Nemzetközi foci

Európai kupadöntősök a másodosztályban

A Dortmund pillanatnyilag kiesőhelyen áll a német élvonalban; több korábbi sikercsapat mélyebbre is zuhant ennél.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Bár a Bajnokok Ligájában remekül menetel a német Borussia Dortmund – az utolsó forduló eredményétől függetlenül továbbjutott csoportjából –, a hazai bajnokságban nagyon pocsék formát fogott ki, és 13 fordulót követően az utolsó helyen áll.

A csapat tavaly ezüstérmes lett a Bundesligában; a Német Kupában döntőt játszott, ahol szintén a Bayern München bizonyult jobbnak nála, és a 2013-as Bajnokok Ligája-döntőben is a bajor riválisától kapott ki. Hiába azonban az előző évek jó szereplése, egyelőre a kiesés réme fenyegeti a csapat lelkes szurkolóit.

Az angol bajnokságban szereplő Hull City is kupadöntőt játszott idén tavasszal. Az Arsenallal szemben maradt alul, és úgy tűnik, a fiaskót egyelőre nehezen viseli a csapat, az élvonalban mindössze 11 pontot gyűjtött, így egyetlen pontra van az utolsó helytől. Többször is előfordult már a nagyobb ligákban szereplő csapatokkal, hogy egy-egy sikeres szezont nagy mélyrepülés követett – a Rangadó.hu összeállításában az elmúlt évek gyengén teljesítő kupadöntőseit idézzük fel.

A kupadöntő után irány lefelé

Maradva az angol FA Kupánál: a Portsmouth 2010-ben a Chelsea-től kapott ki 1-0-ra – két évvel korábban viszont megnyerte a sorozatot –, ám ekkor már kezdetét vette a csapat kálváriája, és anyagi gondjai miatt elindult a lejtőn. A kupadöntővel egyidőben búcsúzott az élvonaltól, azóta pedig már a negyedosztályban tengődik középcsapatként.

Németországban az Alemania Aachen dicső időszakának egyik szép mérföldköve a csapat 2004-es kupadöntője. Az együttes másodosztályúként jutott el a fináléig, ahol csak szoros csatában kapott ki a Werder Brementől. 2006-ban aztán sikerült az élvonalba jutás is, de egy szezont követően máris kiesés következett. A vesszőfutás ezzel vette kezdetét: 2012-ben a harmadosztályba, tavaly pedig már a negyed osztályba zuhant a csapat.

A BL és az UEFA Kupa sem mindig jó ómen

A fenti kijelentésről a francia AS Monaco akkori vezetői tudnának a legtöbbet mesélni: a csapat 2004-ben óriási meglepetésre egészen a Bajnokok Ligája-döntőig menetelt, ahol végül az FC Porto győzte le. A klub azonban már ekkor is anyagi gondokkal küzdött, ami később addig fokozódott, hogy 2011-ben végül kiesett az élvonalból. A visszajutás két évre rá sikerült, köszönhetően az új tulajdonos több százmillió fontos költekezésének.

2003-ban a Juventus játszhatott BL-döntőt – a finálék történetének máig legrosszabb meccsén a szintén olasz AC Milan tizenegyesekkel győzte le –, ám a patinás olasz csapat is megélt egy szezont a másodosztályban nem sokkal később. Igaz, a Juvét a 2006-ban kirobbant bundabotrány miatt száműzték a Serie A-ból.

A második számú európai sorozatban, az Európa Ligát megelőző UEFA Kupában is találunk olyan döntősöket a közelmúltból, akik később valami oknál fogva elindultak lefelé: a 2008-as finalista Rangerst a skót negyedosztályba száműzték 2012-ben, miután csődöt jelentett a csapatot működtető társaság – most a másodosztályban szerepel a csapat, feljutó helyen áll. Az angol Middlesbrough 2006-ban játszott vesztes UEFA Kupa-döntőt, 2009-ben kiesett az angol élvonalból, s azóta sem tudott feljutni. 2001-ben a spanyol Deportivo Alavés és a Liverpool csatája kilenc gólt hozott a 120 perc alatt – az angol csapat nyert 5-4-re a hosszabbítás után, míg az Alavés rá két évre kiesett, és bár azóta sikerült egyszer a visszajutás, nem sokkal később már a harmadosztályba bukott le, most pedig a második vonalban teljesít.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik