Nemzetközi foci

A palesztinok megpróbálják felfüggesztetni Izrael FIFA-tagságát

Mégpedig a harmadik világ szövetségeinek támogatásával, amelyek a FIFÁ-ban túlsúlyban vannak a szövetség 209 tagja között.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A válság megoldására Joseph Blatter FIFA-elnök a térségbe utazott, ahol kedden Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel egyeztetett, szerdán pedig Mahmúd Abbász palesztin elnökkel találkozik – értesült a Háárec című izraeli újság honlapja.

A palesztinok a sportolóik elé gördített – a Gázai övezet és Ciszjordánia közötti – utazási nehézségekre, valamint sporteszközök importkorlátozására és külföldi sportolók, illetve csapatok fogadásának akadályozására hivatkozva kérték az izraeli tagság felfüggesztését a nemzetközi labdarúgás világából. Az izraeli kormány válaszul biztonsági megfontolásokra hivatkozott és javaslatokat dolgozott ki a palesztinok panaszainak orvoslására.

Jeruzsálem megkísérli diplomáciai eszközökkel levetetni a napirendről a FIFA-ban e témában május 29-ére tervezett szavazást. Netanjahu arra kérte Blattert, hogy akadályozza meg a “sport politizálását”, ami szerinte tönkreteheti a FIFA-t. “Ha egyszer politikai célokra használják Izraellel kapcsolatban, akkor máshol is erre használhatják, ami ennek a csodálatos szervezetnek a hanyatlásához vezetne”- jelentette ki az izraeli kormányfő.

Az izraeli média értesülése szerint Blatter ellenzi a palesztinok kérését, és nem akarja a politika csataterévé tenni a futballt. Az izraeli kormányfővel tartott megbeszélése után kijelentette, bizonyosan találnak majd megoldást. “Azt az egyet elmondhatom a Netanjahuval folytatott tárgyalásokról, hogy szóba került egy békemérkőzés a két nemzeti csapat, az izraeli és a palasztin között, és a FIFA örömmel szervezné ezt meg” – tette hozzá jeruzsálemi sajtótájékoztatóján.

Szerdán Blatter Rámalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Dzsibril Radzsúbbal, a palesztinok labdarúgó-szövetségének elnökével találkozik. Az izraeli szövetség tagságának felfüggesztésére vonatkozó kérésüket csakis maguk a palesztinok vonhatják vissza, és mivel Blatter szerint politikai ügyről van szó, amelynek nincs köze a sporthoz, ő próbál majd nyomást gyakorolni rájuk.

Izrael kizárásához a FIFA 209 tagállamából legalább százötvenhétnek kell támogatnia a palesztin javaslatot. Mivel azonban a harmadik világ országai várhatóan támogatják Rámalláhot, ha tényleg szavazásra kerül a kérdés, megtörténhet a zsidó állam kiközösítése.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik