Nemzetközi foci

Tovább tart a magyar Rosenborg-átok

A Debrecen hazai pályán 3-2-re kikapott a norvég listavezetőtől az Európa Liga-selejtezőben.
Európa Liga-selejtező, 3. forduló, 1. mérkőzés
Debreceni VSC-TEVA – Rosenborg BK (norvég) 2-3 (1-0)
Debrecen, 10 600 néző. Játékvezető: Doyle
DVSC: Verpecz – Jovanovics, Máté P., Brkovics, Korhut – Balogh N., Tisza T. (Mihelics, 83.), Varga J., Szakály P. (Zsidai, 83.), Bódi – Sidibe (Castillion, 64.). Edző: Kondás Elemér
Gólszerzők: Balogh N. (33.), Bódi (90.), illetve Mikkelsen (52.), Helland (58.), Mikkelsen (87.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A norvég bajnokságban listavezető Rosenbirg BK volt a Debrecen vendége az Európa Liga-selejtező harmadik fordulójának első meccsén. A nézőszám hosszú idő után végre ismét méltó volt az új Nagyerdei Stadionhoz, és a szurkolók, az ultrák bizony kitettek magukért, kiváló volt a hangulat.

Remekül kezdett a DVSC, amely lendületes támadásokat vezetett, és egyre közelebb került ellenfele kapujához. A hatodik percben Bódi Ádám labdáját Balogh Norbert lőtte kapura öt méterről, de az egyik norvég védő nagy bravúrral blokkolt. Néhány perccel később Tisza Tibor adott mesteri passzt Sidibének, aki egyrészt lesről indult, másrészt a kapufa mellé lőtt, de ez a gyors, tetszetős akció is azt mutatta, hogy nagyszerű formában van a Loki.

A 33. percben Szakály Péter hajszálpontos beadását Balogh Norbert kapásból a hálóba bombázta – gyönyörű gól volt (1-0)! Majdnem válaszoltak a norvégok, de hatalmas szerencséje volt a házigazdának, mert Midtsjö a kapufát, a kipattanóból pedig Söderlund a keresztlécet találata el. A vendégek egy elmaradt tizenegyest reklamáltak – talán nem is alaptalanul –, a túloldalon pedig a ziccerben kilépő Sidibe elől mentett a kivetődő kapus.

A szünet után a norvégok sokkal veszélyesebben játszottak, és az 52. percben Mikkelsen révén máris egyenlítettek (1-1). Erre is azonnal érkezhetett volna válasz, ám Szakály Péter ígéretes lövése célt tévesztett. Az 58. percben Helland látványos szabadrúgása a hálóba vágódott (1-2). A folytatásban mindkét együttesnek voltak lehetőségei – inkább Verpecz Istvánnak volt védeni valója –, de a DVSC játéka nem is hasonlított az első félidőben mutatott produkcióra.

A 87. percben Mikkelsen szép góljával még fájdalmasabbá vált volna a vereség (1-3), de három perccel később Varga József lövése kipattant a kapusról, ám az érkező Bódi Ádám a hálóba gurított (2-3), úgyhogy talán-talán a jövő heti visszavágó több lesz puszta formalitásnál.

– A második félidő elején beszorított minket a Rosenborg, aztán sikerült egy gólt szerezniük úgy, hogy előtte nekünk volt egy lehetőségünk. Utána volt egy szabadrúgás, amit sajnos belőttek, azonban a játékosaim ezután sem adták fel, mentek végig. Egy kontrából újabb gólt szerzett az ellenfél, de ezen tudtunk szépíteni, az utolsó percig mentünk azért, hogy legalább ikszre kihozzuk a meccset. Nagyon jó mérkőzést láthatott a szép számú közönség, nagyon sokan voltak. A végén még vártam egy gólt, ezt meglőttük. Úgy gondolom, Bódi találata mindenképpen reményre adhat okot – vélekedett a lefújást követően a DVSC vezetőedzője, Kondás Elemér.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Gyarmati András, a DVSC utánpótlásedzője értékelte:

Végtelenül sajnálom a Debrecent, mert ha már részt vesznek egy ilyen nemzetközi sorozatban, akkor végig vállalni kellene a támadójátékot. Az első félidőben ragyogóan csinálták, de csak úgy lehet jól szerepelni, ha végig mindent megtesznek, hogy eredményesek legyenek. Már a gól előtt is volt egy nagy helyzete Balogh Norbertnek, ott megnyerhette volna a meccset a Loki, mert mínusz két gólnál talán nem lett volna olyan bátor a Rosenborg. Nagyon magabiztos a norvég csapat, látszott, hogy a játékosok azt érzik: biztosan meg tudják csinálni. Az első félidő vége felé fel is jöttek, megrázták magukat, a kettős kapufánál szerencséje volt a DVSC-nek.

https://www.youtube.com/watch?v=23blQxesNzQ

A második félidőben érhetetlen volt, egygólos előnyben miért ragadtak benn az öltözőben a hazaiak. Ha ilyen ellenféllel szemben kihagy a koncentráció, az rögtön hibát eredményez. A Rosenborg szabadrúgása gyönyörű volt, a harmadik gól előtt pedig már a középpályán egymásra vártak a mieink. A rövidbe pedig nem szabad gólt kapni, de kétségtelenül szépen elrúgta…

Nem számítottam ró, hogy az első félidő teljesítménye után kétgólos hátrányba kerül a Debrecen. Kettő-egy után kicsit meg is szeppentek, el kellett telnie egy kis időnek, hogy magukhoz térjen. Óriási helyzetük nem is volt már, de a második gól ügyes megoldásból született, viszont már csak szépségtapaszt jelentett. Nem véletlen, hogy éveken keresztül a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelt a norvég együttes, ahol nagyon sok nagy csapattal játszhatott, bár azóta a játékoskeret már kicserélődött.

A remény hal meg utoljára, a DVSC nyilván zárt védekezésből indul majd ki a visszavágón, és abból próbál kontrázni. Pici szerencsével bármi történhet, de nagyon jó csapat a Rosenborg, amely egy-egy gólra szinte mindig képes. Bízom benne, hogy a mieink mindent megtesznek odakint. Reálisabb lett volna a kettő-kettő, mert a DVSC is tett annyit, mint a Rosenborg. Nem érdemelt vereséget a magyar csapat, de a koncentrációs kihagyásokon túl kellene lépni!

Olvasói sztorik