Nemzetközi foci

Fehérváron is nyert a Lech Poznan

Esélye sem volt a fordításra a magyar bajnoknak, amely elköszönt Európától. A Lech Poznan 1-0-ra nyert az EL-selejtező visszavágóján.
Európa Liga-selejtező, visszavágó
Videoton FC – Lech Poznan (lengyel) 0-1 (0-0)
Székesfehérvár, 2000 néző. Játékvezető: Johannesson (svéd)
Videoton: Danilovics – Szolnoki, Juhász, Vinicius, Fejes – Luijckx (Simon Á., 54.), Trebotic – Koltai (Gyurcsó, 54.), Kovács I., Ivanovszki – Feczesin (Rudolf g., 70.). Edző: Pető Tamás
Lech Poznan: Buric – Kedziora, Kádár, Kaminski, Douglas – Dudka, Tralka – Formella, Hamalainen (Holman, 72.), Pawlowski (Lovrencsics, 74.) – Thomalia (Kurbiel, 81.). Edző: Maciej Skorza
Gólszerző: Kedziora (54.)
Továbbjutott: Lech Poznań, kettős győzelemmel (4-0)

Gyurcsó, Gyurcsó, Vinicius. A Videoton három góljának szerzői – ha a Lech Poznan elleni visszavágóra vonatkozna az adat, megemelnénk a kalapunkat, ám sajnos ezt a három gólt az eddigi öt meccsen sikerült összehoznia a magyar bajnoknak a nemzetközi kupák selejtezőiben nyáron. A poznani 0-3 után egy meccsen kellett volna ennyit lőni a hosszabbításhoz, ráadásul a „termés” kétharmadát produkáló Gyurcsó Ádám nem is szerepelt a kezdőcsapatban. Ahogyan Filipe Oliveira sem, ő a keretből is hiányzott.

A kezdés előtt nem sokkal egyszer csak megdörrent a tábor – mármint a vendégeké. Poznanból legalább háromszáz ultra kísérte el a csapatát, amivel létszámfölénybe kerültek a csendesen álldogáló Vidi-táborral szemben. Nem úgy tűnt, hogy bármitől is tartania kell a Kádár Tamással felálló lengyel bajnoknak a visszavágón.

Nagy hátrányban lévő csapatnál alapvetés, hogy minél előbb be kell találni, hogy legyen remény: nos, a kilencedik percben máris ledolgozhatott volna egy gólt a hátrányból a Vidi: Ivanovszki centerezését Feczesin hat méterről pörgette kapura, Buric bravúrral védett. A 13. percben a center megint helyzetbe került, miután maga elé tette Kovács passzát, de gyatrán találta el a labdát. A Poznan a félidő feléig mindössze egy veszélytelen Pawlowski-lövést mutatott fel, persze nem is kellett erőltetniük a támadásokat.

A legkevésbé sem tűnt verhetetlennek az ellenfél, de a Videoton fantáziátlanul és pontatlanul játszott, a sokadik sehova nem tartó passz és indítás után már hangosan elégedetlenkedett a tribün népe. A nagy semmi közepette a 41. percben váratlanul akadt egy kis izgalom, de Kovács és Fejes sem találta el jól a labdát lövőhelyzetben. Nyugodtan mondhatjuk, méla unalomban telt az első félidő.

A másodikban Hamalainen lehetősége volt az első esemény, Danilovics kifutva, lábbal tisztázott a középpályás elől. Az 53. percben el is dőlt minden: bal oldali lengyel szabadrúgás után Luijckx elcsúsztatta saját kapusa elől a labdát, a mögöttük érkező Kedziora pedig az üresen maradt kapuba lőtt (0-1). Pető Tamás azonnal lecserélte a BATE ellen öngólt szerző, most pedig „ön-gólpasszt” adó hollandot – kicsit későn.

Innentől mindenki csak a végét várta, a közönség akkor élénkült meg kicsit, amikor játékra jelentkezett Rudolf Gergely, a még Burcsa Győző által igazolt, azóta egyetlen percet sem játszó csatár, aki Feczesint váltotta. A Lech Poznanba pedig Holman Dávid állt be, aki nagyjából húsz percet kapott edzőjétől. Hamarosan Lovrencsics Gergő is követte, így mindhárom magyar légiós a pályán volt a hajárban a poznaniaknál.

Az egyenlítésért iparkodott a Vidi, de komoly helyzet nélkül, az egész szezonban jellemző elképzelés nélküli, erőtlen támadójáték ezúttal is visszaköszönt, bár Pető Tamás előző nap arról beszélt, rendre megvannak a helyzetek. Hát, nem voltak meg. A Videoton gyakorlatilag nyom nélkül távozott az európai kupamezőnyből, a Lech Poznan az Európa Liga főtábláján folytathatja.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Csongrádi Ferenc, a Videoton egykori válogatott játékosa, a Dunaújváros PASE szakmai igazgatója értékelte:
Órási technikai fölényben volt a lengyel csapat, amely többet birtokolta és magabiztosan járatta a labdát. Azt játszották, amit kell, pontosan passzoltak, és az egy-egy elleni játékban is jobbak voltak. Mindent elmond, hogy a Videotonnak egy helyzete sem volt, a kapuig is alig tudott eljutni.
Senkit nem akarok megbántani, de mintha feltett kézzel mentek volna ki a pályára a játékosok. Ha jobb az ellenfél, akkor többet akarok futni nála, akaratban többet teszek hozzá, de ma a mieink futóteljesítménye is gyenge volt. Feczesin Róbert és Rudolf Gergely futómennyisége kevés volt, pedig valahogy kompenzálni kellett volna, de úgy láttam, a csapat mintha eleve feladta volna. A szikrája sem volt meg, hogy hisznek abban, bármi megtörténhet. Nagy előny a három gól, de mégsem annyira nagy, most azonban nem lehetett érezni, hogy mit akarnak és mit játszanak a magyarok.
Kádár Tamás végig magabiztosan teljesített, jól illeszkedik a lengyel csapatba, jók voltak a mélységi passzai, fejjel is jó, magyarul kiemelkedett ezen a meccsen. Másik két honfitársunk keveset volt a pályán.
Olvasói sztorik