Nemzetközi foci

Rejtett ellenőrök a magyar–románon

A rasszizmus elleni nemzetközi szervezet emberei az ultrák közül nézik végig a mérkőzést.

Kapcsolódó cikkek

Az MLSZ szóvivője, Sipos Jenő elárult néhány kulisszatitkot a pénteki magyar–román mérkőzésről ahirado.huoldalon.

Ilyen például, hogy a vendégcsapat rengeteg gyümölcsöt, teát, kávét és ásványvizet kap előre bekészítve az öltözőbe.

Ennél sokkal érdekesebb, hogy mivel az Európa-bajnoki selejtezőt az UEFA kiemelt kockázatú mérkőzésnek nyilvánította, a szokásos mérkőzésellenőr és játékvezető-ellenőr mellett egy biztonsági ellenőrt is küld Budapestre, akinek a feladatai közé tartozik majd a stadion körül zajló események figyelemmel kísérése.

Továbbá két úgynevezett venue manager is érkezik hazánkba, akik a mérkőzés körüli teendőkben, szervezésben segédkeznek. Az ő feladatuk, hogy a mérkőzéshez tartozó körítés is – például a kivonulás vagy a zászlók kihelyezése – az előírásoknak megfelelő legyen.

Sipos elmondta, hogy a mérkőzésre 21 ezer 500 szurkolót, ebből 1100 román drukkert várnak pénteken. A biztonságot a magyar rendőrség mellett román biztonsági emberek is garantálják. Az MLSZ még így is mindenkit arra kér, hogy sportszerűen buzdítsa a csapatot, mert egy esetleges – az UEFA által szankcionált – rendbontás esetén a magyar válogatott következő hazai mérkőzése akár zárt kapus is lehet. A bizalom megelőlegezését jelzi, hogy már kedden elkezdték a jegyeket árusítani az október 8-i Magyarország–Feröer selejtezőmérkőzésre.

Jó tudni, hogy egy ilyen mérkőzésre, mint amilyen a magyar–román selejtező, érkeznek ún. rejtett ellenőrök is, akik FARE rasszizmus elleni nemzetközi szervezetet képviselik majd, jelentésüket az UEFA is figyelembe veszi. Ezek az ellenőrök, akik tökéletesen beszélik az adott nyelvet, általában az ultrák közül nézik (szurkolják) végig a mérkőzéseket.

Olvasói sztorik