Nemzetközi foci

Maradona is FIFA-elnök lenne

Az argentin legenda egy uruguayi újságírón keresztül jelentette be, hogy indul.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Diego Maradona is versenybe száll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöki posztjáért.

Az 1986-ban világbajnok argentin csapat vezére egy uruguayi újságírót hatalmazott fel arra, hogy bejelentse szándékát, Victor Hugo Morales pedig a Twitter-oldalán írta meg a hírt. “Jelölt vagyok. Ez volt az a két szó, amit Diego Maradona válaszolt nekem, amikor a elnökjelöltségről kérdeztem” – írta oldalán Morales.

Maradona döntése nem váratlan, mivel a távozó elnök, Sepp Blatter egyik legnagyobb kritikusának számított, annak lemondását követően pedig úgy nyilatkozott, hogy kifejezetten élvezte azt a botrányt, mely a svájci sportvezető elköszönéséhez vezetett. Az sem meglepő, hogy az 54 éves sztár éppen Moralest kérte fel döntése bejelentésére, ugyanis a tavalyi brazíliai világbajnokság alatt együtt csináltak televíziós showműsort egy venezuelai csatornán. Az újságíró 1986-ban egész Latin-Amerikában népszerűvé és ismerté vált az Argentína-Anglia vb-meccs közvetítése által. Morales elragadtatva kommentálta Maradona csodagólját, melyet követően hosszú percekig meghatódva éltette a csatárt, s hálát adott Istennek és a futballnak Maradonáért.

Ezt megelőzően eddig ketten, Zico, a brazilok legendás labdarúgója, illetve a libériai szövetség elnöke, Musa Bility jelentette be, hogy harcba száll az elnöki posztért a FIFA-ban. A 79 éves Joseph Blattert május végén ötödször választották meg a FIFA elnökének, de négy nappal később bejelentette a lemondását. A tisztújító kongresszus előtt két nappal korrupciós botrány robbant ki, hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt letartóztattak korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával.

A rendkívüli kongresszus időpontját július 20-án jelöli majd ki a FIFA végrehajtó bizottsága. Az elnökválasztásra december és február között kerülhet sor, a BBC múlt szerdán azt írta: december 16-a a legvalószínűbb időpont. Addig – jelen állás szerint – Blatter látja el az elnöki teendőket.

Olvasói sztorik