Nemzetközi foci

Magyarázkodik az olasz edzőlegenda

Sacchi kijelentését rasszistának minősítették.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Arrigo Sacchi nem győz magyarázkodni azután, hogy egy díjátadó gálán többek által rasszistának minősített kijelentést tett.

“Olaszország elveszítette a büszkeségét, mert az nincs rendben, hogy egy-egy csapatban 15 külföldi játszik” – mondta a hétfői eseményen az olasz edzőlegenda, hozzátéve, hogy túl sok a színesbőrű az olasz utánpótlásban is.

Az AC Milannal 1989-ben és 1990-ben BEK-győztes, az olasz válogatottal 1994-ben világbajnoki ezüstérmes tréner nyilatkozatát több helyen rasszistaként értékelték, ám ő visszautasította a minősítést. “Nem vagyok rasszista és ezt a karrierem is bizonyítja, elég csak olyan játékosra gondolni, mint Frank Rijkaard” – utalt egykori futballistájára Sacchi, hozzátéve: egy viareggiói utánpótlástornán látottak alapján jelentette ki, hogy túl sok a színes bőrű focista még utánpótlásszinten is. – “Mindössze arra akartam felhívni a figyelmet, hogy elveszítjük nemzeti büszkeségünket és identitásunkat.”

Az olasz labdarúgás hosszú ideje küzd a rasszizmus problémájával. Tavaly nyáron Carlo Tavecchio, az olasz szövetség későbbi elnöke – még az olasz amatőr szövetség vezetőjeként – azt mondta, hogy a fiatal hazai futballisták nem jutnak elég szerephez az élvonalban, és egy kitalált afrikai futballistát említve hozzátette: “helyettük itt van nekünk Opti Poba, aki nemrég még banánt evett, most meg hirtelen a Lazio első csapatának a játékosa”. A sportvezetőt később az európai és a nemzetközi szövetség is fél évre eltiltotta.

Olvasói sztorik