Nemzetközi foci

Kivizsgálást sürget az ügyben a FIFPro

Semmibe vették a labdarúgók biztonságos munkavégzéshez való alapvető jogát a FIFA-rendezvényen.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hiába próbálták a pályamunkások labdarúgásra alkalmassá tenni a Prince Moulay Abdellah Stadion (Rabat, Marokkó) játékteret (klikk ide a videóért!) a Cruz Azul és a Western Sydney Wanderers mérkőzésére, a nagy esőzés miatt alaposan felázott pályát nem sikerült rendbe tenni – írja a hlsz.hu. Ennek ellenére lejátszották a találkozót, amelyen a rendes játékidőben 1–1-es döntetlen eredmény született, majd a hosszabbításban a Cruz Azul 3–1-re nyert és továbbjutott a FIFA-klubvilágbajnokság negyeddöntőjében.

Szombaton, december 13-án került sor az ominózus meccsre, amelyen a játékosok futball helyett 120 percen át szó szerint vízilabdáztak. Még laikusok számára is egyetlen pillantással nyilvánvaló módon megállapítható volt, hogy a rendkívüli esőzéstől teljesen átázott, vízzel telítődött pályán semmiféle sporttevékenységet nem lett volna szabad engedélyezni! A játékosok érdekvédelmét ellátó világszervezet azonnali kivizsgálást követel, hogy megállapítsák a skandalum felelősét.

A FIFPro álláspontja szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt súlyos sérülés a mérkőzésen. A játékosok testi egészsége és biztonsága szabályzatban előírt elsőbbséget kell, hogy élvezzen minden más, akár üzleti szempontokat is megelőzve. A FIFA, mint a rangos torna rendezője, felelősséggel tartozik a játékosok testi épségének biztosításáért.

– A FIFA Klubvilágbajnokság az egyik legrangosabb verseny a labdarúgásban, hiszen a végső győztes csapat a világ legjobbjának mondhatja magát – nyilatkozta a játékosszervezet részéről Tijs Tummers. – Egy ilyen szintű rendezvény megérdemelné, hogy a legjobb körülményeket biztosítsák a csapatok számára. Annál is inkább, mivel a játékosoknak, mint munkavállalóknak joga van a biztonságos munkakörnyezethez. Ezel szemben a szóban forgó találkozón nem voltak adottak a feltételek, csak a véletlennek köszönhető, hogy senki nem szenvedett súlyos sérülést. A FIFPro felhívja a FIFA figyelmét, hogy tisztázza, az egyértelmű szabályok ellenére miért játszhatták le a mérkőzést ilyen körülmények között!

Mint emlékezetes, Magyarországon az őszi szezonban több alkalommal is helyes döntések születtek hasonló szituációban. A 7. fordulóban a Kecskemét–Győr meccs 1–1-es állásnál félbeszakadt az 58. percben, a találkozót újrajátszották. Szintén ebben a fordulóban elhalasztották a Paks–Diósgyőr bajnokit is. A záró (17.) fordulóban a Paks–Nyíregyháza mérkőzés maradt el és lett elhalasztva tavaszra az esőtől felázott pálya miatt.

A magyar játékvezetők jól alkalmazták a vonatkozó szabályokat.

Olvasói sztorik