Nemzetközi foci

Cáfolja a náci jelképet az MTK

A fővárosiak elnöke, Deutsch Tamás hivatalos levelet küldött a vajdasági klub első emberének.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mint ismert, Újvidéken, az Európa Liga-visszavágón a szerb rendezők náci jelképnek nézték az MTK-szurkolók egyik molinóján az alapítás évét jelző feliratot, és leszedették azt. A klub elnöke levelet írt az ügyben, amelyet az MTK honlapjameg is osztott a nyilvánossággal.

Tisztelt Elnök úr!

Az MTK Budapest elnökeként szívből gratulálok ahhoz, hogy csapata az Európa Liga következő fordulójába jutott!

Szeretném megköszönni azt a sportbaráti fogadtatást és vendéglátást, amelyben játékosaink, a szakmai stábunk tagjai és klubunk vezetői részesültek Újvidéken.

Irigylésre méltó volt tapasztalni, ahogy az FK Vojvodina sokezres szurkolótábora a mérkőzés első percétől az utolsóig buzdította a sajátjait, és a csapat a közönség segítségével, többszörözött erővel küzdött a győzelemért, a továbbjutásért, amit vesztett helyzetből fordítva, sikerült kiharcolnia.

Sok sikert kívánok az önöknek az UEFA Európa Ligában!

Engedje meg azonban, hogy egy sajnálatos incidens kapcsán szót emeljek!

Az újvidéki mérkőzés rendezői leszedették a vendéglelátóról a szurkolóink által kirakott egyik drapériát, tévesen azt feltételezve, hogy az náci jelképet tartalmaz. Szurkolóinknak a rendezők azt jelezték, hogy azért kell eltávolítaniuk a molinót, mert a biztonsági szolgálat szerint az azon szereplő „88”, megítélésük szerint náci/neonáci szimbólum. A rendelkezésünkre álló hivatalos információk alapján nem a találkozón jelenlévő UEFA-ellenőr intézkedése miatt kellett eltávolítani a zászlót.

Ezzel kapcsolatban arról szeretném tájékoztatni Elnök urat, hogy a zászlón „1888” felirat volt olvasható. A dátum nem más, mint az MTK megalapításának esztendeje. Egyszerre tragikomikus, abszurd és rendkívül sértő még a feltételezés is, hogy a polgári-zsidó hagyományokat képviselő, humanista eszméket valló, 127 esztendős klubunk esetében az alapításunk évszámának utolsó két számjegye, a 88 neonáci szimbólumként lenne használatos a drukkereink által.

A második világháború vérzivataros éveiben, a magyarországi zsidótörvények faji alapon korlátozták az MTK tevékenységét, majd lényegében betiltották a klubot és rengeteg sportolónk, edzőnk, klubtagunk és szurkolónk lett a holokauszt áldozata.

Mindezek alapján kénytelenek vagyunk tiltakozni a történtek miatt, és az FK Vojvodina, illetve a szurkolói iránti tisztelhetünk ismételt kifejezése mellett, határozottan visszautasítani az újvidéki rendezők túlkapását.

A klubjaink közötti jó viszony alapján bízunk abban, hogy a rendezők súlyos tévedését belátta az FK Vojvodina, és megköveti az MTK Budapest szurkolóit, a klubunk számára durván sértő valótlan feltételezés, illetve súlyos tájékozatlanság miatt bekövetkezett túlkapás miatt.

Tisztelettel,

Deutsch Tamás

elnök

Magyar Testgyakorlók Köre Budapest

Olvasói sztorik