Nemzetközi foci

Erdélyi focicsapatot vett a magyar kormány?

Román sajtóhírek szerint komoly pénzt invesztált az FK Csíkszeredába hazánk kormánya. „Támogatásuk alapvető nemzetpolitikai érdek” – reagált a miniszterelnökség.

Akolozsvaros.roromán forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Magyarország kormánya megvásárolta a harmadosztályú FC Csíkszereda csapatát, amellyel nagy tervei vannak.

„Két, éjjeli világítással rendelkező szintetikus pályát építettek nekünk. Négymillió eurós befektetésről van szó, amely infrastrukturális jellegű, elsősorban a fedett lelátó és az éjjeli világítás kiépítése a cél” – mondta a ProTV-nek Ilyés Róbert, az FK Csíkszereda edzője, volt bukaresti Rapid-játékos.

A magyarok a 2019-es román első osztály megnyerését tűzték ki célul. Hogy ez mennyire komolyan vehető és reális célkitűzés, azt nehéz lenne megsaccolni, ám örömmel látjuk, hogy a stadionépítésben nagy lehetőséget lát a magyar kormány a határon túl is – írja a kolozsvári portál.

További érdekesség, hogy a Puskás Akadémia honlapja szerint a csíkszeredai klub partnerkapcsolati viszonyt ápol a felcsúti intézménnyel…

A hvg.hu ezt így fogalmazta meg: a csapathoz 2013 óta egy futballakadémia is tartozik, amely a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia állandó szakmai felügyeletével és anyagi támogatásával képezi a székelyföldi focitehetségeket.

FRISS:

A fenti hírről számos portál, köztük az NB1.hu is beszámolt, majd később közzé tette a Miniszterelnökség Sajtóirodájának közlemény formában küldött reakcióját. Ezt idézzük az alábbiakban:

„A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben Magyarország Kormánya nem vásárolt futballklubot Romániában. A Magyar Kormány támogatja a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiát, amelynek létrejötte széleskörű összefogásnak köszönhető, hiszen a beruházáshoz a római katolikus egyház biztosította a telket, a működési költségeket pedig Csíkszereda Megyei Jogú Város és a Bethlen Gábor Alapon keresztül a Nemzetpolitikai Államtitkárság biztosítja. Egy sportlétesítmény pedig nem csak a profi sportot szolgálja, hanem egyben közösségi tér is. A nemrég átadott csíkszeredai pálya az egyik legjobb példa erre, hiszen a Márton Áron Gimnázium és a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjai, valamint a futballakadémia sportolói közösen használják. Meggyőződésünk, hogy a nemzeti alapon szerveződő sportegyesületek nagyban hozzájárulnak a külhoni magyarság közösségi- és régiós öntudatának, nemzeti identitásának megerősítéséhez, ezért támogatásuk alapvető nemzetpolitikai érdek.”

Olvasói sztorik