Nemzetközi foci

A palesztinok megpróbálják felfüggesztetni Izrael FIFA-tagságát

Rangadó
Rangadó

2015. 05. 20. 11:59

Mégpedig a harmadik világ szövetségeinek támogatásával, amelyek a FIFÁ-ban túlsúlyban vannak a szövetség 209 tagja között.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A válság megoldására Joseph Blatter FIFA-elnök a térségbe utazott, ahol kedden Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel egyeztetett, szerdán pedig Mahmúd Abbász palesztin elnökkel találkozik – értesült a Háárec című izraeli újság honlapja.

A palesztinok a sportolóik elé gördített – a Gázai övezet és Ciszjordánia közötti – utazási nehézségekre, valamint sporteszközök importkorlátozására és külföldi sportolók, illetve csapatok fogadásának akadályozására hivatkozva kérték az izraeli tagság felfüggesztését a nemzetközi labdarúgás világából. Az izraeli kormány válaszul biztonsági megfontolásokra hivatkozott és javaslatokat dolgozott ki a palesztinok panaszainak orvoslására.

Jeruzsálem megkísérli diplomáciai eszközökkel levetetni a napirendről a FIFA-ban e témában május 29-ére tervezett szavazást. Netanjahu arra kérte Blattert, hogy akadályozza meg a “sport politizálását”, ami szerinte tönkreteheti a FIFA-t. “Ha egyszer politikai célokra használják Izraellel kapcsolatban, akkor máshol is erre használhatják, ami ennek a csodálatos szervezetnek a hanyatlásához vezetne”- jelentette ki az izraeli kormányfő.

Az izraeli média értesülése szerint Blatter ellenzi a palesztinok kérését, és nem akarja a politika csataterévé tenni a futballt. Az izraeli kormányfővel tartott megbeszélése után kijelentette, bizonyosan találnak majd megoldást. “Azt az egyet elmondhatom a Netanjahuval folytatott tárgyalásokról, hogy szóba került egy békemérkőzés a két nemzeti csapat, az izraeli és a palasztin között, és a FIFA örömmel szervezné ezt meg” – tette hozzá jeruzsálemi sajtótájékoztatóján.

Szerdán Blatter Rámalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Dzsibril Radzsúbbal, a palesztinok labdarúgó-szövetségének elnökével találkozik. Az izraeli szövetség tagságának felfüggesztésére vonatkozó kérésüket csakis maguk a palesztinok vonhatják vissza, és mivel Blatter szerint politikai ügyről van szó, amelynek nincs köze a sporthoz, ő próbál majd nyomást gyakorolni rájuk.

Izrael kizárásához a FIFA 209 tagállamából legalább százötvenhétnek kell támogatnia a palesztin javaslatot. Mivel azonban a harmadik világ országai várhatóan támogatják Rámalláhot, ha tényleg szavazásra kerül a kérdés, megtörténhet a zsidó állam kiközösítése.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

10 March 2018, Berlin, Germany: Bundesliga football, Hertha BSC vs SC Freiburg at the Olympic Stadium. Hertha coach Pal Dardai before kick-off.
(EMBARGO CONDITIONS - ATTENTION: Due to the accreditation guidelines, the DFL only permits the publication and utilisation of up to 15 pictures per match on the internet and in online media during the match.) Photo: Soeren Stache/dpa - WICHTIGER HINWEIS: Aufgrund der Akkreditierungsbestimmungen der DFL ist die Publikation und Weiterverwertung im Internet und in Online-Medien während des Spiels auf insgesamt fünfzehn Bilder pro Spiel begrenzt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.