Nemzetközi foci

Figo megnövelné a vébé-mezőnyt

A portugál klasszis Európán kívüli csapatokkal bővítené a vb mezőnyét.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöki posztjára pályázó Luis Figo egyik terve, hogy bővíti a világbajnokság mezőnyét, méghozzá Európán kívüli válogatottakkal.

“Azt gondolom, hogy érdemes megfontolni a vb 40, vagy 48 csapatosra bővítését” – mondta az aranylabdás korábbi sztárjátékos a Wembley Stadionban tartott programhirdető tájékoztatóján. “Mindkét variáció megoldható három-négy plusz nap beiktatásával. Amennyiben a bővítésre sor kerül, azt hiszem, hogy Európán kívüli csapatoknak kell csatlakozniuk a mezőnyhöz.” A 48 csapatos vb elképzelése szerint úgy nézne ki, hogy két kontinensen játszanának két 24 válogatottat felvonultató tornát, majd a kieséses szakaszban “egyesülnének” a két mezőny állva maradt együttesei.

Figo mindezek mellett azt tervezi, hogy a FIFA négyéves, 2,5 milliárd dolláros bevételének felét a nemzeti szövetségek között kellene elosztani az irányított amatőr, szabadidős programok (grassroots) megvalósítására, fejlesztésére. A nemzetközi szövetség 1,5 milliárd dolláros megtakarításából pedig egymilliárdot a 209 tagország között osztana fel.

A FIFA tisztújító közgyűlését május végén Zürichben rendezik, ahol a jelenlegi elnök Joseph Blatternek három kihívóval, Figo mellett Ali bin al-Husszein jordán herceggel és Michael van Praaggal, a holland szövetség elnökével kell megküzdenie.