Nemzetközi foci

Tényleg döntetlen lett a magyar-görög

Nem született gól a mérkőzésen; Gera és Nikolics hagyta ki csapatunk legnagyobb ziccereit.
Európa-bajnoki selejtező, F-csoport, 5. forduló
Magyarország–Görögország 0-0
Groupama Aréna, 22 ezer néző. Játékvezető: Karaszjev (orosz)
Magyarország: Király – Leandro, Kádár, Juhász R., Fiola – Dzsudzsák, Elek Á. (Pintér Á., 70.), Gera, Tőzsér, Stieber – Szalai (Nikolics, 67.). Szövetségi kapitány: Dárdai Pál
Görögország: Karnezisz – Sztafilidisz, Manolasz, Papadopulosz (Kacuranisz, 77.), Toroszidisz – Papasztatopulosz, Kone – Krisztodolopulosz (Fortunisz, 69.) – Fetfacidisz (Gianniotasz, 77.), Szamarisz, Athanasziadisz. Szövetségi kapitány: Sergio Markarián

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Összefoglaló:

A magyar válogatott hazai környezetben gól nélküli mérkőzést játszott Görögországgal az Európa-bajnoki selejtezősorozat ötödik fordulójában, ezzel teljesítette a Dárdai Pál szövetségi kapitány által előzetesen kitűzött minimális célt, azaz az egy pont megszerzését.

Ami a magyar csapat összeállítását illeti, Dárdai nem okozott komoly meglepetést, így a kapuban az a Király Gábor kapott bizalmat, aki 93. alkalommal ölthette magára a címeres mezt, így az erre vonatkozó örökrangsorban megelőzte Fazekas Lászlót, és immáron egyedül áll a második helyen a 101-szeres válogatott Bozsik József mögött. A görög kispadon debütáló Sergio Markarián öt helyen változtatott azon az együttesen, amely legutóbb hazai pályán kikapott Feröertől.

Az első félidő túlnyomó részében a görögök birtokolták többet a labdát, azonban ez helyzetekben egyáltalán nem mutatkozott meg. A magyar csapat rendkívül fegyelmezetten visszazárt, keményen védekezett és nem hagyott teret a vendégeknek, akik így többször is komoly technikai hibákat vétettek. Az első negyvenöt perc legnagyobb helyzetét – talán az egyetlen komoly lehetőséget – Gera Zoltán hagyta ki, a Ferencváros támadója Szalai Ádám beadása után találta magát ziccerben, de fölé lőtt.

A fordulást követően a görögök nekiugrottak a magyaroknak, az első öt percben többet veszélyeztettek mint a teljes első játékrészben. A folytatásban is a vendégek akarata érvényesült, rendre a magyar tizenhatos előterében járatták a labdát. A hajrában a magyar együttes kijött a szorításból, Pintér Ádám és Nikolics is eldönthette volna a három pont sorsát, de gól nem született.

A magyar válogatott így nyolc ponttal a pótselejtezőt érő harmadik helyen áll csoportjában, míg a görög együttes mindössze két ponttal továbbra is utolsó. Dárdai Pál csapata legközelebb június 13-án a finnek otthonában lép pályára.

A csoport állása: 1. Románia 13 pont, 2. Észak-Írország 12 pont, 3. Magyarország 8 pont, 4. Finnország 4 pont, 5. Feröer 3 pont, 6. Görögország 2 pont

Korábban írtuk:

Király Gábor, Stieber Zoltán, Dzsudzsák Balázs és Pintér Ádám dicsérhető a magyar válogatottból. Reális a döntetlen, sőt inkább mi örülhetünk az egy pontnak a látottak alapján, de ne feledjük, Gera és Nikolics is elképesztő helyzetet hagyott ki…

Vége 0-0

92. perc: Dárdai Pál nem használja ki mindhárom cserelehetőségét, pedig Gera például már nagyon fáradt.

Három perc a hosszabbítás.

89. perc: Kacuranisz lövését fogta Király Gábor.

88. perc: az újabb sarokrúgásunk után Nikolics körülbelül másfél méterről magasan a kapu fölé lőtt. Itt volt a meccslabda. Hihetetlen.

88. perc: Pintér Ádám remek lövése sajnos éppen középre tartott, ezért a kapus szögletre ütötte.

85. perc: magyar szöglet után Juhász Roland fejelt a kapu fölé.

83. perc: most a vendégek végezhetnek el két sarokrúgást egymás után, a második után Király kiütötte a labdát.

82. perc: Nikolicsot állította meg les miatt a bíró, pedig ez most tényleg nem volt az.

81. perc: Sajnos ma a szögleteink és a szabadrúgásaink sem veszélyesek.

80. perc: Dzsudzsák lövése megpattant egy védőn, így a kapufa mellett ment ki, szöglet.

79. perc: Pintér Ádám kapott sárga lapot.

77. perc: kettőt cseréltek a görögök, úgyhogy ma többet már nem fognak…

75. perc: Kitartó és életveszélyes görög rohamok és ziccerek után mostanság kezdi összeszedni magát csapatunk.

72. perc: egymás után két magyar szöglet, de mindkettő veszélytelen.

70. perc: Elek Ákos sérülés nem tudja folytatni, a helyén Pintér Ádám. A görögök is cseréltek egyet.

69. perc: Ezt is megúsztuk… Újabb veszélyes görög beadás suhant el a kapunk előtt.

67. perc: Kone nagy helyzeténél újra hatalmasat mentettek a mieink. Csere a magyaroknál: Szalai Ádám a közönség gonosz de jogos füttykoncertje közepette le, az NB I góllövőlistájának vezetője, Nemanja Nikolics be.

66. perc: Fetfacidisz is besárgult.

65. perc: Szalai beadása után magyar szöglet következik, pedig a hosszú oldalon érkezett teljesen üresen Stieber…

64. perc: Kone kapott sárga lapot. Dzsudzsák sérülése még tényleg nem múlt el, többször fogdossa a lábát.

62. perc: továbbra is a görög válogatott uralja a játékot, nem is kicsit. A mieink csak nyomozzák a labdát,

60. perc: Kádár Tamás mentett szögletre egy újabb veszélyes görög beadásnál. Elek Ákos közben visszatért, de sárga lapot kapott annál a jelenetnél, amikor ő sérült meg…

58. perc: Helyesbítünk, az első félidőben Stieber Zoltán kilépésénél jogosan intett lest a partjelző.

54. perc: Elek Ákos egy párharc során megsérült, de hordágyra nem volt szükség, lebicegett a pályáról.

53. perc: Dzsudzsák léphetett volna ki a szélen, de Szalai passza rossz volt, viszont legalább a gyors görög ellencsapást megúsztuk…

51. perc: egy görög szöglet után Kone fejesét védte Király, majd Fetfacidisz lőtt a kapufa mellé.

50. perc: Toroszidisz lapos beadása után elgurult a labda a kapunk előtt… Nagyon melegszik a pite!

48. perc: Kone fejelt közelről a kapu fölé, ezt a félidőt is nagy lendülettel, sokkal jobban kezdik a vendégek.

46. perc: elkezdődött a második félidő, Fetfacidisz rögtön nagy helyzetbe került, megint az utolsó pillanatban sikerült tisztázni előle.

45. perc: Az orosz játékvezető nem hosszabbított, a szünetben az állás 0-0. Bizonytalan kezdés után magukhoz tértek a mieink, a görögöknek több helyzetük volt, a mieinknek viszont nagyobb, de Gera sajnos kihagyta.

44. perc: Dzsudzsák remek szabadrúgása után Karneisz kezéből Juhász kisodorta a labdát, majdnem gól lett a vége, de a bíró lefújta.

41. perc: Király kaparintotta meg a labdát egy beívelés után, majd Juhász Roland maradt a földön, de szerencsére nincs baja, máris visszatérhetett.

38. perc: Stieber Zoltán lövése nem okozott gondot a görög kapusnak, de egy próbálkozásnak jó volt… A túloldalon Király Gábor is magabiztosan védett Fetfacidisz lövése után.

34. perc: Dzsudzsák lapos lövése ment mellé.

33. perc: Egy pillanatra nagy gondban voltak a magyar védők a kapu előtt, de végül elhárult a veszély. A görögök kétségtelenül nagyon technikásak, remekül meg tudják tartani a labdát, ellenben például Szalai Ádámmal…

28. perc: Alakul a magyarok játéka, egy ideje már nem csak a védekezésre koncentrálnak, hanem támadás-kezdeményeik is vannak.

23. perc: Fetfacidisz három magyar forgatott meg a kapu előterében, de végül nagy nehezen sikerült felszabadítani. A túloldalon Gera Zoltán kapott tökéletes labdát Szalai Ádámtól, de a kapuval szemben állva, nagyjából tíz méterről magasan fölé lőtt. Óriási lehetőség volt!

22. perc: Stieber remek ütemben lépett ki a labdával, a partjelző beintette a lest, de nem volt igaza. Nagy ziccer lehetett volna belőle!

19. perc: egy görög szabadrúgás után kontráztak a mieink, de Dzsudzsák lövését vetődve védte Karnezisz.

14. perc: Fiola mentett Krisztodolopulosz elől a tizenhatosunkon belül.

13. perc: az első komoly magyar lehetőség: Dzsudzsák szabadrúgását Szalai fejelte a kapu fölé.

11. perc: Leandro kapott sárga lapot, majd a vendégek szabadrúgása ezúttal már veszélyes volt, de Toroszidisz a kapu fölé fejelt.

10. perc: gyakran állítja meg a játékot a bíró magyar szabálytalanság miatt…

9. perc: a görögök túlkombináltak egy ígéretes szabadrúgást, úgyhogy nem lett semmi belőle.

8. perc: nagyon hiányoznak a lelátókról a magyar ultrák, mert a nézők csak néznek, de nem nagyon szurkolnak. Szinte kizárólag a görög drukkerek hangját lehet hallani.

7. perc: támadásépítéssel próbálkoztak a magyarok, de a vendégek könnyedén tisztáztak a tizenhatoson belül. Eddig egyértelmű a görög fölény.

4. perc: a görög csapatkapitány, Toroszidisz nevéhez fűződik az első lövés, amely ugyan a kapu fölé ment, de bántóan szabadon hagyták őt a mieink…

2. perc: Dzsudzsák Balázs szabálytalankodott és a görögök birtokolták a labdát. Eddig ennyi történt.

20.45: Elkezdődött! Hajrá, magyarok!

20.39: a csapatok visszatértek a pályára, a stadionban tulajdonképpen telt ház van. Jönnek a himnuszok.

20.30: most a másik kapu előtt locsolják fel a pályát. Közben a lelátók már majdnem teljesen megteltek, a görögök széksorait is beleértve.

20.28: véget ért a bemelegítés, mindkét csapat visszament az öltözőbe. Bő negyedóra múlva kezdődik a mérkőzés.

20.20: a VIP-szektorban labdarúgásunk számos ismert személyiségét felfedeztük már, köztük van Mészöly Kálmán, Lengyel Ferenc, George F. Hemingway, Dunai Antal, Bozsik Péter, Kovács Zoltán és Mátyus János is.

20.03: érdekesség, hogy a görög szurkolók szektora mellett nincs üresen hagyott ütközőszektor, vagyis a szervezők nem tartanak balhétól. Persze, mivel a magyar ultracsoportok a kötelező regisztráció miatt nem járnak meccsre, az MLSZ nem is vállalt nagy kockázatot.

20.02: pályán a magyar válogatott mezőnyjátékosai, és mivel a lelátókon már körülbelül félház van, a hangulat is egyre jobb.

19.57: a magyar válogatott kapusai (Király Gábor, Bogdán Ádám és Dibusz Dénes) kijött a pályára, hogy elvégezze a bemelegítést. Megérkeztek a görög kapusok is.

19.55: Két hazai győzelem a csoportunkban: Észak-Írország – Finnország 2-1, és Románia – Feröer-szigetek 1-0

Ez azt jelenti, hogy ha ma a mieink győznek, akkor kettészakad a tabella hatos mezőnye, a román, északír, magyar trió meglép a többiektől! Nem kicsi a tét! Hajrá, magyarok!

19.50: a görög szurkolók rendkívül lelkesek, kék-fehér mezbe öltözve, sálakkal, zászlókkal várják a kezdést.

19.37: a helyi hangosbemondó szó szerint értelmezi a funkcióját, és tényleg nagyon hangos… Közben a nézők gyülekeznek, de nagyon visszafogottan.

19.35: Senki sem kérte, hogy locsolják fel a pályát! Vagy mégis?! Mindenesetre az egyik kapu előtt beindultak a locsolóberendezések a gyepen…

19.30: a magyarok a Király – Leandro, Kádár, Juhász, Fiola – Dzsudzsák, Elek Á., Gera, Tőzsér, Stieber – Szalai összetételű kezdőcsapattal szállnak harcba a görögökkel.

19.20: a Compact Disco nevű zenekar frontembere, napjaink egyik legismertebb hazai lemezlovasa, Lotfi Begi szolgáltatja a zenét a stadionban. Elrabolni valószínűleg most sem fognak minket, mert a beléptetésnél öt méteren belül két ajtónálló ellenőrizte a sajtóigazolványunkat, szóval túlzott biztonsági intézkedésekből most sincs hiány. A környék a kordondzsungel miatt úgy néz ki, mintha polgárháborúra készülnének.

19.15: a magyar és a görög válogatott, valamint a játékvezetői stáb tagjai is körbesétáltak a pályán. A hivatalos kapunyitás után fél órával még elég kevesen vannak a lelátókon.

19.11: Szeretettel köszöntjük a Rangadó.hu olvasóit, megkezdjük élő szöveges tudósításunkat a Magyarország–Görögország Európa-bajnoki selejtezőről, a ferencvárosi Groupama Arénából. A legfrissebb bejegyzéseket mindig a cikk tetejét találják. Tartsanak velünk! Hajrá, magyarok!

A mai mérkőzések előtt a magyar válogatott az F-csoport harmadik helyén állt hét ponttal, miután hazai pályán kikapott Észak-Írországtól, viszont legyőzte Finnországot, illetve idegenben döntetlent játszott Romániával, és nyert Feröer ellen. A görög már háromszor játszottak hazai környezetben, de Romániától, Észak-Írországtól és Feröertől is rúgott gól nélkül kaptak ki. Csupán a finnek vendégeként tudtak egy pontot szerezni, ezért az utolsó (6.) helyen állnak.

A görögök nem mellesleg tavaly nyár óta nyeretlenek. Az aktuális formájukkal és a játékoskeretükkel kapcsolatban néhány érdekességet megtudhatnak ide kattintva!

Az Észak-Írország – Finnország és a Románia–Feröer mérkőzés 18 órakor kezdődött, a végeredményről hamarosan beszámolunk.

Az MLSZ is megszólaltDárdai-ügyben. A szövetség alelnöke is kijelentette, hogy a kapitány novemberig marad a válogatott élén.

A közelmúltban távozott az Újpest FC sportigazgatója, Kovács Zoltán, aki úgy véli, hogy nekünk több a vesztenivalónk ma este, de lehet, hogy az egy pontnak is örülnünk kell majd az erős görögök ellen.

Dárdai bízikSimon Krisztián gyorsaságában. A szélső az 1860 München második leggyorsabb játékosának számít, ez jól jöhet a válogatottban is.

A Wisla Kraków védője, a magyar keretbe visszatérő Guzmics Richárd áradozika lengyelekről, és elmesélte: a tévében látta, hogy nagyon jól össze van rakva válogatottunk.

Király Gábor szerintDárdai Pál semmit sem változott, a kapitány edzőként is olyan szorgalmas, amilyen játékosként volt.

És megint – illetve még mindig – Dárdai: a korábbi magyar szövetségi kapitány, a német Lothar Matthäus úgy véli, sok lesz honfitársunknak a kettős terhelés (Hertha&válogatott), Dárdai viszont novemberig, a selejtezősorozat végéig szeretné kihúzni a jelenlegi szereposztásban. Persze, a berliniek úgy tudják (vagy csak remélik?), hogy ha a Hertha bennmarad a Bundesligában, a magyar vezetőedzőt véglegesítik, és távozik a válogatott éléről.

Hogy állunk tapasztalat dolgában a görögökkel szemben? Köszönjük szépen, jól! Ezt azide kattintva olvasható összeállításunk is alátámasztja.

A görög válogatott ezen a héten nem hazai környezetben, hanem Ausztriában készült a nagy meccsre! A hetvenéves uruguayi szövetségi kapitány, Sergio Markarián taktikus csapatot ígér, és nagyon elégedett, mert jól sikerült számukra az elmúlt néhány nap.

Csapatunk egyik legtapasztaltabb, legmegbízhatóbb játékosa, Tőzsér Dániel is beszélta várakozásairól szombat délután. Azt mondta: szeretné, ha már a bemelegítés alatt olyan remek lenne a hangulat a stadionban, hogy tátva marad a görögök szája.

Öt év, négy szövetségi kapitány – az elmúlt időszakban a magyarok és a görögök válogatottnál sem volt biztos pont az edzői poszt…

Szerdán egy rendhagyó edzőmeccsrekerült sor: a magyar válogatott a Ferencvárossal találkozott, de az eredményt a mai napig nem hozták nyilvánosságra. Az viszont nem titok, hogy Bogdán Ádám állt a Fradi kapujában.

Kedden Dzsudzsák Balázs is beszélta várakozásairól és a lábsérüléséről. Sötét lónak nevezte a görög csapatot, és hangsúlyozta, hogy nem foglalkozik az ellenfél neves védőivel. Egyébként a hét közepén a mieink csapatkapitányának tavalyi, bukaresti gólját választották2014 legszebb magyar találatának.

Tudta-e, hogy a legutóbbi négy tornát nem hagyták ki a görögök?! 2004-ben Európa-bajnokságot nyertek, azóta csak egy vébére nem jutottak ki.

Két korábbi szövetségi kapitány, Várhidi Péter és Bozsik Péter is megszólalt a találkozó felvezetése során. Előbbi szerint ezer sebből vérzik a görög csapat, amelyet azonban a hullámvölgy ellenére sem szabad lebecsülni. Utóbbi úgy véli, kiélezett és feszült lesz a meccs.

Lapozzuk fel a históriás könyvnek azt a fejezetét, amely a magyar-görög válogatottpárharcokkal foglalkozik, és azt is, amely a klubcsapatainkszereplését összegzi. Készült egy olyan cikk is, ami csak a közelmúltbeli, egymás elleni meccsekből vonja le a tanulságokat.

Ne feledkezzünk meg a ma esti találkozó orosz játékvezetőjéről, bár nagyon reméljük, hogy nem a 35 éves Szergej Karaszjev lesz a meccs főszereplője…

A magyar foci legutóbbi – máig utolsó – aranygenerációjának emblematikus tagja Esterházy Márton, aki mögött megannyi válogatott meccs, illetve görögországi szereplés áll, úgyhogy a Rangadó.hu őt is megszólaltatta. Az említetteken kívül egyébként további magyarok is segítették a görög futball felemelkedését az elmúlt évtizedekben.

Régebben az MTK rutinos csatára, Torghelle Sándor is megfordult Görögországban. Lássuk, ő mit vár a ma esti meccsről! A népszerű tévékommentátor, Hajdú B. István is megszólalt a selejtező kapcsán, és kijelentette: szerinte a görögök a legerősebbek a csoportban!

Korábban Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán vagy Szalai Ádám állt az érdeklődés középpontjában egy-egy válogatott összetartás során, mostanság viszont szinte kizárólag Dárdai Pál szövetségi kapitányra kíváncsi a magyar és a német sajtó. A 39 éves edző kedden az eddigieknél nehezebb felkészülést vizionált, és kijelentette: „Sosem leszek igazán edző”. Szombaton már arról is beszélta kapitány, hogy Dzsudzsák lábsérülése sajnos még mindig nem gyógyult meg tökéletesen.

Elek Ákos nem nyaggatja kínai csapattársát, Huszti Szabolcsot, hogy térjen vissza, de már beszélgettek a dologról, és a válogatottságot lemondó légiós nemrég úgy fogalmazott: soha ne mondd, hogy soha…

Sajnos a mieink keretéből három fontos játékos is kiesett sérülés miatt az elmúlt hét folyamán. Korcsmár Zsoltról, Lovrencsics Gergőről és Vanczák Vilmosról van szó. Hármuk közül Korcsmársérülése a legsúlyosabb.

Manapság két magyar játékos futballozik a görög élvonalban. Közülük Pintér Ádám itt van a stadionban, hiszen jelenleg is kerettag, a bajnoki címvédő Olimpiakosz kapusa, Megyeri Balázs viszont csak a várakozásait tudta elmondani, mivel ő nem került be a válogatottba.

Továbbjut a magyar válogatott a selejtezőcsoportból! Legalábbis a fogadóirodáktöbbségénél a legjobb húszban szerepel Dárdai Pál együttese…

A nagy érdeklődéssel várt selejtezőre már napokkal ezelőtt elkeltminden jegy, és bár ezen a héten mégis felszabadultnéhány, azért nagyon reméljük, hogy tényleg telt ház lesz a magyar szektorokban. Sajnos a magyarországi görög közösség tagjai pórul jártak, mert a magyar és a görög szövetség sem segített nekik, hogy belépőt vehessenek a vendégszektorba.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik