Nemzetközi foci

Agyonverte ellenfelét a Debrecen

A DVSC 9-2-re nyert a lett Skonto FK ellen az Európa Liga-selejtező visszavágóján.
Európa Liga-selejtező, 2. forduló, visszavágó
Debreceni VSC-TEVA – Skonto FK (lett) 9-2 (5-0)
Debrecen, 9000 néző. Játékvezető: Meskov (orosz)
DVSC: Verpecz – Jovanovics, Brkovics, Mészáros N., Korhut – Bódi (Horváth Zs., 62.), Varga J. (Zsidai, a szünetben), Szakály P., Tisza – Sidibe, Balogh N. (Castillion, 55.). Edző: Kondás Elemér
Gólszerzők: Tisza (7., 45+2.), Balogh N. (12.), Sidibe (29., 31.), Brkovics (51.), Szakály P. (tizenegyesből 54.), Bódi (58.), Castillion (70.), illetve Gutkovskis (59.), Rode (65.)
Kiállítva: Kovalovs (80.)
Továbbjutott: Debrecen (11-4)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Csütörtök délután a lett Skonto FK csapatát fogadta a Debrecen az Európa Liga-selejtező második fordulójának visszavágóján. Az első találkozón a DVSC szerzett vezetést, de a rigaiak fordítottak, és végül 2-2 lett az eredmény. A korai kezdési időponthoz képest meglepően sokan voltak a lelátókon, és valószínűleg nem is csalódtak, mert a házigazda hajdúságiak nagyon gyorsan eldöntötték a meccset, és ezzel együtt a továbbjutást.

Az Európa Liga második selejtezőkörének első meccsén a Debrecen 2-2-es döntetlent ért el a lett Skonto Riga vendégeként, így kedvező helyzetből várhatta a hazai visszavágót. A Loki nem is bízott semmit a véletlenre és már a 7. percben vezetést szerzett. Korhut vezette fel a labdát a balösszekötő helyén, Tiszához játszott, aki az átvétel után még tolt egyet a labdán, majd Murillo mellől, a tizenhatos előteréből óriási gólt rúgott a bal felső sarokba (1-0). Hasonlóan kezdődött tehát a mérkőzés, mint a rigai odavágó: gyors és nagy Tisza-góllal.

Csak abban reménykedtünk, hogy a folytatás nem alakul hasonlóképpen, de szerencsére nem kellett csalódnunk. Az első találat ugyanis alaposan meghozta a hazaiak játékkedvét, két perccel a gól után Sidibe csak néhány centivel fejelt a jobb kapufa mellé egy szögletet követően, majd Bódi lövése után a kapus éppen az afrikai csatárra ütötte a labdát, amely néhány centivel messzebb pattant tőle a kelleténél. Sokáig azonban nem kellett várni a második gólra, a 12. percben Jovanovics jobb oldali beadása után Balogh külsővel maga elé pörgette a labdát, majd kapásból a hálóba vágta (2-0). Igaz ugyan, hogy a vendégvédők úgy nézték végig az akciót, mintha egy rigai moziban ülnének, de attól még gyönyörű gólt lőtt a fiatal támadó. A Debrecen a második gól után sem állt le, folyamatos nyomás alatt tartotta a vendégek kapuját.

A lettek a labdát is alig-alig tudták megtartani, óriási fölényben játszottak a hazaiak. A 20. percben a jól játszó és sokat próbálkozó Tisza centikkel lőtt csak mellé, a 29. percben pedig jött az újabb gól. Balogh passzolt balról középre, Sidibe pedig mindenkit megelőzve lőtt a hálóba (3-0). És ha egy üzlet beindul: Jovanovics adott be újfent jobbról középre, a turbánnal a fején játszó szenegáli csatár pedig hét méterról a kapuba bólintott (4-0). És még mindig nem volt vége: az első félidő hosszabbításában Balogh játszott Tiszához, aki egy csel után kilőtte a jobb alsó sarkot (5-0). Ritkán látni ilyet, ezért írjuk is le gyorsan: magyar csapat egy nemzetközi kupamérkőzésen remek játékkal valósággal ledózerolja ellenfelét, megmutatva azt is, hogyan kell egy gyengébb képességű csapat ellen futballozni (lásd a Videoton tegnapi kínlódását).

A második félidő is hasonlóan indult, mint az első, mégpedig hazai góllal. Az 51. percben Tisza jobbról ívelt be egy szabadrúgást, a labda mindenki feje felett elszállt, a túlsó saroknál érkező Brkovics pedig közvetlen közelről a léc alá lőtt (6-0). Az 53. percben Kozlovs kezére pattant a labda a saját tizenhatosán belül, a jogosan megítélt büntetőt Szakály „panenkázta” be (54. perc, 7-0). Ha már az égi áldás hosszú ideje elkerül minket, legalább a Debrecen gondoskodott a gólzáporról: az 58. percben a támadásokat remekül segítő Jovanovics adott remek passzt Bódinak, aki két védőt is kicselezett, majd ballal a jobb alsóba tekert (8-0). Újabb szépségdíja gólt láthattunk! A nyolcgólos előny mintha elaltatta volna a hazaiakat, egy perccel később egy ide-oda pattogó labdát Gutkovskis lőtt a jobb alsóba (8-1).

A 65. percben a csereként beálló Lukanjuk jobb oldali beadása után a berobbanó Rode a jobb kapufa segítségével fejelt a kapuba, immár 8-2. És még mindig nem zárult el a gólcsap: a 70. percben Szakály a félpályáról ugratta ki az ugyancsak csereként pályára lépő Castilliont, aki könnyedén futotta le védőit, majd a bal alsóba lőtt (9-2). A góleső után a valódi is elkezdett hullani, némi enyhülést hozva az egyébként hatalmas forróságban küzdő játékosoknak. Szegény embert az ág is húzza alapon a 80. percben megfogyatkozott a vendégcsapat, Kovalovs kényszerült elhagyni a pályát második sárgája után. A Debrecen a hátralévő percekben még próbálkozott, de a tizediket már nem sikerült belőni, így maradt a 9-2, és a továbbjutás 11-4-es összesítéssel. Szenzációsan játszott a Debrecen, a közönség – teljes joggal – vastapssal köszöntötte kedvenceit. Rég láthattunk magyar csapatot ilyen jól játszani nemzetközi mérkőzésen, reméljük, a következő fordulóban is valami hasonlónak lehetünk tanúi.

Egyáltalán nem szeretnénk rosszindulatúak lenni – sőt, nagyon örülünk a DVSC fölénye sikerének és továbbjutásának –, de két évvel ezelőtt a Bp. Honvéd és a montenegrói Cselik Niskics 9-0-s Európa Liga-selejtezője után az UEFA részéről bundagyanú vetődött fel. Reméljük, hasonló a mai meccs után nem kerül szóba…

A DVSC a norvég Rosenborg és az izlandi KR Reykjavik párharcának továbbjutójával (az első meccsen 1-0-ra győztek idegenben a norvégok) találkozik a harmadik körben.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Gyarmati András, a DVSC utánpótlásedzője értékelte:
Odakint is lehetett látni, hogy lényegesen jobb csapat a Debrecen. Mindig azt mondom, hogy szerencse is kell a győzelemhez, és aki többet tesz érte, annak van szerencséje. A DVSC most jó időben rúgta az első gólt, hiszen már a kilencedik percben betalált. Nagyon jó volt a hozzáállás, hiszen azonnal letámadással kezdte a meccset a csapat, nem hagyott helyet a vendégeknek, és tudjuk, hogy aki kihasználja a helyzeteit, az tud jobban haladni.
Ma nem volt azonos súlycsoportban a két csapat. Idegenben is megvoltak a Debrecen lehetőségei, de nem rúgták be azokat. Ma szinte akkor rúgtak gólt, amikor akartak, nem volt semmi esélye a Skontónak. Dicséret illeti a Lokit, mert a szünet után, komoly előnynél sem az következett, hogy a magyar betegség szerint „készülünk a következő meccsre”, nem ezt csinálta a csapat, hanem a második félidőben is rúgott négyet, ezért minden dicséretet megérdemel. A vendégek nem tudták felvenni az iramot, nem tudom, hogy a meleg viselte-e meg őket, vagy mi volt az oka.
Olvasói sztorik