Nemzetközi foci

Mit művel Mourinho? És még meddig?

A Chelsea és edzője totális összeomlása mindenkit meglepett, két hazai szakértőt kérdeztünk az okokról. Sir Alex Ferguson ekkorát tévedett volna...?

A bajnoki helyezést összevetve a játékoskeret értékével, a jelenlegi Chelsea minden idők egyik legrosszabbul teljesítő csapata, derült ki egy elemzésből az egyik futballkutató cég jóvoltából. De ha a statisztikát nem is böngésszük át, nyilvánvaló, hogy valami végzetesen félrecsúszott a nyáron még ünnepelt angol bajnoknál.
José Mourinho annak idején a Real Madridtól zaklatottan és nem épp sikerei csúcsán távozott, „hazatért” Londonba, ahol tavaly úgy tűnt, visszahozza a régi idők dicsőségét. A kékek rajt-cél győzelmet arattak a bajnokságban, náluk játszott a liga legjobbja, Hazard, Mourniho újra világklasszist faragott Febregasból, minden szépnek-jónak tűnt.
Hogy mitől zuhant ennyire össze a Chelsea őszre, senki nem tudja pontosan. Hogy mennyire nem számítottak rá a szakemberek, azt jól jelzi Sir Alex Ferguson korábbi nyilatkozata. A Manchester Unitedet 26 éven át vezető „intézmény” a Chelsea bajnoki aranya után azt mondta, olyan dominanciára lesznek képesek a kékek a következő időszakban, mint előtte az ő Manchestere. A Premier League a Chelsea-ről fog szólni a közeljövőben, jósolta Sir Alex.

Ehhez képest jelenleg tizenhatodik helyen áll a csapat, Mourinho szinte mindenkivel összeveszett már és egyre komolyabban felmerül a kérdés, meddig maradhat a nemrég még örökbérletnek tűnő londoni kispadon.

Kiéget, mert kiégett?

A Rangadó.hu két hazai szakértőt kérdezett a kétségtelenül izgalmas jelenségről. Hegedűs Henrik, az Origo sportújságírója és Kele János, a Britannia-blog szerkesztője sok tekintetben ugyanúgy látja a helyzetet.
– Sok helyen olvasni, különböző értelmes emberektől azt a véleményt, hogy amit Mourinho csinál, az általában a harmadik év végére kizsigereli a játékosait, annyira, hogy a kapcsolat elfárad, és nem működik tovább. Annyira igénybe vesz mindenkit pszichésen, mentálisan, hogy egészségtelenné válik a viszony. Most is ez történik. Nem csak a játékosokkal, de például az orvosi stábjával is összebalhézott – fogalmaz Hegedűs Henrik. és gyakorlatilag ezt mondja Kele János is:
– Mourinho bukásának abban látom az okát, hogy folyamatosan égeti el magát és maga körül az embereket, folyton felvállalja a konfliktusokat és ezt nem lehet sokáig fenntartani. Amikor már nem tudunk különbséget tenni például a sajtóval történő konfliktusaiban a műbalhék és a valódiak között. Amikor a saját stábja sem tudja, hogy ki lesz kipécézve közülük legközelebb és miért. Ilyenkor előbb-utóbb kiborul a bili, valószínűleg most jutottak e idáig. Amire mellesleg tényleg nem sokan számítottak az előző, sikeres idény után.

A közvetlen előzmények, vagyis a nyári szezon alapján mennyire volt várható vagy váratlan, ami történt? Tényleg reálisak voltak a Mourinho megtelepedésével kapcsolatos elképzelések? – kérdeztük ezután.

Elbaltázott nyár

– Szerintem is reális várakozás volt, hogy itt most tovább marad, megtelepedik Londonban. Nem hinném egyébként, hogy el fog menni. Ő is elismerte, hogy ez a legrosszabb időszak a karrierjében, de valahol ezt is élvezi, mert ilyen típusú kihívással még soha nem szembesült. És ez tény. Ilyen rosszul még soha nem állt egyik csapatával sem. Az első interes éve ugyan szintén gyenge volt, de az más helyzet volt azért – fogalmaz Hegedűs, majd az elbaltázott átigazolási szezonról is beszél:
– A Chelsea semmit nem csinált egész nyáron. Nem erősített, illetve a meglévő embereit sem használta, ott van például Cuadrado, akit visszaengedtek Olaszországba, most a BL-döntős Juventus magasan legjobb embere. Mourinho nem nyúlt hozzá a csapathoz, ami jó ötletnek is tűnhetett – állandóság, nyugalom –, de kiderült, hogy nem az. Nincsenek variációs lehetőségei, a korábbi bevethető peremembereit, Cuadrado mellett De Bruyne-t, Schürrlét nem marasztalta, most meg nem tud mit csinálni.

Kele János szerint korábban is voltak apró jelek, hogy valami nem stimmel, ugyanakkor érthető Sir Alex jóslata is.
– Emlékszem Alex Ferguson nyilatkozatára, valóban ez a forgatókönyv tűnt a legvalószínűbbnek, főleg a többi klubnál uralkodó zűrzavar miatt. De azért már akkor is látszott, hogy például annyira nem erős az a Chelsea, mint Mourinho korábbi csapatai. Neki a második szezonja szokott a legerősebb lenni, ehhez képest a BL-ben hazai pályán estek ki a PSG ellen, előnyből, úgy, ahogy Mourinho-csapat nem szokott. És tavasszal már a Premier League-ben sem játszottak olyan jól, mint ősszel, amikor képesek voltak szórakoztatóan focizni. Fabregas kipukkadt, Matics is visszaesett: a tavaszi szezon már arról szólt, Hazard hány meccset tud megnyerni egyedül.

Se védelem, se középpálya

– Idén sem Hazard, sem a többi kulcsjátékos nem jó. Képtelenek hozni magukat, Mourinho pedig nem tudott belenyúlni a keretbe. Nagyon jó kérdés, hogy miért. A szurkolók egész nyáron mondogatták például, hogy kell egy új balhátvéd, mert Ivanovics kevés lesz. Ehhez képest mostanra már mindenki volt bűnbak Mourinhónál, még Terry vagy Matics is, miközben Ivanovics, aki szinte minden kapott gólban benne van, képtelen kikerülni. Így aztán a Chelsea-nél csak a Sunderland kapott több gólt. A kései igazolások, mint például Pedro, már akkor jöttek, amikor látszott, hogy baj lehet. Falcao leigazolása is érthetetlen, tavaly mindenki láthatta, hogy egyetlen csapatnak sem lehet már hasznára – teszi hozzá az angol foci legnépszerűbb hazai blogjának állandó szerzője. Ami a jelenlegi szakmai-szerkezeti problémákat illeti, azok Hegedűs Henrik szerint is vannak szép számmal, elsősorban az intenzitást illetően:
– Láttam egy szakmai elemzést a Chelsea középpályás védekezéséről, sok jelenetet összevágtak arról, milyen különbségek vannak a tavalyi és idei között. Maticsba, Willianba azért „szeretett bele” Mourinho, mert nagyon tudtak védekezni. Sokkal közelebb álltak az ellenfélhez, agresszívan üldözték a labdás embereket. Most látványosan lemaradnak, közben sokat veszekednek egymással, hogy kinek volt ez a hibája. Az angol sajtóban sokszor előveszik Fabregast, aki szintén nem hajlandó úgy védekezni, mint tavaly, cserébe támadásban is gyengébb, sehol nincsenek a gólpasszai. De például Drogba szerepe is sokat számított tavaly, ha már nem is a pályán.

Felállni nem fog, legfeljebb repül

Ezek után már csak az a kérdés, hogyan lehet kiutat találni ebből a helyzetből. Mourinhóval vagy nélküle? A tréner természetesen nem tagadta meg önmagát a kérdéssel kapcsolatban, a klub a legjobbját rúgná ki, ha engem elküldene, mondta. Megkérdezett szakértőink szerint sem lehet kérdéses, hogy ha a portugál Speciel One megy, nem önszántából fog távozni.
– Hosszú távon, úgy gondolom, a lehetőség, hogy jövőre megint hozzávág Abramovic egy csomó pénzt Mourinhóhoz, bevásárolnak és ismét mindenkit megvernek, ugyanúgy benne van a pakliban, mint egyéb forgatókönyvek – véli Hegedűs Henrik.
– Mourinho nem fog felállni magától soha, ki kell rúgni. Szerintem kellett volna neki egy kis pihenő, mielőtt a Real Madrid kispadja után leül a Chelsea-jére. Jelenleg egy zuhanás-spirálban van, még az is benne van, hogy végül kirúgja Abramovic – esetleg egy BL-meneteléssel menthetné magát, de az angol csapatok nemzetközi teljesítményét látva, erre nem sok esélyt látok – teszi hozzá mindehhez Kele János.

Olvasói sztorik