Nemzetközi foci

Ronaldóék jönnek, de ki játszik ellenük?

Szerencsés helyzetben van a válogatott: a mostani keretből csak néhány játékos távozására lehet esély.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Portugáliával, Svájccal, Feröerrel, Lettországgal és Andorrával került azonos világbajnoki selejtezőcsoportba a magyar válogatott. A 2018-as oroszországi tornán való indulási jogért 2016 őszén kezdődnek meg az európai kvalifikációs meccsek.

A csoport jónak mondható: bár Portugália és Svájc komoly játékerőt képvisel, abból a szempontból mindenképp szerencsés a sorsolásunk, hogy a fenti két csapat helyett akár a német, francia duóval is összekerülhettünk volna a kalapbeosztások alapján.

Jelenleg az Európa-bajnoki selejtezőkre készül a csapat – immár Bernd Storck irányításával –, és jó eséllyel pályázik a továbbjutásra, így pedig a kontinenstornán való részvételre is. Kérdés viszont, hogy a mostani selejtezők, illetve az esetleges Európa-bajnoki szereplés hány jelenlegi kerettagnak lehet egyben az utolsó fellépése a válogatott mezben?

Gera Zoltán például korábban azt mondta, ha kijutna a csapat a kontinenstornára, akkor lehet, hogy nem csak a válogatottságot mondaná le, hanem a profi focival is felhagyna. Gera nyilatkozata érthető, jövőre már 37 éves lesz, de nem ő az egyetlen a mostani keretből, aki könnyen lehet, hogy Franciaországban szerepelne utoljára a magyar válogatottban.

A rutinos kapus, Király Gábor negyvenévesen játszhatna az Európa-bajnokságon, de látva, hogy milyen formában tért vissza Szombathelyre, aligha elképzelhető, hogy ne lenne segítségére a nemzeti csapatnak a kontinenstornát követő időszakban is – kérdés, ő miként vélekedik erről. Kapusfronton amúgy is jól állunk, Bogdán Ádám a Liverpoolban bizonyít, a ferencvárosi Dibusz Dénesre már külföldön is felfigyeltek, míg például a legutóbb keretbe nem kerülő Gulácsi Péter a német másodosztályban lehet alapember, Megyeri Balázst a spanyol első osztályú Getafe foglalkoztatja, Köteles László pedig immár évek óta bizonyít Belgiumban.

A legutóbbi keretet még Dárdai Pál hívta össze, nála a védelemben egyértelműen a rutin dominált: Szélesi Zoltán és Leandro 33 évesen kaptak meghívót, de Juhász Roland és Vanczák Vilmos (32 évesek) sem a fiatalabb vonalat képviselik. Ők 35-36 évesek lennének az Európa-bajnokságot követő nagy torna idején – kérdés, közülük így ki vállalja a válogatottságot a jövő ősszel kezdődő selejtezőben?

Az persze nem igaz, hogy csak a rutinosabb védőknek jutott meghívó: Guzmics Richárd 28 éves, a következő világbajnokság idején a védőket tekintve tökéletes korban lesz. A szintén a lengyel bajnokságban légióskodó Kádár Tamás három évvel fiatalabb nála, csakúgy, mint a finnek ellen szintén kezdő Fiola Attila. Már hatszoros válogatottnak mondhatja magát Lang Ádám, akit ha soraiban tudott a csapat, akkor nem kapott ki, sőt a legutóbbi öt meccsen, amikor játszott a védő, kivétel nélkül gólt sem kapva nyertünk – ő még csak 22 éves, így a katari vébé idején sem tartozna a nagyon rutinos hátvédek közé.

A középpályán és a támadósorban is jól állunk, aligha elképzelhető ugyanis, hogy bárki is – karrierje alkonyára hivatkozva – lemondaná a válogatottságot az ott szereplő játékosok közül jövő ősszel (az említett Gera kivételével). Tőzsér Dániel nemrég töltötte be a harmincat, még bőven benne van egy újabb selejtezősorozat, a mellette játszó társak pedig kivétel nélkül fiatalabbak. A magyar mezőny legértékesebb labdarúgója, Dzsudzsák Balázs most lesz 29, csakúgy, mint Priskin Tamás, esetükben a 2018-as nyár lehet esetleg komolyabb vízválasztó.

Olvasói sztorik