Nemzetközi foci

Hamarosan kiderülnek a FIFA-nyomozás eredményei

A főügyész irodája hétfőn azt közölte, hogy Michael Lauber szerdai, berni sajtótájékoztatóján tesz majd bejelentést az ügyben.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A főügyészi hivatal emberei május 27-én, két nappal a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tisztújító kongresszusa előtt tartottak házkutatást a FIFA zürichi központjában. A nyomozás a két világbajnokság odaítélésének körülményeire irányul, hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanújával, ugyanakkor nem konkrét személyekről szól.

A hivatal munkája során felhasználta azt a 430 oldalas anyagot, melyet Michael Garcia készített a FIFA etikai eljárása során. Garcia később lemondott tisztségéről a FIFA-ban, mert munkáját nem hozta nyilvánosságra a szervezet, ráadásul az abból készített 42 oldalas jelentés Garcia szerint több helyen nem megalapozott következtetéseket tartalmazott.

Május 27-én nem csupán a svájci főügyészség lendült akcióba Zürichben, ugyanis amerikai felkérésre a svájci rendőrök hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával.

Két nappal ezt követően Joseph Blatter FIFA-elnököt a botrány ellenére újraválasztották, négy nappal ezután azonban lemondott posztjáról, de az új elnök megválasztásáig ellátja feladatát.

A 2018-as világbajnokság rendezését Oroszország, a 2022-esét pedig Katar kapta meg.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik