Nemzetközi foci

A francia miniszterelnök megtéríti gyermekeinek BL-döntős útiköltségét

Manuel Valls francia miniszterelnök 2500 eurót visszatéríti az államnak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

“Ezen a hivatalos úton a miniszterelnökként szabályszerűen rendelkezésemre álló eszközöket használtam. De természetesen érzékenyen figyelem a franciák reakcióját, tartozom azzal, hogy a lehető legetikusabban viselkedem. Nem tennék így még egyszer. És hogy minden kétséget eloszlassak, úgy döntöttem, hogy átvállalom a két gyermekem utáni költségeket, azaz 2500 eurót” – mondta a miniszterelnök az indiai-óceáni Réunion szigetén, ahova háromnapos látogatásra érkezett csütörtökön.
A 2500 euró (780 ezer forint) a közép-franciaországi Poitiers és Berlin közötti oda-vissza repülőút átlagos költségének felel meg. A kormányfő a szocialisták pártkongresszusáról, Poitiers-ból szombat este a kormányzati Falcon géppel utazott a német fővárosba a Bajnokok Ligájának döntőjére, ahova két fia is elkísérte. A mérkőzés után a család visszarepült a pártkongresszusra.
“Véget akartam vetni ennek a vitának, hogy a lényegre koncentrálhassak” – hangsúlyozta a miniszterelnök, akinek népszerűségét nagyon megtépázta az ellenzék és a sajtó által is élesen bírált berlini út.
Az Elabe közvélemény kutató intézet szerdán nyilvánosságra hozott felmérése szerint a franciák 77 százaléka nem vette jó néven, hogy Valls különgépen utazott Berlinbe, annak ellenére sem, hogy a miniszterelnöki hivatal szerint a látogatás hivatalos útnak minősült, mivel a Juventus-Barcelona döntő kezdete előtt Valls az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA elnökével, Michel Platinival folytatott megbeszélést. Ez utóbbit azt UEFA is megerősítette, mondván, hogy a francia kormányfő Platini meghívására utazott Berlinbe, ahol a 2016-os – francia rendezésű – labdarúgó Európa-bajnokságról egyeztettek.
A sajtó becslései szerint 15-20 ezer euróba (4,6-6,2 millió forintba) kerülhetett a berlini út.
A miniszterelnöki hivatal nem titkolta, hogy mivel a 12 férőhelyes repülőgépen volt még hely, a kormányfőt a hivatalos kíséretén kívül két fia is elkísérte Berlinbe, ahol a család végignézte kedvenc klubjának, az FC Barcelonának az olasz Juventus felett aratott 3-1-es győzelmét. A barcelonai születésű Vallsról köztudott, hogy szenvedélyes drukkere a katalán csapatnak, ezért a lakosság jelentős része kétségbe vonta, hogy tényleg hivatalosnak minősíthető-e a berlini út.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik