Nemzetközi foci

A címvédő az örök esélytelen ellen

A Dnyipro csapatkapitánya, Rotan szerint a politika és a futball nem fér össze egymással.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az év azon szakaszában vagyunk, amikor már a legtöbb országban befejeződött a bajnokság, és a Bajnokok Ligája, illetve az Európa Liga döntője kerül a figyelem középpontjába. Először a kisebbik európai kupasorozatban rendezik meg a finálét, szerda este. Az idei kiírásban azonban nem csak a dicsőség és a serleg a tét, hiszen a végső győztes jövőre a BL-ben indulhat. A döntőt a címvédő Sevilla és a meglepetéscsapat Dnyipro játssza Varsóban.

Az ukrán Dnyipro trénere a nehézségekről beszélt, amiket a csapatnak át kellett élnie, amíg eljutott a döntőbe.

– Nagyon várjuk már a Sevilla elleni döntőt, hiszen a mondás is úgy tartja: evés közben jön meg az étvágy. Amikor az Olimpiakoszt kiejtettük, akkor kezdtem elhinni, hogy komolyabb célokért is küzdhetünk. Igaz, nem könnyű az otthonunktól távol játszani, de már évek óta sokat utazunk, tehát megszoktuk, ám kezdetben nagyon nehéz volt. Az elején még frusztrált minket, hogy egy hatalmas stadionban játszottunk, ahova alig néhány szurkoló kísért el minket. Ahogy meneteltünk, a nézőszám is egyre nőtt, a Bruges ellen például már hatvanezer ember előtt játszottunk – mondta Miron Markevics.

Az ukránok csapatkapitánya, Ruslan Rotan az edzőjéhez hasonlóan a nehéz helyzetről beszélt.

– Véleményem szerint a politika és a futball nem fér össze egymással. A labdarúgás egy ünnep az embereknek, és mi pontosan ezt szeretnénk visszaadni. A trófea a legfontosabb dolog, mert a háború miatt a keleti emberek meg vannak fosztva szinte mindentől, káosz van, de ha nyerünk szerdán, az adhat némi örömöt a népnek – mondta Rotan.

A Sevilla vezetőedzője, Unai Emery mindenkinek megköszönte, hogy eddig eljutott a csapat.

– Úgy érzem, nagyon hálásnak kell lennem a játékosoknak, és az egész Sevillának, azért, hogy ilyen lehetőség előtt állhatunk. Az elmúlt két évben nagyon sokat fejlődött a csapat. Van például három játékosom, akik az imént hívtak fel, hogy az idei teljesítményüknek köszönhetően meghívót kaptak, és szerepelhetnek hazájuk válogatottjában. Mélyen meg vagyok ettől hatódva. Azt hiszem, bárhogyan is alakul a döntő, lesz okunk a mosolyra, persze, szeretnénk megvédeni a címünket. Nagyon kemény ellenfelekkel játszottunk az egyenes kieséses szakaszban. Nem szabad a következményekre gondolni, csak a győzelemre – mondta Emery.

Dnyipro (ukrán) – Sevilla (spanyol)

Az ukránok elképesztő magasságokba jutottak, de nem érdemtelenül, hiszen az egyenes kieséses szakaszban olyan csapatokat búcsúztattak, mint az Olimpiakosz, az Ajax, az FC Bruges és a Napoli. Legutóbb az olaszok ellen harcolták ki a továbbjutást, akik Nápolyban egy agyonnyert mérkőzést adtak döntetlenre, és ez – ahogy lenni szokott – a visszavágón megbosszulta magát, bár akkor sem a Dnyipro volt a találkozó esélyese. Az ukránok ereje az egységben és a pontosságban rejlik, mivel kevés helyzetből is hatékonyak tudnak lenni.

Nagy előny lehet a kék-fehéreknek, hogy egy mérkőzéses a döntő, amelyen bármi megtörténhet. Valószínűleg a szurkolóik is mellettük állnak, amit a Napoli elleni visszavágón is bizonyítottak, amikor a meccs végén berohantak a pályára ünnepelni a játékosokkal. Az ukrán élvonalban nincsenek bombaformában, mert az elmúlt három bajnokin csak három pontot szereztek. Az utolsó fordulóban még beérhetik a második helyezett Sahtar Donyeck együttesét, de ehhez szerencse is kell. A Dnyipro nem csak a bajnokságban harcolhatja ki a Bajnokok Ligája-indulást érő helyet, hanem az Európa Liga döntőjében is.

A Sevilla eddig nagyon meggyőzően szerepelt az EL-ben, elég csak a negyeddöntő mérkőzéseire gondolni, amikor valósággal feltörölte a padlót a korábban szintén remekül szereplő Fiorentinával. A spanyolok összesítésben 5-0-ra ütötték ki Montella legénységét, így életben tartották a címvédés reményeit. Tavaly a Benfica ellen nyertek a fináléban, most viszont a portugáloknál látszólag gyengébb ellenfél várja őket, de amelyik csapat eddig leírta a Dnyiprot, az ráfázott. A spanyolok általában hazai pályán döntik el a párharcaik nagy részét, de a döntőt semleges helyszínen, Varsóban játsszák. A sevillaiak kapusán sok múlhat, hiszen Beto nagyon hullámzóan teljesít, van, amikor egyszerűen képtelenek bevenni a kapuját, máskor pedig elképesztő hibákat vét. A Primera Divisiónban a piros-fehérek az ötödik helyre futottak be, tehát jövőre az Európa Ligában indulhatnának, de ha megnyerik a döntőt, a Bajnokok Ligája párharcaira készülhetnek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik