Nemzetközi foci

Luis Enrique a kilencedik debütáló bajnok Barcelonában

Luis Enrique, az FC Barcelona vezetőedzője a kilencedik tréner lett a klub történetében, aki rögtön első szezonjában bajnoki címet ünnepelhetett.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A 45 éves trénert megelőzően Tito Vilanovának (2012/13), Josep Guardiolának (2008/09), Louis van Gaalnak (1997/98), Terry Venablesnek (1984/85), Helenio Herrrerának (1958/59), Enrique Fernándeznek (1947/48), Josep Samitiernek (1944/45) és James Bellamynak (1928/29) sikerült ez a bravúr.

A szakembernek – aki 1996 és 2004 között játékosként erősítette a katalánokat – esélye van arra, hogy első évében triplázzon az együttessel, amely május 30-án hazai környezetben fogadja az Athletic Bilbaót a Király Kupa döntőjében, majd június 6-án Berlinben a Juventusszal találkozik a Bajnokok Ligája fináléjában. A triplázás debütánsként csak Guardiolának sikerült.

A kezdése korántsem volt zökkenőmentes Luis Enrique-nek, az október végén a Real Madrid otthonában, valamint november elején a Celta Vigótól hazai környezetben elszenvedett vereséget követően ugyanis sokan már a távozásáról pletykáltak, valamint hetekig attól volt hangos a sajtó, hogy a vezetőedző már beszélő viszonyban sincsen Lionel Messivel, a csapat négyszeres aranylabdás sztárjával. Ezt követően azonban fokozatosan javult az együttes teljesítménye, legfőképp Messi kezdett el újra szárnyalni, de vele tartott Neymar, valamint a szezon második felében beilleszkedő uruguayi Luís Suárez is. A Barca félelmetes támadótriója így több mint 110 gólt vállalt magára. Messi 37 bajnokin 41 gólt lőtt, emellett 17 gólpasszt adott. Az argentin sztár 2004. október 16-án mutatkozott be a Barcelonában, azóta hetedik aranyérmét szerezte meg.

A Barcelona vasárnap este a címvédő Atlético Madrid otthonában Messi góljával diadalmaskodott, s így története 23. bajnoki címét ünnepelhette.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik