Nemzetközi foci

Magyar mesterhármassal kezdődött a világbajnokság

Fiataljaink szép játékkal 5-1-re győztek Észak-Korea ellen; Mervó Bence remekelt.
U20-as világbajnokság, E-csoport, 1. forduló
Magyarország – Észak-Korea 5-1 (2-1)
New Plymouth (Új-Zéland), játékvezető: Bejarano (Costa Rica-i)
Magyarország: Székely – Osváth, Kecskés, Lenzsér, Tamás K. – Vida M., Berecz (Nagy Á., a szünetben) – Kalmár, Németh M. (Forgács, a szünetben), Zsótér – Mervó (Nagy D., 85.). Szövetségi edző: Bernd Storck
Gólszerzők: Mervó (17., 50., 82.), Kalmár (33.), Forgács (60.), illetve Ju Song (32.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Magyar idő szerint hétfőn kora reggel a magyar válogatott számára is megkezdődött az új-zélandi U20-as világbajnokság, méghozzá az Észak-Korea elleni mérkőzéssel. A hat csoport első és második helyezettjei, valamint a négy legjobb harmadik jut majd tovább. Az E-csoport első fordulójában Brazília 4-2-re győzött Nigéria ellen.

Helyzetek nélkül kezdődött a meccs, de a magyarok támadólag léptek fel, az ázsiaiak nem igazán tudták megtartani a labdát. A 11. percben egy szöglet után Kecskés Ákos remek beadását követően Osváth Attila lőtt az öt és feles sarkáról, de a kapus nagyot védett. A 17. percben egy nagyszerű akció, Zsótér Donát labda-visszaszerzése, majd beadása után Mervó Bence fejjel a hálóba csúsztatott (1-0). A játék képe alapján teljesen megérdemelten szereztek vezetést fiataljaink.

A 24. percben Kalmár Zsolt az oldalhálóba lőtt. A túloldalon Székely Györgynek nagyot kellett védenie, majd a 28. percben Tamás Krisztián beadása elsuhant Kalmár Zsolt feje felett, Osváth Attila pedig a hosszú oldali kapufa mellé lőtt. A 32. percben egy koreai támadás végén Kecskés és Székely egymásra várt, ezt kihasználva Ju Song a hálóba passzolt (1-1). Rögtön a középkezdés után Tamás Krisztián remek beadását Kalmár Zsolt a kapuba fejelte (2-1). A gyors gólváltás után ismét ellenfelünk dominált, majd a negyvenedik percben Ju Song hagyott ki ígéretes helyzetet közelről.

Bár az első felvonásban a mieink jól játszottak, Bernd Storck kettőt is cserélt a szünetben. Kiválóan kezdődött a második felvonás: Mervó Bence öt koreai játékos gyűrűjéből kilépve továbbított a kapuba (3-1). Kerek tíz perc elteltével Kalmár szabadrúgása után melléütött a labdának a kapus, a csereként beállt Forgács Dávid pedig a hálóba lőtt – egy észak-koreai játékos luftot rúgott, amikor menteni akart a gólvonalról (4-1).

Ezután Zsótér a kapu mellé, Nagy Ádám pedig fölé lőtt, aztán Forgács labdáját Tamás továbbította a kapufa mellé. A 81. percben Ju Song találta el az oldalhálót, a túloldalon pedig Mervó az alapvonalról megszerezte saját maga harmadik gólját, a magyar válogatott ötödik találatát (5-1)! Kisvártatva Székely Györgynek ismét védenie kellett. Több gól már nem született, de a magyarok így is magasan felülmúlták minden várakozásunkat, hiszen nagyszerűen játszottak és eredményesek voltak.

Bravó, fiúk!Csak így tovább csütörtökön Brazília, és vasárnap Nigéria ellen is!

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Elbert Gábor, egyetemi adjunktus, korábbi sport-szakállamtitkár értékelte:

Mindenképpen jó volt látni, hogy nagyon elszánt, és – bár lehet, hogy ez panel – erőtől duzzadó volt a magyar válogatott. Ez a kettő egyértelműen feltűnő volt. Mervó Bencét érdemes kiemelni, hiszen három gólt szerezni címeres mezben mindenképpen dicséretes. Számomra külön öröm volt Lenzsér Bence játéka. Az előző U20-as világbajnokságon Szabó János volt alapember a paksiak közül, most Lenzsér lehet. A kapus, Székely György nagyon sokat küzdött, dolgozott, hogy a csapatba kerüljön, ezért jött haza Németországból, és örömteli, hogy az övé az egyes mez.

Meg kell majd nézni, hogy Észak-Korea valójában milyen erőt képvisel ebben a mezőnyben, mert ez ma nem derült ki. Mezőnyben rendszeresen lefejeltek minket, sokat volt náluk a labda, lehet, hogy ezért cserélt kettőt Bernd Storck a szünetben. Berecz, Zsótér, Németh Márió és Kalmár négy játékmester-típusú játékos, nem az agresszív labdaszerzés az erősségük. Nagy kérdés, hogy Nigéria és Brazilia ezzel mire lesznek jók a mieink, de ezzel a sikerrel megvan az esély legjobb harmadikként továbbjutni.

– Nagyon fontos volt az első mérkőzés, hiszen bár jól sikerült a felkészülésünk és a felkészülési mérkőzéseink is, de itt tudtunk meggyőződni arról, hol tart valójában a csapat – mondta Bernd Storck a lefújás után az MLSZ honlapjának. – Örülök, hogy sikerült bizonyítanunk, hogy a nemzetközi mezőnyben is tudunk nagyszerűen és eredményesen futballozni. Észak-Koreáról nagyon keveset lehetett előzetesen tudni, láttuk ugyan a meccseiket, de kevés információ szivárgott ki arról, hogy milyen állapotban érkezhettek a vébére. Az első pillanattól kezdve kontrolláltuk a mérkőzést, és a mentális erőnket mutatja, hogy a sorsdöntő pillanatokból jól jöttünk ki, így a koreai egyenlítés után gyorsan visszavettük a vezetést, és a szünetben történt változtatások is hamar gólt eredményeztek.

Olvasói sztorik