Nemzetközi foci

Dárdai a legjobb az edzők világranglistáján

Rajta kívül Kondás Elemér és Thomas Doll is szerepel a listán.

Az edzők ranglistája

1. Luis Enrique (spanyol, Barcelona)
2. Carlo Ancelotti (olasz, Real Madrid)
3. Unai Emery (spanyol, Sevilla)
4. Josep Guardiola (spanyol, Bayern München)
5. Dieter Hecking (német, Wolfsburg)
…391. Dárdai Pál (Hertha BSC)
…509. Miriuta László (Győr)
…945. Kondás Elemér (Debrecen)[pb]
…1010. Tomiszlav Szivics (Diósgyőr)[pb]
…1285. Thomas Doll (Ferencváros)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A trénerek hetente frissített világranglistájában a legjobb háromszáz között nem szerepel magyar szakvezető az elmúlt 52 hét eredményei alapján. A coachworldranking.com portálon a 391. helyével Dárdai Pált, a német Hertha BSC vezetőedzőjét, egyben a válogatott szövetségi kapitányát jegyzik a legmagasabban. Míg a hazai élvonal előző kiírásában szereplő trénerek közül Miriuta László (Győr) az 509., Kondás Elemér (Debrecen) a 945., Tomiszlav Szivics (Diósgyőr) az 1010., a német Thomas Doll (Ferencváros) pedig nagy meglepetésre csak az 1285. pozícióban áll – írja a Blikk.

Az NB I-hez szintén köthető, a Videotont 2011 és 2013 között irányító portugál Paulo Sousát (FC Basel), a 89. helyen rangsorolják. Az első helyen a spanyol Luis Enrique, az FC Barcelona BL-győztes trénere áll.

– Az nyilvánvalón lesújtó, hogy a magyar bajnokságot nem jegyzik a világ legjobbjai között, így mi, edzők sem vagyunk az élvonalban. Az viszont, hogy ennek ellenére is számon tartanak a rangsorban, véleményem szerint elismerésre méltó. Dolgoznunk kell a javulásért – jegyezte meg Kondás Elemér.

Az edzőket a meccseik eredményeiből számított pontok alapján állítják sorrendbe. A kalkulálásnál befolyásoló tényező az adott eredmény, a találkozó fontossága, a bajnokság erőssége, a FIFA-konföderáció kiemelése. A nemzetközi összecsapásokon pedig az ellenfél komolyságát is figyelembe veszik. A legfőbb hátrányt az jelenti, hogy az NB I-ből nem lehet pontokat szerezni erre a listára, mert nem jegyzik a negyven legrangosabb bajnokság között. Így csak a nemzetközi eredményeket veszik figyelembe.

– Jópofa játék ez, de nem feltétlenül tükrözi az erőviszonyokat. Az viszont tagadhatatlan, hogy a magyar futball, az NB I és ezzel együtt a hazai trénerek megítélése nem túl jó a nemzetközi viszonylatban – ismerte el Temesvári Miklós, a magyar edzőképzés korábbi vezetője. – Ahhoz pedig, hogy egy magyar tréner külföldön feladatot kapjon, jó kapcsolatok is kellenek, anélkül innen nagyon nehéz kikerülni. Dárdai Pál teljesítményét megsüvegelem, ahogyan a válogatottat összekapta, és a Herthát benntartotta, nehezebb feladat volt, mint Luis Enriquének megnyernie a BL-t a Barcelonával.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik