Nemzetközi foci

Hatalmas harcok a bennmaradásért

A topbajnokságokban és Magyarországon is öt-hat csapat küzd az élvonalbeli tagság megtartásáért.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az európai topbajnokságok a hajrájukhoz értek, csakúgy, mint a magyar élvonal. Már csak néhány forduló van hátra, de a lényegi kérdések még nem igazán dőltek el, például ami a kiesést illeti. Általánosságban az a jellemző, hogy öt-hat együttes még mindig versenyben van a bennmaradásért, és szinte fej-fej mellett araszolnak. Egy jó hajrá mindent eldönthet, hiszen köztudott, hogy az első osztályú tagság a tekintélyen túl milliós bevételt is jelent.

A Rangadó.hu összeállításában szemügyre vette, hogy a hajrához közeledve mekkora a harc a bennmaradásért a Premier League-ben, a Bundesligában, a Primera Divisiónban, a Serie A-ban, és a magyar NB I-ben.

OTP Bank Liga

Mivel hazahúz a szívünk, kezdjük a sort a magyar pontvadászattal, amelynek mezőnye 16 csapatos. Az NB I-ben szigorúan véve öt klub vív ádáz küzdelmet az élvonalbeli tagságért. A legelőkelőbb pozícióban, vagyis a 12. helyen jelenleg az őszi utolsó PMFC-Matias szerepel, 21 ponttal. A pécsi csapatot a szebb napokat is látott, idegenlégiósokkal teletűzdelt Bp. Honvéd követi húsz ponttal. A kispestiek tehát messze nem nyugodhatnak meg, különösen azért, mert játszanak még a többi között a Videotonnal, a Ferencvárossal és a Pakssal is. Őket a Haladás követi a sorba. A szombathelyiek hétvégén döntetlent játszottak a rivális Pápával, ami egyik csapatnak sem volt jó. A folytatásban is kiesési rangadókat játszanak: a Dunaújváros és a Nyíregyháza elleni meccseken sok minden eldőlhet…

A Haladás csak több győzelmének köszönhetően előzi meg a már említett Lombardot, amely szintén 19 pontot gyűjtött. Kovács László legénységének is van lehetősége a bennmaradásra, hiszen verhető riválisokkal néz szembe a hátralévő körökben. A bajnokságot a Honvéd ellen fejezik be a pápaiak, tehát az sem kizárt, hogy az utolsó meccsen dől el minden. Az utolsó, 16. pozíciót jelenleg a Dunaújváros foglalja el, de az újonc sincs leszakadva (17 pont), viszont a Haladás, és a Pécs elleni bajnokiján nyernie kell.

Premier League

A húszcsapatos angol bajnokság a világ egyik legkiélezettebb ligája. Ezt a jelzőt az idei évad sem cáfolja. Eddig 34 forduló ment le, és jelen pillanatban hat csapat küzd a bennmaradásért, de az utóbbi fordulók sikertelensége miatt a 14. pozícióban lévő Newcastle United sem nyugodhat meg. Érdekes, hogy a 15. helyen az az Aston Villa áll, amely FA Kupa-döntőt játszik. Ők a hátralévő időszakban több kiesési rangadót is játszanak. Különösen az utolsó fordulóbeli, Burnley elleni meccsük lehet érdekes. A 32 pontos birminghamieket a Hull City követi egypontos lemaradással. A tigrisek a hátralévő négy mérkőzésük alatt találkoznak a Tottenham, Arsenal, Manchester United trióval, tehát nem lesz könnyű pontokat szerezniük. A kiesőként elkönyvelt, de az utóbbi időben remek formában szereplő Leicester City a még nem kieső, 17. helyen tanyázik, ugyancsak 31 ponttal. Az újonc könnyen kivívhatja a bennmaradást, hiszen papíron könnyű meccsei következnek.

A „döntetlenkirály” Sunderland szurkolói már nem lehetnek nyugodtak, hiszen csapatuk jelen állás szerint kiesik, bár egy győzelemmel már kint lennének a vízből. Ez azért érdekes, mert a fekete macskák egy meccsel kevesebbet játszottak, mint a többiek, sőt még egy húzós összecsapásuk lesz, a Chelsea ellen. A QPR-nak már nehezebb dolga van, hiszen innentől kezdve már kevés meccset bukhat el, ha a következő szezonban is a legjobbak között akar szerepelni. A fővárosiak eddig megszerzett 27 pontja nem valami bizalomgerjesztő. Az utolsó helyezett Burnley csapatát már csak a csoda, vagy sorozatos jó teljesítmény tarthatja bent, de 26 pontja nem ad túl okot sok optimizmusra. Az újonc sorozatos kiesési rangadókat játszik, amelyeket kénytelen lesz megnyerni.

Bundesliga

A harmincadik fordulót játszották a csapatok a tizennyolc csapatos német élvonalban, tehát még négy kör van hátra a szezonból. A Bundesligában még az Angliában tapasztalhatónál is sokkal szorosabb a kiesésért folytatott harc. A 13. helyen lévő Hertha BSC kezdhet fellélegezni 34 pontjával, ellentétben a 14. Freiburggal, amelynek harminc pontja még messze nem jelent biztos bennmaradást. A piros-feketék programját három kiesési rangadó mellett egy hazai, Bayern München elleni találkozó tarkítja.

Az őket követő Hannover sem lehet megelégedve az eddig megszerzett 29 pontjával, hiszen csak kettővel előzi meg az utolsó Stuttgartot. Stieber Zoltán csapatának, a Hamburgnak, és a rivális Paderbornak egyaránt 28 pontja van, de ezúttal a kikötővárosiak állnak a tabella 16., még osztályozót érő pozíciójában. A HSV a Hannover és a Stuttgart elleni bajnokikon akár a bennmaradást is kivívhatja. A 18. helyen a már említett Stuttgart áll, de egy győzelemmel sok mindent megváltoztatna a piros-fehér alakulat, különösen úgy, hogy nincsenek túl izmos meccseik a hajrában. Az utolsó fordulóban a Paderbornt fogadják.

Primera División

A spanyol pontvadászat 33. fordulóját játszották a csapatok a hétvégén. A Granada nagy bajba sodorta magát azzal, hogy hétfőn kikapott a Valencia otthonában. A 15. helyen lévő Levante még nem érezheti magát biztonságban, de az egy ponttal lemaradó, 31 pontot szerző Eibar, Almeira duó sem. Utóbbi a Valencián kívül már nem játszik topcsapatokkal, de mint tudjuk, a kiesési rangadókat sokszor még nehezebb megvívni.

A nagy múltú Deportivo La Coruna még megmentheti a szezonját, és egy huszáros hajrával elmozdulhat a 18. helyről, hiszen mindössze két ponttal van lemaradva a még bennmaradást érő pozíciótól. A kék-fehéreknek az utolsó forduló előtt biztosítaniuk kell, hogy nem esnek ki, hiszen nem valószínű, hogy a Nou Campból pontokkal térnek haza… A már említett Granada a 19., de hasonló cipőben jár, mint a Deportivo, hiszen az utolsó körben a Vicente Calderónban van jelenése. A Cordoba sírja pedig már meg van ásva, hiszen 11. pont a hátránya a jelenleg bennmaradó Almeira mögött.

Serie A

Az olasz bajnokságban a 32. fordulóra már minden lényegi kérdés eldőlt. Hatalmas meglepetés lenne, ha nem a jelenlegi utolsó három helyezett csapat esne ki. A Parma sorsa a pénzügyi nehézségek miatt teljesen megpecsételődött, de a megszerzett 16 pontra sem lehetnek büszkék a sonkások, amivel sereghajtók Itáliában. Az újonc Cesena is feladhatja a harcot, mivel a 23 pont sem túl sok, a mutatott játék pedig még kevesebb. A harmadik edzőváltáson is túleső Cagliari 24 egységgel a 18., még kiesőhelyen tanyázik. Több mint valószínű, hogy a szardíniaiak sem az élvonalban kezdik meg az őszt, bár még a csodában bízhatnak, hiszen a játékoskeretük alapján akár bent is maradhatnának. A 17., már biztonságban lévő Atalantának már csak néhány győzelemre van szüksége, és végleg biztosítja Serie A-s tagságát. German Denisék 31 pontot gyűjtöttek eddig, és hazai pályán nagyon kellemetlen ellenfélnek bizonyulnak.

Olvasói sztorik