a quadrokoptert. Ismail Morinát a helyi sajtó beszámolói szerint fegyvertartás gyanújával vették őrizetbe, és az akció során az albán-szerb meccsre szóló jegyeket is találtak nála és három társánál.

Olvasói sztorik