Nemzetközi foci

CR eddig már sok mindent megünnepelhetett

A portugál szupersztár csütörtökön töltötte be a harmincadik életévét; volt mire visszaemlékeznie, de nekünk is!

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csütörtökön ünnepli harmincadik születésnapját a Real Madrid világklasszis, háromszoros aranylabdás játékosa, Cristiano Ronaldo. Az egész karrierjét most nem mutatjuk be, de a legfontosabb állomásait összeállítottuk a kerek évforduló alkalmából.

Portugáliában, Madeira szigetén született, 1985-ben. Már nyolc évesen az Andorinha együttesében kergette a labdát, ahol édesapja mindenesként dolgozott. 1995-ben a National csapatában játszott, de itt sem töltött túl sok időt, mert két évre rá a Sporting Lisboa utánpótlásbázisára került. A zöld-fehér klubnál végigjárta a korosztályos csapatokat, majd 2001-ben a felnőttek között is bemutatkozhatott. A fővárosi klub a Manchester Uniteddel játszott, és Sir Alex Ferguson a találkozó után egyből szorgalmazta a leigazolását. Érdekes, hogy a fiatal Ronaldo teljesen bohócot csinált John O’Shea-ből, amit Roy Kean előszeretettel emleget az életrajzi könyvében. 2003-ban tehát a vörösök játékosa lett, ahol a mágikus hetes mezt kapta.

Ekkor robbant be igazán a köztudatba. Minél inkább haladtunk az időben, a portugál klasszis annál jobban teljesített. A szurkolók az első idényében az év legjobb fiatal játékosának választották. A manchesteri pályafutása alatt a 2007–2008-as szezon sikerült a legjobban neki, és a csapatnak is. Az MU megnyerte a Bajnokok Ligája döntőjét a Chelsea ellen. Talán sokan emlékeznek arra a mérkőzésre. Ronaldo tőle szokatlan módon fejjel szerezte meg a vezetést, de Lampard egyenlíteni tudott. A rendes játékidő 1-1-re végződött, és a hosszabbítás sem hozott döntést, ezért jöttek a tizenegyesek. CR nagy meglepetésre kihagyta az övét, és majdnem negatív hős lett, de végül a vörösök ünnepelhettek. Látszott, hogy nagy kő esett le a szívéről…

Hét évvel ezelőtt, 2008-ban Aranylabdát és Aranycipőt is kapott, sőt ő lett a FIFA év játékosa-díj nyertese is. Minden sorozatot figyelembe véve 42 találatot jegyzett. Nem is csoda, hogy a Real Madrid nyolcvanmillió fontot sem sajnált volna, de Ronaldo hivatalosan is bejelentette, hogy még egy évig biztosan marad.

https://www.youtube.com/watch?v=Fnlnb2Ixyag

A 2008–2009-es idényben Ronaldo jubilálhatott, ugyanis a Stoke City ellen megszerezte századik találatát a klub színeiben. A Bajnokok Ligájában a Manchester ismét bejutott a fináléba, ám a csapatnak és a portugál klasszisnak sem sikerült túl jól a Barcelona elleni finálé. A katalánok nagyon simán, 2-0-ra nyertek. 2009 nyarán bekövetkezett, ami már jó ideje lógott a levegőben: a Real Madridhoz szerződött, akkor rekordot jelentő, 94 millió euróért. Az angol klubbal háromszor nyerte meg a Premier League-t, egyszer az FA Kupát, egyszer a Szuperkupát, egyszer a Bajnokok Ligáját, és egyszer a klubvilágbajnokságot.

A Real Madridnál újabb sikerkorszak kezdődött a számára. Már a bemutatásán is telt ház volt a Bernabéuban. Sorra döntötte meg a rekordokat, és elképesztő mutatókat produkált. Hogy példát is említsünk, a 2010–2011-es idényben megdöntötte Puskás Ferenc rekordját, és minden kiírást beleértve 53 találatot jegyzett. A Real Madrid számára – csapatszinten – a 2014-es év hozta meg az áttörést, hiszen megnyerték a Bajnokok Ligáját, Ronaldo pedig a sorozat gólkirálya lett.

CR már túl van a századik válogatott mérkőzésén, de a portugál nemzeti tizenegyben elmaradtak a sikerek. 2004-ben közel voltak ahhoz, hogy hazai pályán megnyerjék az Európa-bajnokságot, de végül Görögország diadalmaskodott. Ronaldo nem győzött küszködni a könnyeivel, azóta sem tudott olyan közel kerülni egy rangos címhez a válogatottal…

Olvasói sztorik