Nemzetközi foci

Lenne két perce, majd lehúznák, mint a szánkót

Az egykori válogatott védő, Urbán Flórián az alattomos taplóságot nem szereti, szerinte Diego Costa ügyét nem a szövetségnek, hanem az Arsenal-játékosoknak kellett volna „lerendezniük”.

Kapcsolódó cikkek

A hétvége egyik nagy vihart kiváltó esete a Chelsea–Arsenal mérkőzésen történt: Diego Costa, a brazil születésű spanyol csatár – karrierje során már sokadszor – sikerrel provokálta az ellenfelet, hiszen miután többször is arcon vágta az Arsenal hátvédjét, Koscielnyt, végül a játékvezető a Costa lábára lépő Gabriel Paulistát állította ki.

Hiába az egyértelmű felvételek, a Chelsea csatára legfeljebb utólagos szankciókra számíthat, emberelőnybe került együttese simán nyerte a rangadót, José Mourinho pedig „természetesen” megvédte csatárát a közvélemény előtt. A Rangadó.hu megkérdezte a maga korában közismerten sokat keménykedő és edzőként is meglehetősen szókimondó Urbán Flóriánt, mit gondol az ilyen és hasonló esetekről. A volt válogatott középpályás nem tagadta meg önmagát.

– Azt mondom, ha annak idején ilyesmi történt volna egy csapattársammal, hogy az ellenfél játékosa megüti, majd provokálja, ő meg felül neki és kiállítják – onnantól kezdve lett volna kettő perce a sporttelepen Diego Costának. Kicsit hosszabban toltam volna a labdán szemből, aztán véletlenül felszaladt volna a sípcsontja vagy a térde környékére egy kis rúgás. Akkor rájött volna, hogy legközelebb ilyet nem csinál – mondja Urbán, aki szerint utólagos eltiltás ide vagy oda, a spanyol csatárt meg kellett volna fegyelmezni, ott helyben.

– Abban az időben, amikor játszottam, ez így működött. Ma értelemszerűen más a futball, videofelvételek vannak nyolc kameraállásból, utólagos elemzések, szövetségi döntés, eltiltás. Ha tudják róla, hogy alattomosan játszik, hátrafelé ütöget, majd eltiltják. De szerintem ezt a pályán kellett volna elrendezni, mondom még egyszer, kicsit hosszabbat tolva a labdán. Aztán az öltözőben gondolkodhat az ütögetésen.

– Velem is megtörtént anno, egy Waregem–Lahti mérkőzésen, hogy valakit orrba vágtam, mert elszállt az agyam. De ez egyszeri eset volt, nem folyamatos provokálás. Az alattomosságot mindig gyűlöltem, én is rúgtam, mint a szomjas ló, ha kellett, de mindig szemtől szembe. Diego Costa egy rafinált csibész, nyilván a brazil utcákon ezt tanulta, de a csibészség és az alattomosság két különböző dolog – teszi hozzá az egykor Belgiumban is profiskodó Urbán, akire edzőként is jellemző, hogy a kemény stílus híve. És a „vadnyugati” jellegű, face to face megoldásoké…

– A mai futballban már sok mindent szabályoznak, de szerintem az igazi futball egy férfias dolog, amibe sok mindennek bele kell férnie. A hátulról becsúszást, a sunyiságot mindig tiltottam a játékosaimnak is. De ha valami konfliktus van a pályán, azt egymás között rendezzék le. Amikor eljön a pillanat, azt kell mondani: na, jól van, csillagom, akkor ezt most intézzük el. Lehet, hogy nekem is le kell majd mennem a pályáról, de téged is lehúznak, mint a szánkót. Diego Costának is így kellett volna megmutatni, akkor elgondolkozott volna, csinál-e hasonlót a jövőben is – zárja a témát Urbán Flórián.

A sérülést okozó becsúszásokról is megkérdeztük az egykori újpesti futballistát, hiszen a múlt héten mindkét játéknapra jutott egy-egy súlyos sérülés a Bajnokok Ligájában: a manchesteri Luke Shaw és a barcelonai Rafinha is legalább fél évre kidőlt lábtörés, illetve térdszalag-szakadás miatt, miután hatalmas lendülettel rájuk csúszott egy védő.

– Nehéz kérdés ez, mert nem feltételeztem semmiféle szándékosságot a becsúszó játékosok részéről. A hátulról történő becsúszásokat tiltanám, de ha egyáltalán nem lehetne becsúszni, akkor mi lesz, nagypályás futsal? Egyik esetben sem gondlom, hogy a vádlira vagy a térdhajlatra irányuló szándékos durvaság történt volna, márpedig a férfias becsúszás igenis a játék része, különben olyan lenne, mint a rugós foci… Tudom, hogy nehéz kérdés ez, lehetetlen mindenkinek tetsző szabályozást hozni. Ráadásul hatalmas ma már a tét és hatalmas pénzek forognak kockán egy-egy Bajnokok Ligája-meccsen, ezért sem fogják vissza magukat a játékosok. De ismétlem, a kemény, férfias belépők részei a futballnak, én csak a hátulról történő rácsúszásokat tiltanám, azokat viszont kérdés és mérlegelés nélkül, azonnali piros lappal büntetném – véli Urbán.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik