Nemzetközi foci

Hazai vagy külföldi játékos a gólkirály?

Európa topligáinak mesterlövészei közül senki nem tudott bajnokságot nyerni, Nikolics igen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A gólkirályok mindig nagy népszerűségnek örvendenek, ha ráadásul az európai topfutballt vizsgáljuk, akkor ez hatványozottan igaz. Ha egy klub igazán gólveszélyes támadót akar szerződtetni, annak komolyan a zsebébe kell nyúlnia, különösen, ha egy gólkirályról beszélünk. A kontinens legjobb bajnokságainak mesterlövészei általában légiósok, persze kivételek mindig vannak. Sokszor már szezon előtt borítékolni lehet, ki végez a góllövőlista élén, de a meglepetések sem ritkák. Európa jelentős pontvadászatai közül Spanyolországban és Angliában nem hazai játékos nyerte gólkirályi címet.

A Rangadó.hu összeállításában megnéztük, hogy a topligákban és a magyar élvonalban kik lettek a gólkirályok, ők milyen nemzetiségűek, és mennyire keresettek az átigazolási piacon.

Premier League

Angliában a Chelsea fölényesen nyerte a bajnokságot, de a legjobb góllövő mégsem a londoni kékek közül került ki, hanem a második helyezett Manchester City együtteséből. A szigetországban nem angol játékos lett a legjobb góllövő, hanem Sergio Agüero. A 27 éves argentin 26 alkalommal szomorította az ellenfeleket. Az idény meglepetésembere, a 21 éves Harry Kane lett az ezüstérmes, valamelyest megmentve az angol labdarúgók becsületét. A fiatal tehetség 21 találattal zárt.

A bronz büszke tulajdonosa Diego Costa, aki spanyol-brazil kettős állampolgár, és az első szezonjába hússzor ünnepelhetett. Ami az átigazolási híreket illeti, Agüero szinte biztosan marad Manchesterben. Kane és Costa jövője már kérdéses: előbbit a Manchester United vinné, utóbbi szeretne visszatérni Spanyolországba, mert nem érzi jól magát a Chelsea-ben.

Primera División

Spanyolországba sem honi labdarúgó lett a gólkirály, viszont különösebb meglepetés nem történt. Cristiano Ronaldo 48 találattal zárta az idényt, de bajnoki címet nem ünnepelhetett, ellentétben a 43 gólos Messivel. A két labdarúgó nem távozik csapatától, persze velük kapcsolatban pletykák mindig vannak, hiszen a világ két legjobb játékosáról beszélünk. Hispániában egyébként az első spanyol a mesterlövészek között a hatodik helyen végző Aduriz, aki 18 alkalommal csalt mosolyt az Athletic Bilbao szurkolóinak arcára.

Bundesliga

Hatalmas meglepetésre Németországban nem a bajnok Bayern München, és nem is a kupagyőztes Wolfsburg csapatából került ki a gólkirály, hanem egy középcsapatból, az Eintracht Frankfurtból. A piros-fehérek nagyban köszönhették Alexander Meier remek formájának, hogy nem voltak kiesési gondjaik. A 32 éves német támadó 19 találatot jegyzett. Az életkora miatt már valószínűleg nem kapkodnak érte a topcsapatok, de nem is biztos, hogy távozna, hiszen több mint tíz éve a frankfurtiak kötelékébe tartozik. A második helyezettek a bajorok ászai, Robert Lewandowski és Arjen Robben 17-17 góllal. Minden bizonnyal ők is maradnak a német rekordbajnoknál.

Serie A

Olaszországban – akárcsak a németeknél – szintén óriási meglepetés történt, hiszen valószínűleg kevesen tettek volna rá egy lyukas garast is, hogy a 38 éves Luca Toni lesz a Serie A gólkirálya. Persze ez ilyen formában nem teljesen igaz, hiszen az utolsó fordulóbeli duplájának köszönhetően Mauro Icardi is 22 találattal fejezte be az idei szezont, így ketten osztoznak a címen. Érdekes, hogy egyik játékos sem játszik élcsapatban, mert míg a fiatal argentin a szebb napokat is látott Interben termeli a gólokat, addig a későn érő olasz támadó a Hellas Verona csapatát segítette találataival. Toni a következő szezonban is jelenlegi csapatát fogja erősíteni, hiszen a bajnokság végeztével aláírta új szerződését. Icardi minden bizonnyal egy angol topcsapathoz igazol, kérőkből mindenesetre nincs hiány. A harmadik helyezett Carlos Tévez szintén elhagyja a Serie A-t. A hírek szerint hazaigazol, és a Boca Juniorsban szerepel majd a következő idénytől.

OTP Bank Liga

Végezetül: kis hazánk pontvadászatában Nemanja Nikolics végzett az első helyen, 21 találattal. Érdekesség, hogy az említett gólkirályok közül csak ő tudott bajnoki címet ünnepelni csapatával. A Videoton azonban nem tarthatta meg a magyar válogatott 28 éves támadóját, így aki a lengyel Legia együttesében folytatja karrierjét. Az ezüstérmes a Puskás Akadémia csatára, Tischler Patrik lett 15 találattal, aki nyártól is a felcsútiak szerelésében fut ki a pályára. A képzeletbeli dobogó alsó fokára Böde Dániel állhatott fel, aki 13 góllal örvendeztette meg csapattársait és a Fradi szurkolókat. A zöld-fehérek támadója marad a fővárosban.

Olvasói sztorik