Nemzetközi foci

Csak helyzetekig jutott az MTK

László Csaba együttese gól nélküli meccset játszott a szerb FK Vojvodina ellen, az újpesti albérletben.
Európa Liga-selejtező, 1. forduló, 1. mérkőzés
MTK – FK Vojvodina (szerb) 0-0
Szusza Ferenc Stadion, játékvezető: Valeri (olasz)
MTK: Hegedüs L. – Bese, Vukmir, Grgics, Vadnai – Thiam, Vass Á. – Sterstík (Ramos, a szünetben), Kanta J., Varga Sz. (Szatmári, 59.) – Torghelle (Schrammel, 93.). Edző: László Csaba

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MTK az első tétmérkőzését játszotta új vezetőedzője, László Csaba irányításával. Az Európa Liga selejtezőjében résztvevő magyar csapatok közül a kék-fehérek kapták a legerősebb ellenfelet, ugyanis a szerb FK Vojvodina ellen kell kivívniuk a továbbjutást. Az összecsapás első mérkőzését az újpesti Szusza-stadionban rendezték.

Az első negyedórában egyik csapat sem kockáztatott, jobbára a középpályán zajlott a játék, de a sok szabálytalanság miatt sem alakulhatott ki folyamatos foci. A 28. percben Torghelle kapott jó labdát, majd remekül fordult le, és egyedül vihette volna a kapusra, de Dinga lerántotta, akit sárga lappal büntetett a játékvezető. A szabadrúgást Kanta József jócskán mellé lőtte.

A harmincadik percben az olasz bíró ivószünetet rendelt el, a vezetőedzőknek így lehetőségük nyílt egy-két tanáccsal ellátni a játékosokat. A 37. percben Torghelle ugratta ki Strestíket, aki a jobb felsőbe bombázott, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot. Két percre rá Vadnai nem tudott kinek passzolni, így elkezdett cselezni, és két szerb játékoson is túljutott, de mielőtt lőhetett volna, odaért egy védő.

Sorozatban jöttek az MTK-lehetőségek: a 44. percben Torghelle adta be középre a labdát, Varga Szabolcs teljesen üresen érkezett, de borzasztóan találta el, komoly lehetőség maradt ki.

Az első félidőben a szerbek nem jutottak el nagyobb helyzetekig, ellentétben a magyar csapattal. Az MTK próbált támadni, és megszerezni a vezetést, a Vojvodina kevesebbet kockáztatott.

A második játékrészt is a hazaiak kezdték jobban. A 47. percben Vadnai egy csel után centerezett, Torghelle erőtlen lövését pedig védeni tudta a szerbek kapusa. A találkozó leült, a csapatok a középpályán harcoltak, de támadásokat nem tudtak kialakítani.

A 75. percben Sztaniszavljevics húsz méterről lőtt kapura, de Hegedüs Lajos hárított. Sorozatban jöttek a szerbek helyzetei, a legnagyobb azonban a 77. percben adódott: Mrdakovics kapott jó labdát, Hegedüs mellett már elvitte, de Vukmir visszaért és tisztázni tudott. Elképesztően nagyot mentett az MTK rutinos hátvédje.

Az MTK végül nem tudott betalálni, így gól nélküli döntetlennel ért véget a találkozó. László Csaba legénységének nem lesz könnyű dolga a visszavágón.

– Hiányérzetem csak azért van, mert az MTK-nak nem sikerült gólt szereznie – kezdte értékelését a Rangadó.hu szakértője, Vincze István, a Tatabánya egykori válogatott játékosa, a Puskás Akadémia utánpótlásedzője. – Az első félidő elfogadható, a meccs utolsó negyedórára viszont nehéz volt, ott több gólt szerezhetett volna a Vojvodina, ha pontosabb. A végére elfáradt az MTK, a középpályán nem tudta megtartani a labdát, játékosai nagyon messze voltak az ellenfél embereitől, akik így le tudtak róluk fordulni. Ettől az időszaktól eltekintve nagyon jól helytállt az MTK, de a gól hiányzott. Egy ilyen meccsen nincs sok lehetőség, ami adódik, azt viszont ki kell tudni használni – gondolok itt elsősorban Varga Szabolcs ziccerére. A szerbek agresszívabbak voltak, nem lesz könnyű az MTK-nak odakint a visszavágó…

Edzői értékelés

László Csaba, MTK: – A végén volt egy nagy helyzete az ellenfélnek is, és nekünk volt kettő. Varga Szabolcs lehetősége az első félidőben teljesen kidolgozott helyzet volt, és Torghelle Sándoré is a második félidőben. Volt egy-két kétes játékvezetői ítélet, gondolok itt arra, amikor Torghelle labdát szerzett, és egyedül elment. Nemzetközi szinten ezeket a lehetőségeket be kell rúgnia Sanyinak és Varga Szabinak is. Ennél jobbnak kell lennünk. Hullámzó volt a mérkőzés, volt dinamikája, azt hiszem, mindkét csapat próbált győzelemre játszani, pláne a szerb csapat, különösen, amikor kontrázott. Tudjuk, hogy ebben nagyon jók. A végére mindkét csapat egy picit elfáradt, főleg a mi középpályánk. Torghellén is éreztem már, hogy hozzá kell nyúlni az utolsó percekben, és Schrammelt behozni. Ezektől függetlenül elégedett vagyok a mérkőzéssel, mert úgy érzem, mi közelebb álltunk a győzelemhez, mint az ellenfél. A háromhetes munka után lehetett látni, hogy vannak olyan elemek, amelyek eddig nem léteztek, és ezt tovább szeretnénk folytatni. A második mérkőzés nehéz lesz, de remélem, hogy ott sem kapunk gólt.

Olvasói sztorik