Nemzetközi foci

Összeollózott bennmaradás a Serie A-ban?

Hanyatt dőlős gólt sokan lőttek már a futballban – de hogy egy csapat fél szezon alatt négyet, ugyanaz a csatár hármat szerezzen... Olaszországban megtörtént.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Enyhén szólva sem a leglátványosabb futballt játssza az Atalanta az olasz bajnokságban. A bergamói kiscsapat – a Serie A történetében legtöbbször feljutó és kieső egylet – épphogy bennmaradásra áll jelenleg, négy fordulóval a vége előtt hat ponttal előzi a már kiesőhelyen tanyázó Cagliarit. A korábbi Lazio-edző, Edoardo Reja által néhány hete átvett csapat még nem biztos, hogy jövőre is első osztályú lesz, de ha igen, azt – túlzás nélkül állíthatjuk – káprázatos gólokkal éri el.

Az együttes chilei csatára, Mauricio Pinilla egymaga mestermunkát alkotott. A tavalyi, brazíliai világbajnokságon arról vált híressé, hogy a házigazdák elleni nyolcaddöntőben, közvetlenül a lefújás előtt hatalmas kapufát lőtt, néhány milliméter híján kiejtette a Selecaót, aztán a tizenegyespárbajban kihagyta a magáét. Éveken át a Cagliariban játszott, az új szezont a Genoa játékosaként kezdte, majd télen elengedték az Atalantához, ahol elképesztő dolgokat produkál.

Első ollózásos gólját korábbi klubja, a Cagliari ellen lőtte – 1-1-nél, az utolsó percben… Ha az Atalanta megelőzi a szárdokat a bajnokság végén, könnyen lehet, hogy Pinilla ejtette ki egykori társait, persze, a tomboló bergamói közönség előtt sem ünnepelte gólját.

Nemúgy a következőt, két hónappal később, a Torino ellen. Megint egy magasan szálló labda, Pinilla pedig újra ollózott. Ez a csodagól végül nem ért pontot, az Atalanta kikapott, Pinillát pedig a meccs legvégén kiállították.

https://www.youtube.com/watch?v=t5m2-WeDIv8

Az eltiltásából három meccs után tért vissza – mit gondolnak, hogyan? Naná, hogy egy újabb szenzációs ollózással. Ezúttal a Cesena volt az áldozat – egy másik szinte biztos kieső – és ez az ollózás is sokat érhet még, mert 1-2-nél, a hajrában történt. Messze a kaputól, gyakorlatilag háttal állva dobja fel magát a levegőbe.

https://www.youtube.com/watch?v=GPJ0i1-ylRg

De aki azt hiszi, ezeknél nem lehet szebb gólt szerezni, az téved: míg Pinilla az eltiltását töltötte, a csapattársak összehozták az év egyik legnagyobb gólját. A Sassuolo ellen Cigarini oxival pörgeti fel a labdát, a Serie-A legalacsonyabb játékosa, az argentin Maxi Rodriguez fejjel csúsztatja meg, honfitársa, German Denis pedig „bepinillázza”, azaz beollózza.

És hogy legyen egy csattanó is: az Atalanta egyelőre azért nem lélegezhet fel, mert a legutóbbi fordulóban a második helyen álló Lazio ellen hiába vezetett sokáig, végül a Sasok egyenlíteni tudtak – na, vajon milyen góllal? Hát egy ollózással, amit a válogatott Marco Parolo követett el. Akármi lesz az Atalanta sorsa a bajnokság végén, az biztos, hogy az „ollólábú” játékosok bámulatos megoldásairól még sokszor beszélnek majd Olaszországban.

Olvasói sztorik