Nemzetközi foci bajnokok ligája

Szenvedés és csalódás Milánóban

Több topcsapat szereplése is csalódást keltett, a kisebb klubok pedig meglepetést okoztak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az összes bajnokság a végéhez ér, Európa topligáiban pedig már be is fejeződött a játék. Spanyolországban és Angliában viszonylag kevés meglepetés volt, ellentétben Olaszországgal és Németországgal. Érdekesen alakultak a kupasorozatok is, aminek következtében több középcsapat is kvalifikálni tudta magát az Európa Liga küzdelmeibe. Volt egy speciális helyzet is az angoloknál, hiszen a 12. helyen végző West Ham United nyerte a sportszerűségi díjat, így a kalapácsosok előtt is nyitva áll a második számú európai kupasorozat kapuja. Azt pedig megszokhattuk, hogy a labdarúgásban minden évben van, vagy vannak olyan topcsapatok, amelyeknek nagyon nem megy az adott szezonban.

A Rangadó.hu összeállításába megnéztük, a patinás csapatok közül melyek okoztak csalódást az idei kiírásban, és melyik kiscsapatok mérethetik meg magukat az európai kupaporondon a következő idényben.

Premier League

Az angol élvonalban számítani lehetett rá, hogy a Chelsea és a Manchester City jól fog szerepelni, de még az Arsenal és a Manchester United sem panaszkodhat. Utóbbinak a szezonja azért hagy kívánnivalót maga után, hiszen csak a negyedik helyen végzett, de ami fontos: újra a Bajnokok Ligájában érdekeltek a vörösök. A legnagyobb csalódást a Liverpool okozta. Szurkolói joggal várták, hogy a komoly nyári költekezések után valami nagyot alakítanak a kedvencek. Ebből nem lett semmi, a Mersey-partiak csak a hatodik helyen végeztek, ami azt jelenti, hogy legalább az Európa Ligában elindulhatnak, de már a csapatkapitányuk, Steven Gerrard nélkül. Az idei szezon meglepetéscsapata egyértelműen a Southampton volt, ahol remek filozófia mentén eredményes szakmai munka folyik Ronald Koeman irányításával. A szezon előtt szinte az összes klasszisuktól megváló szentek nem csak rengeteg pénzt kerestek, de kivívták a hetedik helyet, illetve a jogot, hogy az Európa Ligában indulhassanak, persze először csak a selejtezőben.

Bundesliga

Németországban a szezon elején az első két helyezett kiléte biztosnak tűnt, de hamar látni lehetett, hogy a Dortmund nem tudja tartani a lépést a Bayern Münchennel. A bajorok magabiztosan nyerték meg a kiírást, ami felől senkinek nem volt kétsége. Jürgen Klopp legénysége csak a hetedik helyen zárt, így a következő idényt Európa Liga-selejtezőkkel kezdheti, de erre a szezonra aligha lehet büszke a népes szurkolótábor. A Schalke 04 szereplését is leginkább az időjáráshoz lehetett hasonlítani, és a változó jelzővel illetni, ezért nem is csoda, ha menesztették Roberto Di Matteót. Gelsenkirchenben be kell érniük az Európa Liga csoportkörével, és a hatodik hellyel. A szezon meglepetéscsapata a már tavaly is jól szereplő Borussia Mönchengladbach. A Ruhr-vidéki klub a harmadik helyen zárta az idényt, ez pedig azt jelenti, hogy jövőre a Bajnokok Ligájában szerepelhet.

Primera División

A spanyol élvonalban az első három helyet – csakúgy, mint tavaly – a Barcelona, a Real Madrid és az Atlético Madrid szerezte meg, csak a sorrend volt más. A Valencia negyedik helye sem meglepő, sőt a Sevilla ötödik pozíciójától sem esik már hanyatt senki. Az andalúzok viszont megnyerték az Európa Ligát, aminek következtében jövőre a Bajnokok Ligájában lesznek érdekeltek. Ez nagyon jól jött a hatodik Villarrealnak is, hiszen így elindulhat a kisebbik európai kupasorozatban. Az Athletic Bilbao bejutott a Spanyol Kupa döntőjébe, ezért szintén szerephez juthat az Európa Liga selejtezőjében.

Serie A

Ha két korábbi topcsapat vergődését akarjuk látni, akkor nézzük meg az AC Milan, és az Internazionale idei teljesítményét. Olaszországban volt időszak, amikor a két klub valósággal egyeduralkodónak számított, és nem is kell túl messzire menni az időben, ha vissza akarunk emlékezni. Ehhez képest mostanra teljesen eltűntek Európa térképéről, és középcsapattá váltak. Milánó kék-fekete felében a nyolcadik, míg a piros-fekete részen a tizedik helyezés miatt lehettek felháborodva a szurkolók. Mondani sem kell, hogy a divat fővárosában a következő idényben nem rendeznek európai kupamérkőzést. Illetve ez nem teljesen igaz, mert a 2016-os Bajnokok Ligája-döntőnek Milánó, a San Siro ad otthont, de az egészen biztos, hogy az Inter és a Milan sem vesz részt a fináléban.

Itáliában az első és a második hely sem okozott meglepetést, hiszen a Juventus toronymagasan nyerte a bajnokságot. Az AS Roma akkora előnyt szerzett a szezon első felében, hogy a másodikban nyújtott gyenge teljesítménye ellenére is ezüstérmes lett. A nem túl nagy költségvetésből gazdálkodó Lazio harmadik helyezése viszont meglepő, így a sasok is visszatérhetnek a Bajnokok Ligája vérkeringésébe, de először a selejtezőkörben kell bizonyítaniuk. A Napoli csak az ötödik helyre futott be, ami elég csalódást keltő a szurkolók szemében. A két genovai klub viszont meglepően jól szerepelt idén, de ami a Genoa csapatának nem jött össze, az a Sampdoriának igen, vagyis elindulhat az Európa Ligában.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik