Nemzetközi foci bajnokok ligája

Az elbukott BL-döntők rekorderei

Egyik csapat sem veszített több finálét a Juventusnál; Evrának nincsenek jó emlékei a Barcelona elleni meccsekről.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A világ szinte minden futballszerető embere egyszerre figyel Berlinre szombaton, ahol a Barcelona és a Juventus küzd meg a Bajnokok Ligája trónjáért. A két klub a csoportmeccsek alatt elkerülte egymást, de a zebrák a saját bőrükön tapasztalhatták a Real Madrid ellen, hogy milyen erős is a spanyol labdarúgás. A Barcelona nem találkozott olasz együttessel, persze a kieséses szakaszban ez nehéz is lett volna, mivel mindössze egy csapat, a Juventus képviselte Itáliát.

Az elbukott döntők rekorderei

A Bianconeri vezet egy olyan tabellát amelyiken egyik csapat sem szeretne szerepelni, ami teljesen érthető. A lista a legtöbb Bajnokok Ligája-döntőt elbukott klubok neveit tartalmazza. A Juventus története során hétszer játszhatott finálét a legrangosabb európai kupasorozatban, de ebből csupán kettőt sikerült megnyernie, ez pedig azt jelenti, hogy ötöt elveszített. A Juvén kívül ilyen csapat még a Benfica és a Bayern München is, de náluk többször egyik sem bukott a célegyenesben.

Érdekesség, hogy az olasz edzőlegenda, Marcello Lippi irányítása alatt négyszer is a fináléba jutott a torinói klub, de csak 1996-ban tudott diadalmaskodni, és azóta is ez az utolsó BL-győzelme. Az azt követő két évben szintén a döntőben volt érdekelt fehér-fekete különítmény, de a Dortmund és a Real Madrid ellen sem tudott nyerni. Legutóbb pedig 2003-ban a Milan akadályozta meg, hogy Lippi legénysége a csúcsra jusson. Vajon a balszerencse folytatódik, és egyeduralkodó lesz a Juventus a bukottak listáján, vagy megfordul a széljárás, és harmadszor is megnyeri a BL-t?

Összehasonlításként a Barcelona eddig szintén hét döntőt játszhatott, amiből négyet meg nyert, és háromszor maradt alul. Az elmúlt kilenc év alatt a katalánok háromszor is megnyerték a sorozatot (2006, 2009, 2011). Tehát átlagban Xaviék háromévente BL-t nyertek, ami nem kis szenzáció. Amit szintén fontos megemlíteni, hogy a már említett időszak alatt egy finálét sem buktak el. A jó sorozat pedig folytatódhat, de akár a Juventus meg is szakíthatja azt…

Megéltek már örömöt és drámát is

Xavi Hernandez és Andrés Iniesta már akkor is ott volt a Barcelona keretében, amikor a klub Frank Rijkaard irányításával 2006-ban megnyerte a Bajnokok Ligáját az Arsenal ellen. A 2009-es diadalra már alapemberei lettek a csapatnak, és nem csak a cserepadról állították be őket, ahogy három évvel korábban. 2011-ben a gránátvörös-kékek legfontosabb láncszemeinek számítottak, akárcsak a sikeredző, Josep Guardiola. A két spanyol válogatott játékosnak tehát harmadszor is felragyoghat a csillaga, és harmadszor is magasba emelhetik a serleget, ami annyi legendás labdarúgónak egyszer sem adatott meg.

A Juventus balhátvédjének, Patrice Evrának nincs túl jó emléke a Barcelona elleni mérkőzésekről, persze ezen nem is kell csodálkozni. A francia védő még a Manchester United játékosaként háromszor játszhatott Bajnokok Ligája döntőt, de csak egyszer, 2008-ban emelhette a magasba a trófeát. A másik két elveszített fináléban pedig a katalánok ütötték el a vörösöket a címtől. Könnyen lehet, hogy Evre újra átélheti ezt az érzést. Andrea Pirlo szintén nyert is, veszített is finálét. Utóbbit azonban csak egyszer, 2005-ben a Liverpool ellen. A veterán olasz középpályás elmondása szerint, kevés rosszabb érzés van annál, de akkor mit szóljon Evra?

Olvasói sztorik