Nemzetközi foci

Ronaldo lepipálta az észt gólgyárosokat

Az már biztos, hogy az idei Aranycipőt sem a balti bajnokság góllövői kapják; CR megállíthatatlannak tűnik.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A legtöbb európai bajnokság már féltávnál jár, több ligában úgy mentek el a téli szünetre a csapatok, hogy bajnoki mérkőzéseiknek több mint a felét lejátszották, és a topbajnokságokban is hamarosan a „visszavágók” következnek.

Körvonalazódtak az erőviszonyok, így az is, mely játékosok harcolhatnak a csapatsikerek mellett az egyéni díjakért. Ennek kapcsán a Rangadó.hu legújabb összeállításában annak járunk utána, vajon pillanatnyilag hogyan áll az Európai Aranycipő rangsora, kik azok a gólkirály-jelöltek, akik a kontinens legeredményesebb játékosai lehetnek a szezon végeztével.

Ronaldo nagyon vezet

A Real Madrid sztárja, Cristiano Ronaldo parádés szezont tudhat eddig maga mögött: a spanyol bajnokságban 13 meccsen 23 gólt szerzett, és a Bajnokok Ligájában is majdnem meccsenként talál be. A L’Equipe magazin által fémjelzett díj rangsorában ez 46 pontot ér a portugál játékosnak, ugyanis a spanyol élvonal kétszeres szorzóval bír.

Ronaldo a befejeződött észt élvonal két gólerős támadóját, Jevgenyi Kabajevet és Igor Subbotint utasította már most maga mögé: előbbi játékos a Sillamae Kalev színeiben 36 gólig jutott, míg Subbotin a Levadia Tallin csapatában jegyzett 32 találatot. Utóbbi játékosok azonban csak egyes szorzójú bajnokságban szerepelnek, így ők 36, illetve 32 ponttal állnak a rangsorban. Érdekesség, hogy az ötödik helyet szintén egy észt bajnokságban játszó labdarúgó, az elefántcsontparti Manucho foglalja el pillanatnyilag – ő kereken harminc gólig jutott az FC Infonet színeiben.

A negyedik helyre a horvát bajnokság gólkirály-jelöltje, Andrej Kramaric férkőzött be: a HNK Rijeka játékosa 21 gólnál jár, de bajnoksága 1.5-es szorzóval bír, így 31.5 ponttal várja a folytatást.

A topbajnokságok góllövői közül az angol Manchester City támadója, Sergio Agüero 14 góljával 28 pontnál jár, ezzel a nyolcadik helyet foglalja el, míg a spanyol Barcelona sztárja, Lionel Messi 13 gólt lőtt eddig a bajnokságban (26 pont), ami a kilencedik helyre elég ebben a pillanatban.

Nikolics nincs a harminc között

A magyar bajnokság gólkirály-jelöltje, Nikolics Nemanja egyelőre nem fér be a legjobb harminc játékos közé. 16 gólja 16 pontot ér a listán, míg a harmincadik helyen Yordy Reyna (SV Grödig) 16.5 ponttal áll (11 gólt lőtt, 1.5-es szorzóval). Két góllal viszont már újabb helyeket léphet előre a Videoton csatára: például a 27. helyen jelenleg a Győr korábbi támadója, a 2014-es idényben már a litván Zalgirisben játszó Linas Pilibaitis 17 góllal, azaz 17 ponttal áll – ő viszont már több gólt nem fog szerezni.

Olvasói sztorik