Nemzetközi foci

Leandro: szó sincs idegengyűlöletről

A Ferencváros magyar válogatott játékosát a brazilok a menekültválságról kérdezték.

Kapcsolódó cikkek

A Ferencváros és a magyar válogatott brazil származású játékosa, Leandro de Almeida 1999 óta él Európában, hazánkban pedig ez a 11. éve, ezért a BOL Notícias című lap kikérte a véleményét a kontinensünkkel és országunkkal kapcsolatos menekültválság ügyében. A bevezetőben megemlítik, hogy az illegális bevándorlók belépésének korlátozása miatt negatív kép alakult ki Magyarországról, de a tapasztalt játékos szerint ezek az intézkedések szükségesek voltak az ország érdekében.

– Valóban problémát jelentenek az országba illegálisan érkező bevándorlók. Magyarország nem hajlandó fogadni mindenkit, mert ez nem egy gazdag ország. Sok magyarnak el kellett hagynia a hazáját, hogy dolgozhasson – kezdte Leandro.

Magyarország fontos része a Szíriából, Afganisztánból, Irakból és Líbiából menekülők tranzitútvonalának, akik a gazdagabb európai államokba, például Németországba tartanak. Hazánkba idén már több mint 180 ezren érkeztek. A brazil cikk is megemlíti a kerítésépítést, a rendőrségi összecsapásokat, és a szír fociedzőt kigáncsoló operatőrnő esetét.

– Ez a kérdés megosztja a lakosságot. Sok magyar fél attól, ami napjainkban zajlik. Jön a tél, és senki nem tudja, mit kezdjen a menekültekkel. Hol fognak lakni, és mit fognak enni? – folytatta Leandro.

Bár a magyar emberek sokat beszélnek a menekültkérdésről, és nem örülnek a kialakult helyzetnek, a játékos szerint az idegengyűlöletnek olyan felerősödésétől nem kell tartani, ami veszélyeztetné a honosított állampolgárokat, például őt. Neki magyar a felesége, van közös gyerekük, és azt mondja, mindig is otthon érezte magát Magyarországon, soha nem tapasztalt diszkriminációt, amiért külföldi.

– Egyetlen külföldit sem fognak kiutasítani Magyarországról, ez nem olyan ország. Ilyesmi nem fog elterjedni. Az én bőröm is sötétebb egy picit, mint az átlag magyaroké, látszik rajtam, hogy nem itt születtem, de semmiféle rossz tapasztalatom nincs emiatt. Mindig jól fogadtak a szurkolók és a többi játékos is.

Olvasói sztorik