Nemzetközi foci

Európa legidősebb edzője nem kér időt

Azonnali eredményeket ígér a horvát Hajduk Split mestere, a 76 éves Stanko Poklepovic.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy pályafutása során immár negyedik alkalommal vette át a horvát HNK Hajduk Split irányítását a 76 éves Stanko Poklepovic, ezzel ő lett az élvonalban dolgozó vezetőedzők közül a legidősebb, Európában. Korábban az MTK-nál tevékenykedő 75 esztendős Garami József, utána pedig a nyolcvanadik születésnapját a közelmúltban ünneplő Miroslav „Ciro” Blazevic volt a korrekorder a kontinensünkön, de utóbbi azóta már elhagyta az NK Zadar együttesét.

Az 1999–2000-es évadban a Ferencvárost irányító Poklepovic először 31 évvel ezelőtt lett szülővárosa, Split csapatának trénere. A nyolcvanas években fiatal, sikeréhes játékosokkal dolgozhatott, azóta viszont három évtizedes tapasztalattal gazdagodott, több mint tíz klubnál és két válogatottnál tevékenykedett – nem mintha bármi jelét is mutatná az öregedésnek. Még mindig kiabál és fut a pályán az edzés alatt – írja az UEFA honlapjának cikke.

– Az életkorom egy tény, de mi ezzel a probléma? – kérdezett vissza Stanko Poklepovic. – Nézd meg a fantasztikus Cirót, ő egy futballisten. A fiatalok tanulhatnak tőlünk, öregektől, én pedig szívesen adom át a tudásomat. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy bizonyos tendenciák változnak, de mindent figyelemmel kísérek, a legutóbbi világbajnokság például számos új dologra megtanított. Több fiatal játékos van a mostani csapatomban, és azt hiszem, az irányításommal jobbá válhatnak.

A karakteres horvát mester mindig ott volt, amikor a Hajduknak szüksége volt rá. Amikor 1991-ben visszatért, megnyerte a bajnokságot, aztán amikor 2010-ben újra átvette a csapatot, a kupában nyertek aranyérmet.

– Olyan, mint soha nem hagytam volna el az egyesületet – minden ismerős, és továbbra is szeretem ezt a munkát. Nem vagyok olyasvalaki, aki üres szavakat használ, mint például: „Mi mindent megteszünk.” Én eredményt akarok, azonnal. Nekem nem kellenek hónapok, hogy kijavítsam a hibákat.

A veterán tréner hatszor nyert jelentős trófeát edzői karrierje során. Azt mondja, a legemlékezetesebb sikere az első horvát bajnoki cím volt 1992-ben, amikor többek közt Igor Stimac, Aljosa Asanovic, Slaven Bilic és Milan Rapaic játszott a csapatában, és a szeme láttára fejlődtek válogatott játékossá. Poklepovic szerint a hatvanas-hetvenes években a futballt még széles alakzatokban játszották, manapság már sokkal szűkebb területen, tömörebben, de maximális sebességgel zajlik a játék.

– Gyorsnak és pontosnak kell lenni, különben az egésznek nincs semmi értelme. A Hajduknál önzetlen, kulturált futballt és civilizált viselkedést szeretnék meghonosítani – magyarázta az edző, aki egy vereséggel kezdte és egy döntetlennel folytatta legújabb időszakát a Hajduk Split élén. Csapata a tabella negyedik helyén áll, két ponttal lemaradva a harmadik Lokomotiva Zagrebtől.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik