Nemzetközi foci

Nem elég a 90. percig vezetni…

Hosszabbítás után, öngóllal esett ki a magyar válogatott a szerbek ellen az U20-as világbajnokság nyolcaddöntőjében.
U20-világbajnokság, nyolcaddöntő
Szerbia–Magyarország 2-1 (0-0, 1-1, 1-1) – hosszabbítás után
Dunedin (Új-Zéland), játékvezető: Mateu Lahoz (spanyol)
Magyarország: Székely – Osváth, Kecskés (Talabér, 54.), Lenzsér, Tamás K. (Nagy D., 73.) – Vida, Nagy Á. – Zsótér, Kalmár, Sallai (Forgács, 59.) – Mervó. Szövetségi edző: Bernd Storck
Gólszerzők: Saponjics (90+1.), Talabér (öngól, 118.), illetve Mervó (57.)
Kiállítva: Gajics (90+2.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Magyar idő szerint szerda reggel 6 órától rendezték az Új-Zélandon zajló U20-világbajnokság nyolcaddöntőjét, amelyben Magyarország ellenfele Szerbia volt.

A találkozó első húsz perce nem a nagy helyzetekről szólt, mindkét együttes óvatosan futballozott Dunedinban. A körítés viszont már ekkor pazar volt, hiszen a meccset a világ egyetlen olyan stadionjában rendezték, amely fedett, tulajdonképpen egy üvegkupolával, mégis természetes fű van benne.

A félidő második felében beindultak a szerbek: a 27. percben először kellett bravúrt bemutatnia Székely Györgynek, miután Zdjelar 16 méterről lőtt, ám a magyar kapus nagyot nyújtózkodva kiszedte a labdát a bal felsőből.

A 34. percben a magyaroknak is adódott lehetőségük, egy felperdülő labdát Zsótér Donát lőtt az üresen maradt szerb kapura, de kiszorított helyzetből néhány méterrel célt tévesztett. Egy perccel később Mandics próbálkozott, egy beadásba kanalazott bele hat méterre a kaputól – Székely újra bravúrral védett.

A túloldalon megint Zsótér került helyzetbe, lövését blokkolták, majd ismét Mandics próbálkozott, a 44. percben Székely immár harmadik bravúrját mutatta be. A szünetben a 0-0-s állás a magyar csapatra nézve volt hízelgő.

A második játékrész elején ismét a szerbeknél volt többet a labda, ám ziccert nem tudtak kialakítani. Az 57. percben pazar kontrát vezetett a magyar csapat: Jankovics 11 méterről rosszul találta el a labdát, gyors ellentámadás fejlődött, amely végén Kalmár egy egyéni alakítás után, az alapvonaltól három méterre visszagurított, érkezett Mervó Bence, aki az üresen maradt kapuba lőtt (0-1)! Mervónak ez volt az ötödik gólja a tornán.

A vezetéstől magabiztosabb lett a játékunk, a cserék is jót tettek a csapatnak. A 72. percben ismét Zsótér Donát került helyzetbe, Kalmár indítása után maga elé engedte a labdát, ám nyolc méterről, kissé kisodródott helyzetből nem találta el a kaput.

A végjátékban már védekezésre rendezkedett be a csapat. A 86. percben Zsótér esett el a tizenhatoson belül, de a spanyol játékvezető nem ítélt tizenegyest. Már elkezdődött a hosszabbítás, amikor a szerbek szögletet végeztek el, Saponjics pedig egy közeli fejessel egyenlített (1-1)… A rendes játékidő vége előtt még emberelőnybe kerültünk: Gajics visszahúzta Nagy Dominiket, és megkapta második sárga lapját. Jöhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás.

A ráadás első felében csupán az okozott izgalmat, amikor Zsótér nagyot esett, és lent maradt a földön. A magyar játékost sokáig kellett ápolni, a hátát fájlalta, de mivel nem volt már cserelehetőségünk, folytatta a meccset.

A végén jött a dráma: a 118. percben egy beadásba Talabér rosszul ért bele, saját kapujába pörgött a labda, az öngól pedig azt jelentette, hogy a szerbek jutottak be a legjobb nyolc közé (1-2).

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, az MLSZ korábbi utánpótlás-igazgatója értékelte:

Nem vagyok mai „sütés”, de nem emlékszem olyan meccsre, amelyen a vesztes csapat a 91. percben kapta az egyenlítőgólt, a másikat – ráadásul egy öngól – pedig a 119. percben. Ez tényleg ritkaság, és egészen elképesztő. A vereségtől függetlenül bátorságot, jó védekezést, szervezettséget láttam. A gólunk nagyon szép volt, szerintem Kalmár Zsolt volt a mezőny legjobbja. Úgy ítélem meg, hogy agresszivitásban felvettük a versenyt a szerbekkel, játékban pedig nem voltak jobban nálunk, ez jellemző volt a meccsre.

Borzasztóan sajnálom a csapatot, hihetetlen, ami történt egy ilyen nagy siker kapujában. Már elég sokszor elért minket az, hogy nem tudtuk kihasználni a szerencsét. A szerbek ma Fortunának köszönhetik a továbbjutásukat. Lehet, hogy több helyzetük volt az első félidőben, de játékban nem múltak felül bennünket.

A szerbek emberhátrányban játszottak, de nem ők a felelősek, hogy ez a játék képén nem látszott. Valójában az nem látszott, hogy a magyarok emberelőnyben vannak – ez némi negatívum. A Talabér-féle öngól sajnos benne van a játékban, nagyon sajnálom a játékost, mert ezzel elbúcsúztunk a világbajnokságtól. Mindezek ellenére nem tudom elmarasztalni a mieinket.

Edzői értékelés:

– Elsősorban büszke vagyok a csapatomra, mert nagyszerű mérkőzést játszottunk egy kiváló ellenféllel szemben – értékelt a mérkőzés után az MLSZ honlapján Bernd Storck sportigazgató. – Tudtuk, hogy kevés helyzetünk lesz, és azt is, hogy döntő lesz azok megfelelő kihasználása, sajnos ma két nagyon hasonló erősségű csapat mérkőzésén nem sikerült megfelelő eredményt elérnünk. Ezen a mérkőzésen látszott, mekkora előny, hogy Szerbiában bátran szerepeltetik legmagasabb szinten a fiatalokat klubjaikban, a magyar szövetség hasonló irányú törekvéseit igazolja, hogy ezen a vébén a mi játékosaink is igen magas szinten bizonyították versenyképességüket.

Olvasói sztorik