Nemzetközi foci

Halálcsoport vagy könnyű sorsolás jut a válogatottnak?

Szombaton kiderül, kikkel játszik a magyar csapat a 2016 őszén kezdődő világbajnoki selejtezőben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Mint ismert, szombaton tartják a 2018-as oroszországi világbajnokság európai selejtezőcsoportjainak sorsolását. Bár a válogatottal kapcsolatban jelenleg Dárdai Pál távozása, illetve a hátralevő négy Európa-bajnoki selejtező foglalkoztatja leginkább a közvéleményt, a szentpétervári sorsolás is igencsak lényeges kérdésekről dönthet.

Az már biztos, hogy a magyar válogatott a harmadik kalapból várja az ellenfeleket, vagyis papíron két erősebb, illetve kettő vagy három gyengébb riválissal kerül össze.

A kalapbeosztásokat nézve kijelenthető, hogy a pokolian nehéz csoporttól kezdve a könnyebb beosztásig bármi juthat a mieinknek. Az első két kalapból egyaránt jöhet topcsapat: míg az első kalapban a többi között a németek, a hollandok, az angolok és a spanyolok is helyet kaptak, addig a második kilencesbe csúszott vissza például az olasz és a francia válogatott. A negyedik kalapot a török válogatott nyitja, de az örök mumus norvégok is itt kaptak csak helyet.

Jó néhány remek formában játszó, korábban – az élmezőnyhöz képest – gyengébb játékerőt képviselő válogatott forgatta fel az élmezőnyt: a nagyok között (1. kalap) várja a sorsolást például Románia és Wales, míg a második kalap a szlovákokkal kezdődik, és csak azért nem zárul Izlanddal, mert utóbbi már a szintén második kalapos Dániát és Bosznia-Hercegovinát is maga mögé utasította a világranglistán.

Hat- vagy ötcsapatos csoportok

Az biztos, hogy a tévés jogdíjak miatt a több mérkőzés érdekében az angol, a francia, a német, az olasz, a spanyol és a holland válogatottat soraiban tudó csoportokba kivétel nélkül hat együttest sorsolnak. Összesen hét csoportban lesz hat-hat csapat, míg két csoport öt válogatottal indul el 2016. szeptember 4. és 6. között. A küzdelmek legkésőbb 2017. október 10-én érnek véget – a csoportok a megszokott körmérkőzéses, kétkörös rendszerben zajlanak.

Az Európa-bajnoki selejtezőkkel ellentétben itt továbbra is nehezebb a kvalifikáció: egyenes ágon csak az első helyezettek jutnak tovább, míg a kilenc második közül a legjobb nyolc a novemberi pótselejtezőn harcolhatja ki a továbbjutást.

A csoportok végelszámolásánál két együttes azonos pontállása esetén továbbra is a gólkülönbség, majd a több lőtt gól, az egymás elleni eredmény, az egymás elleni több lőtt gól, az egymás elleni több idegenben lőtt gól dönt, ha ezek mind egyenlőek, akkor pedig egy semleges pályán rendezett rájátszás-mérkőzés dönt.

A 2018-as vébé-selejtezők kalapbeosztása

1. kalap: Németország, Belgium, Hollandia, Portugália, Románia, Anglia, Wales, Spanyolország, Horvátország

2. kalap: Szlovákia, Ausztria, Olaszország, Svájc, Csehország, Franciaország, Izland, Dánia, Bosznia-Hercegovina

3. kalap: Ukrajna, Skócia, Lengyelország, Magyarország, Svédország, Albánia, Észak-Írország, Szerbia, Görögország

4. kalap: Törökország, Szlovénia, Izrael, Írország, Norvégia, Bulgária, Feröer, Montenegró, Észtország

5. kalap: Ciprus, Lettország, Örményország, Finnország, Fehéroroszország, Macedónia, Azerbajdzsán, Litvánia, Moldova

6. kalap: Kazahsztán, Luxemburg, Liechtenstein, Grúzia, Málta, San Marino, Andorra

Olvasói sztorik