Nemzetközi foci

A világháború centenáriumán fociztak

Egy különleges mérkőzésnek állít emléket a Front Foci.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A budapesti brit nagykövetség kezdeményezésére Front Foci néven barátságos kispályás futballtornát rendeztek, amelyen a magyar külügyminisztérium amatőrcsapata összemérte erejét a brit nagykövetség (Team GB United) csapatával.

A Front Foci című program egyedüli magyarországi eseménye volt annak az egyhetes programsorozatnak – Football Remembers Week –, amelynek keretében a British Council világszerte megemlékezés-mérkőzéseket szervez az első világháború 2014. évi centenáriuma apropóján. A karácsonyi tűzszünet százéves évfordulója alkalmából indított programsorozatot a British Council a Premier League és a brit Football Association közreműködésével szervezi december 6. és 14. között.

A Front Foci történelmi hátterét és a békevágy megindító szimbólumát adta a nyugati frontvonalon 1914 karácsonyán a lövészárkok között az ellenséges csapatok közt lejátszott mérkőzés. Ennek során a szemben álló brit és német katonák előbb édességet és cigarettát dobtak át egymásnak a szó szerint kőhajításra lévő szemközti lövészárkokba, majd onnan kikapaszkodva spontán csapatokat alkotva futballozni kezdtek.

A december 11-i Front Foci programot a Vasas angyalföldi sportcsarnokában rendezték. A házigazda brit csapat kapitánya Jonathan Knott, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete volt, a KKM együttesét pedig Kohut Balázs közigazgatási államtitkár vezette. A rendezvényre meghívást kaptak a magyarországi diplomáciai testületek képviselői, a magyarországi brit nagyvállalatok vezetői és a KKM munkatársai.

A 4-4-es eredményt hozó mérkőzésen pályára lépett az NB III-as Vác FC angol tulajdonosa, John P. Marshall is. Játékvezetőként közreműködött a váci csapat ügyvezetője, Orbán Levente, aki szinte hiba nélkül tevékenykedett. A rendkívül sportszerű és jó hangulatú meccs végén a csapatoknak az emléklapokat a vendéglátó Vasas SC elnöke, Markovits László adta át.

Olvasói sztorik