Nemzetközi foci

U20: vereség, ami miatt aligha bánkódunk

Nigéria 2-0-ra győzött, így a mieink elkerülték a németeket a világbajnokság nyolcaddöntőjében.
U20-világbajnokság, E-csoport, 3. forduló
Magyarország–Nigéria 0-2 (0-1)
New Plymouth (Új-Zéland), játékvezető: Zambrano (ecuadori)
Magyarország: Székely – Osváth, Kecskés, Talabér, Forgács – Nagy Á., Németh M., Nagy D. (Oláh L., 67.) – Berecz, Mervó (Kalmár, a szünetben), Zsótér (Popov, 63.). Szövetségi edző: Bernd Storck
Gólszerző: Awoniyi (33., 53.)
A csoport végeredménye: 1. Brazília 9 pont, 2. Nigéria 6 pont, 3. Magyarország 3 pont, 4. Észak-Korea 0 pont

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A magyar válogatott annak tudatában lépett pályára az új-zélandi U20-világbajnokság E-csoportjának harmadik (utolsó) fordulójában az Afrika-bajnok Nigéria ellen, hogy már biztosan továbbjutott. A második helyezettre a tavalyi U19-es Európa-bajnok, és a mostani tornán is remek formában játszó Németország, a harmadikra pedig a magyarországi tornán elődöntős Szerbia várt.

A mieinktől a piros lapja miatt eltiltott Tamás Krisztián hiányzott, az ellenfelünknél a Manchester City két, illetve a Tottenham Hotspur és az FC Porto egy-egy légiósa nem játszott.

A magyarok kezdtek jobban, el is jutottak a tizenhatoson belülre, de számottevő gólhelyzetet nem tudtak kialakítani. Nigéria fokozatosan átvette az irányítást, Székely Györgynek a 14. és a 16. percben is nagyot kellett védenie. A 31. percben egy szabadrúgás után hárított a kapusunk, de két perccel később Awoniyi közeli lövésénél már ő is tehetetlen volt (0-1). A folytatásban is az ellenfél birtokolta többet a labdát, ám a szünetig újabb gól nem született.

A fordulás után Németh Márió találta el távolról a keresztlécet, aztán Nigéria szerezte második gólját: Kecskés és Osváth sem tudta elfejelni a felívelést, Awoniyi előtt Talabért, majd Székelyt is kicselezte, aztán a higgadtan a hálóba gurított (0-2). Az 59. percben megint Awoniyi került helyzetbe, de ezúttal célt tévesztett. A 76. percben Sokari lapos lövését védte Székely.

A magyar válogatott eddigi leggyengébb teljesítményét nyújtotta a világbajnokságon – persze, nem tudhatjuk, hogy a némileg könnyebb folytatás reményében szándékos volt-e a vereség, ami tehát azt jelenti, hogy a mieinkre szerdán, magyar idő szerint reggel 6 órától Szerbia vár a nyolcaddöntőben. Annak a találkozónak Dunedin városa ad otthont, ami Új-Zéland másik szigetén, a magyarok eddig főhadiszállásául szolgáló New Plymouth-tól 1150 kilométerre található. Ez kétségtelenül a szerbek kedvez, hiszen ők ott játszották mindhárom csoportmeccsüket.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Elbert Gábor, egyetemi adjunktus, korábbi sport-szakállamtitkár értékelte:

Két oldalról lehet nézni a dolgokat. Egyfelől a világbajnokság most kezdődik, az egyenes kieséses szakasszal. A csoportkört túl kell élni, akkor veszi kezdetét a valódi verseny. Nagyon jó, hogy úgy ülhettünk le megnézni az utolsó csoportmeccset, hogy bármi az eredmény, a magyar válogatott már továbbjutott. Ez alapvetően pozitív.

Nehéz lehet úgy játszani, hogy ha kikapnak, az kimondva-kimondatlanul könnyebb ellenfelet eredményez a következő körben. Vida Máté, Lenzsér Bence és Kalmár Zsolt sem kezdett, tehát látszott az összeállításon, hogy azok is lehetőséget kaptak, akik eddig kevesebbet játszhattak. Székely György meccsről-meccsre magabiztosabban véd, az egyenes kieséses szakaszban nagyon fontos lesz az ő jó teljesítménye is.

Bernd Storckot sokan bírálták, én magam is. Az, hogy továbbjutottunk, őt igazolja, de Kővári Róbertet továbbra is hiányolom a keretből. Néztem az arcokat a lefújás után, és a játékosok inkább szomorúak voltak a vereség miatt, mint boldogok a továbbjutás miatt – ez jó dolog. Játékban azt éreztem, hogy nem ez az a meccs, amikor meg kellett feszülniük a mieinknek…

– Tudtuk előre, hogy roppant erős a nigériai csapat, és ez be is igazolódott a mérkőzésen – mondta az MLSZ honlapján Bernd Storck. – Egyik oldalról csalódott vagyok, mert a mai mérkőzés nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, másrészt azonban büszkék lehetünk, mert egy nagyon nehéz csoportból sikerült továbbjutni. Annak örülök, hogy ma több játékost is ki tudtam próbálni a kerettagok közül, a folytatás szempontjából fontos volt, hogy egyértelmű tapasztalatokat szerezzek minden játékos állapotáról, felkészültségéről.

Olvasói sztorik