Nemzetközi foci

Jobbak voltunk a braziloknál, de a bíró közbelépett…

A magyar válogatott 2-1-re kikapott Brazíliától az U20-világbajnokásg csoportkörének második fordulójában.
U20-világbajnokság, E-csoport, 2. forduló
Magyarország–Brazília 1-2 (1-0)
New Plymouth (Új-Zéland), játékvezető: Al Mirdasi (szaúd-arábiai)
Magyarország: Székely – Osváth, Kecskés, Lenzsér, Tamás K. – Vida, Nagy Á. – Kalmár (Nagy D., 65.), Sallai (Zsótér, 75.), Forgács – Mervó (Talabér, 65.). Szövetségi edző: Bernd Storck
Gólszerzők: Mervó (8.), illetve Danilo (50.), Pereira (tizenegyesből 87.)
Kiállítva: Tamás K. (16.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Észak-Korea négygólos legyőzése után Brazíliával találkozott a magyar válogatott az új-zélandi U20-világbajnokságon, magyar idő szerint csütörtök reggel. Az E-csoport második fordulójának másik meccsén Nigéria 4-0-ra nyert az ázsiaiak ellen.

A nyolcadik percben elképesztő góllal szerzett vezetést Magyarország: Mervó Bence faképnél hagyta a védőjét, éles szögből lőtt, a brazil kapus védeni tudott, de a kezéről néhány centivel a gólvonal mögé pattant a labda – a játékvezetői stáb nagyon jól látta, hogy gólt kell ítélni (1-0). A 13. percben Jorge lövése után Székely György nagyot védett. A másik oldalon Kalmár Zsolt remek beadása után Lucao nagyot mentett a tizenhatoson belül, nem sokkal később Forgács Dávid a kapufát találta telibe. Ezután Sallait buktatták, de a tizenegyes elmaradt.

A 16. percben a nagyon szigorúan, de következetesen tevékenykedő bíró második sárga lappal kiállította Tamás Krisztiánt. Ezután Gabriel löketét Székely védte. A 21. percben kapusunk kiütött egy beívelést, Judivan kapásból visszaküldte, de az oldalhálót találta el. Guilherme is az oldalhálót tesztelte, a 28. percben pedig Kalmár Zsolt lőtt az üresen hagyott brazil kapu mellé.

A 39. percben Kalmár beívelése és Mervó közeli fejese után Jean kapus nagyot védett. Sokáig nem látszott a létszámkülönbség, de a hajrában már komoly nyomás nehezedett a magyar kapura, de ekkor még nem született meg az egyenlítőgól. A szünet után nem változott a játék képe, az emberelőnyben lévő Brazília ellentmondást nem tűrően támadott. A 49. percben Pereira veszélyes lövését Székely kiütötte, de a szöglet után Danilo a hálóba fejelt (1-1).

A folytatásban is szinte kizárólag a mieink kapuja előtt zajlott a játék, a brazilok türelmesen, tudatosan passzolgattak, építgették a támadásaikat, a 73. percben majdnem kihasználták a magyar védelem megingását, de Székely ismét nagyot mentett. Két-három percenként érkeztek a dél-amerikai lövések, majd a 85. percben büntetőhöz jutott ellenfelünk, mert a bíró szerint Székely György buktatta Gabrielt. Erősen véleményes döntés volt, ennek ellenére Pereira belőtt, bár kapusunk jó irányba vetődött (1-2).

Annak tükrében különösen fájó a brazil siker, hogy az első félidőben – létszámegyenlőségnél, de egy ideig még utána is – a mieink egyértelműen jobbak voltak. Jó lett volna megnézni, mire megy egymással a két csapat igazságos bíráskodás mellett…

Folytatás vasárnap, magyar idő szerint reggel 7 órától Nigéria ellen. Azon a meccsen okvetlenül pontot kellene szerezni a továbbjutáshoz.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, az MLSZ korábbi utánpótlás-igazgatója értékelte:

Szívből gratulálok a csapatnak és az edzőnek is, mert ebben bizony van szakmai munka. Sokat kritizáltuk a németet, de hogy fegyelmezetté tette a csapatot, azt nagyon jól látni. A kiállítás után sem esett szét a társaság, sőt helyzeteket tudott kialakítani, úgyhogy megemelem a kalapomat. A vereség ellenére azt mondom, hogy ez nagyon tiszteletre méltó teljesítmény volt – kezdte Kereki Zoltán.

Mervó Bence gólja nagyon szép volt, onnan elrúgni eleve bátorságra utal, de alaposan benne volt a kapus is, ezt el kell ismerni, és öt perccel később megint kiesett a kezéből egy olyan labda, amit illett volna megfognia. Tamás Krisztián esete nálam is kiállítás, sajnos. Egy játékosnak el kell gondolkoznia, hogy egy sárga lappal odacsúszik-e az ellenfelének a felezővonalhoz közel… Nem is értem. Akkor érteném, ha ziccerhelyzetben történt volna, de hogy a felezőhöz közel miért kell belerúgni, azt nem tudom, hiszen nagyon gond nem történik, ha a brazil továbbviszi a labdát. Szerintem jogos volt a kiállítás.

Feltűnő volt, hogy ezután sem estünk össze. Székely Györgynek az első és a második félidőben is voltak lélektani pillanatban megfogott labdái, amelyek döntően hozzájárultak ahhoz, hogy végig versenyben maradtunk. Látni a csapaton, hogy a védekezés, illetve az egész csapatjáték szervezettsége meg van oldva. Sok embernek nem tetszettek Bernd Storck dolgai, nekem sem tetszett, hogy bemegy a pályára és megmondja a magáét a magyar edzőknek, de látni a szervezettséget a csapaton. Elég jól összerakta a társaságot, függetlenül attól, hogy reklamálunk – többek között én is –, amiért nem vitt ki bizonyos embereket.

Kalmár Zsoltot nem szabad elmarasztani, amiért nem lett gól a hatvanméteres, üres kapus íveléséből. Már az dicséretes, hogy felismerte a lehetőséget. Nagyon szép megoldás volt, Törőcsiktől és Pelétől láttam annak idején ilyet. Nagyon jó, bátor, agresszív, önbizalommal teli játékot láthattunk, emlékeim szerint a Juhász Roland, Kanta József, Dzsudzsák Balázs, Tőzsér Dániel, Hajnal Tamás nevével fémjelzett időszakban volt ugyanez jellemző a magyar utánpótlás-válogatottra. Ezen a szinten akkor is fel tudtuk venni a versenyt a világ élvonalával.

A tizenegyes egy kicsit erőltetett dolog volt. Székely György lába talán tényleg elérte a hasa tájékán a brazilt, de nem biztos, hogy ezt mindenhol megadják. Ezzel egy picit talán belenyúlt a meccsbe a játékvezető. Nekünk a döntetlen is jó Nigéria ellen a gólkülönbség ellen, de jó lenne nyerni. Ezzel a meccsel elégedett vagyok, de az eredmény tekintetében nyilván akkor lettünk volna igazán elégedettek, ha összehozunk egy döntetlent. A futball ilyen: ha vereséget szenvedünk, de elégedettek vagyunk a teljesítménnyel, azt nyugodtan mondjuk el, míg ha nyerünk, nem biztos, hogy elégedettnek kell lenni a játékkal. Ez most egy fordított helyzet.

Knézy Jenő azt mondta a televízióban, hogy ezt a meccset gyorsan el kell felejteni, de én pedig azt kérem, hogy azok a fiatalok, akik ma játszottak, ne felejtsék el a mérkőzést, mert erre büszkének kell lenniük. Mindig maradjon meg bennük, hogy nagyon megszorongatták Brazília válogatottját. Nem kell elfelejteni, sőt büszkén kell rá emlékezni – mondta végül Kereki Zoltán.

Edzői értékelés

– Ritka alkalom, hogy vereség után gratulálni lehet egy csapatnak, de a mostani egy ilyen eset – értékelt a mérkőzést követően Bernd Storck sportigazgató az MLSZ honlapján. – Taktika és csapategység szempontjából mérkőzésről mérkőzésre előrelépünk, azt hiszem, játékosaim nagyon sokat tanultak ebből a meccsből is, amelyen a torna egyik nagy csapata ellen sokáig a győzelemért, de végig a pontszerzésért harcban állva játszott. Soha nem foglalkozom a játékvezető ténykedésével, ez nem az én stílusom, most is inkább azt emelném ki, hogy amikor a mérkőzés után a játékosok szemébe néztem, azt láttam, hogy félelem nélkül várják a Nigéria elleni harmadik csoportmeccset.