Nemzetközi foci

Akik képtelenek nyerni a válogatottal

Ez a közös Lionel Messi, Arjen Robben, Michael Ballack és Johan Cruyff karrierjében.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Ezúttal sem sikerült a hőn áhított tornagyőzelem Lionel Messinek és az argentin válogatottnak. Mint ismert, az együttes a dél-amerikai Copa América döntőjében Chile ellen maradt alul tizenegyes-párbajban. Messi a maga tizenegyesét belőtte, társai viszont hibáztak – Higuaín például csúnyán fölé lőtte a labdát –, ezzel 2007 és 2014 után egy újabb nagy torna döntőjét bukta el a klubszinten már mindent megnyerő argentin klasszis a válogatott színeiben.

A peches finálé kapcsán olyan jelenlegi, illetve volt klasszis labdarúgók között szemezgettünk, akik bár klubszinten mindent megnyertek, amit csak lehetett, a válogatottal nem tudtak ilyen sikeresek lenni a döntőkben.

Lionel Messi

Messi klubsikereit aligha kell részletezni. A Barcelonával már mindent megnyert, amit meglehetett: hétszeres bajnoknak, háromszoros kupa-, hatszoros Szuperkupa-, négyszeres Bajnokok Ligája-, kétszeres UEFA Szuperkupa- és kétszeres Világkupa-győztesnek mondhatja magát. Temérdek egyéni elismerései közül négy Aranylabdája, illetve Év játékosa díja emelhető ki, de volt ő már a BL legjobb játékosa, Európa labdarúgója, gólkirályi címei pedig szinte követhetetlenek. Azonban a válogatottal nem megy, nem véletlen, hogy a Copa América-döntő után nem fogadta el a legjobb játékosnak járó elismerést. Csalódottsága érhető, még ha sportemberileg ez nem is volt túl szép húzás: 2007-ben szintén a Copa América-fináléban maradt alul a válogatottal, míg tavaly a világbajnokság döntőjében nem tudta győzelemhez segíteni csapatát.

Arjen Robben

Arjen Robben 2003-ban holland bajnok volt (PSV Eindhoven), tíz év múlva pedig már a Bayern München színeiben söpörte be a bajnokságtól kezdve a kupán át a Bajnokok Ligájáig és a Világkupáig megnyerhető összes trófeát. Közben még a Chelsea színeiben Angliában is bajnok lett – 2006-ban a címvédés is összejött –, Spanyolországban pedig a Real Madriddal lett bajnok, mindezek mellett pedig temérdek helyi kupagyőzelem is köthető a nevéhez. Felsorolni is nehéz lenne a holland szélső összes díját, amit csapatban vagy egyénileg bezsebelt már, de válogatott szinten jóval gyérebb a termés. Persze, csak ha gyérnek lehet nevezni a 2010-es világbajnoki második, illetve a 2014-es harmadik helyet, valamint a 2004-es Európa-bajnoki elődöntős szereplést.

Michael Ballack

Michael Ballack 1998-ban aranyérmet ünnepelhetett a Bundesligában még a Kaiserslautern színeiben. Később a Bayern Münchennel további három alkalommal emelhette magasba a salátástálat, emellett háromszor a Német Kupát is megnyerték, míg az angol élvonalban a Chelsea-vel lett a többi között háromszoros FA Kupa-győztes. A legnagyobb klubtrófea azonban már kimaradt: a Bayer Leverkusen és a Chelsea játékosaként is csak ezüstérmet vehetett át a Bajnokok Ligájában. Válogatott szinten úgyszintén tapasztalhatta, milyen a dobogón állni, de a felső fokát sosem érte el: 2002-ben ezüst-, 2006-ban bronzérmes lett a német válogatottal a világbajnokságon, majd 2008-ban az Európa-bajnokságot is a második helyen zárták.

Johan Cruyff

Visszamenve az időben szintén találunk egy olyan holland klasszist, aki meghódította fél Európát, de a válogatott színeiben nem ünnepelhetett aranyérmet. Johan Cruyff az Ajax csapatával nyolcszor lett bajnok, ötször kupagyőztes, és a többi között háromszor a Bajnokcsapatok Európa-kupájának mezőnyét is tönkreverték. A Barcelonával is bajnokságot és kupát ünnepelhetett, és a Feyenoorddal is hasonló eredményeket könyvelhetett el. A holland válogatottal viszont hiába jutott döntőbe a világbajnokságon 1974-ben – és jutottak már vezetéshez a második percben, miután ő kiharcolt egy tizenegyest – Breitner és Müller góljaival végül az NSZK lett a bajnok. 1976-ban aztán a holland csapat az Európa-bajnoki elődöntőben a csehszlovákok ellen vérzett el, így a Jugoszlávia elleni siker csak bronzérmet ért.

Olvasói sztorik