Nemzetközi foci

FIFA: Ronaldo ügynöke miatt változtat Blatter

Változik a játékos-ügynökökre vonatkozó szabályozás.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Sport TV Sportgazdaság című műsorában az április elsején életbe lépő új, a játékos-ügynökökre vonatkozó szabályozása volt a téma. Vladan Filipovics szerint az egész hátterében az áll, hogy Sepp Blatternek vitája volt néhány sztárügynökkel. A MLSZ március végén dönt róla, hogy a FIFA szabályozásában megfogalmazott ajánlásokon túl, itthon milyen kikötésekkel lehet valaki játékos-ügynök a jövőben.

Április elsejétől új szabályozás lesz érvényes a játékos-ügynökökre, a FIFA célja a hivatalos közlemény szerint az, hogy az ügynökök teljes ellenőrzése megvalósuljon, és csökkenjen a jutalékok összege. „Alapvetően a FIFA szabályozta eddig is a játékos-ügynökök tevékenységét, az alapvető változás április elsejétől az lesz, hogy megszűnik a vizsgáztatás, illetőleg nem kell felelősségbiztosítást kötniük az ügynököknek” – árulta el dr. Mohácsi Márta, az MLSZ jogi szakértője a Sport TV Sportgazdaság című műsorában. „A FIFA az új szabályzatában annyit jelöl meg, hogy a játékos-közvetítőnek kifogástalan hírnévvel kell rendelkezni. Ez tág fogalom, és a nemzeti szövetségek feladata, hogy ezt tartalommal töltsék meg – válaszolta a jogi szakértő arra, hogyan valósul meg a teljes ellenőrzés, ha nem kell vizsgáznia a jelölteknek. – Mi megpróbálunk olyan javaslatokat megfogalmazni minden érdekelt fél részvételével április elsejéig, hogy azért a piacra ne tudjon mindenki belépni. Értem ezalatt, hogy fegyelmi eljárás hatálya alatt nem állhat az, aki közvetítő szeretne lenni, vagy erkölcsi bizonyítványt kell benyújtania, ha pedig külföldi állampolgár, akkor pedig az adott nemzeti szövetség hozzájárulását kell csatolnia magához a közvetítői nyilatkozathoz, amely többféle kritériumot fogalmaz meg.”

A játékos-ügynökként tevékenykedő Vladan Filipovics szerint a FIFA új útmutatása alapján innentől bárki lehet közvetítő, ami vadnyugati állapotokat eredményezhet, és nem tesz jót a futballnak. Úgy véli, nem igaz, amire a FIFA hivatkozik, hogy csak a tranzakciók egyharmadában járt el hivatalos játékos-ügynök, maximum Dél-Amerikában, és Sepp Blatter csak kihasználta ezt a lehetőséget. „Volt egy nagy vitája Ronaldo menedzserével, Jorge Mendes-zel és az Ibrahimovicot képviselő, Mino Raiolával. Neki ez a terve volt, hogy ilyen emberekre nincs szükség a futballban, de szerintem mindenkinek joga van eldöntenie, ki legyen az ügynöke” – fogalmazta meg, mit tart a módosítás valódi okának. Ehhez hozzátette, egy játékosnak nem tud úgy segíteni sem az anyukája, sem a barátja, mint egy ügynök, aki ért hozzá. A magyar játékos-ügynökök szövetsége 2011 októbere körül alakult hazánkban, és javaslataikat el is juttatták az MLSZ-nek, mert a FIFA szabályzata egy minimális követelményt határoz meg, ezt mindenféleképpen át kell venni, és hogy ezt a nemzeti szövetségek szigorítják-e, az már egy másik kérdés. „Átrágjuk a javaslatokat, döntés majd csak március végén születik, és mindenféleképpen le fogunk ülni minden érdekelt féllel. Nagyon kevés idő van addig, fel kell pörögnünk nekünk is” – mondta el dr. Mohácsi Márta.

Vladan Filipovics a Sportgazdaságban ismertette, mi szerepel az ügynökök javaslatai között: vizsga, felelősségbiztosítás, jól kidolgozott regisztrációs folyamat, etikai kódex, az, hogy az MLSZ-nek legyen kontrollja a játékos-ügynökök felett, egy értékelési rendszer kidolgozása, a hazai és külföldi ügynökök kapcsolatának tisztázása, illetve a licencek és a játékosokkal korábban megkötött szerződések érvénytelenítésének kérdése. Utóbbira dr. Mohácsi Márta reagált a műsorban, és kifejtette: „Ez a licencre vonatkozik, a szerződésekre egyáltalán nem, és mivel ez két fél közötti szerződés, az MLSZ-nek, mint harmadik félnek, nincs joga a szerződést megszűntnek nyilvánítania.”

A jutalék kérdését külön is kiemelték, Filipovics szerint a FIFA által leírt 28 százalék nem valós, körülbelül 5-10 százalék az ügynöki jutalék, és az új rendszer nagy lehetőséget ad a fekete pénznek és a korrupciónak. Sallói István, a Kecskeméti TE klubigazgatója is megszólalt a témával kapcsolatban. „A FIFA ajánlása szerint az ügynök maximum a bruttó fizetés 3 százalékát kapja meg, a prémiumok és egyéb juttatásokét nem. Az azonban nem mindegy, hogy Sneijdert adja el valaki Hollandiában, és a 10 millió eurós fizetésének három százalékát kapja, vagy egy magyar átlagjátékos 300-400 ezer Ft-os fizetésének a 3 százalékát, mert az ügynök költségei Európában mindenhol körülbelül ugyanazok – fogalmazott a klubigazgató, aki elismerte, alapvetően ügynökpárti, neki az ügynökök az egyik legfontosabb információforrásai, akik minden utánpótlásmeccsen ott vannak, és ismernek mindenkit. Dr. Mohácsi Márta elárulta, az MLSZ szabályozhatja a jutalék kérdését, figyelembe veszi a javaslatokat, de a FIFA egyik indoka a 3 százalékra épp az, hogy átláthatóak legyenek a pénzügyi viszonyok, mert úgy vélik, túl sok pénz áramlik ki a fociból. Filipovics szerint kizárt dolog, hogy ebből a pénzből meg tud élni a magyar piacon egy ügynök, és az MLSZ-nek foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel.

Olvasói sztorik